Cardiff on tulevalla kaudella nousijajoukkueista vahvin suosikki säilyttämään sarjapaikkansa. Ennakosta selviää miksi.

Viime kausi

Cardiff on yksi kolmesta nousijajoukkueesta tulevalla Valioliigakaudella. Walesilaisryhmä oli viime kauden mestari Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja nousi siten automaattisesti.

Kauden 2012-13 sankareihin lukeutuivat muun muassa maalivahti David Marshall ja kapteeni Mark Hudson. Myös hyökkääjä Fraizer Campbell pelasi hyvän kauden tehden monia tärkeitä osumia. Paljon otsikoissa myös kentän ulkopuolella ollut Cardiffin oma poika Craig Bellamy pelasi rikkonaisen kauden, mutta oli varmasti suuressa roolissa joukkueen inspiroijana ja sytyttäjänä.

Walesilaiset onnistuivat voittamaan sarjansa ilman yhtäkään yli kymmenen maalin miestä, mikä on harvinaista. Riippumattomuus yksilöistä on usein yksi vahvan joukkueen tunnusmerkeistä.

Uudet hankinnat

Andreas Cornelius

Uusista hankinnoista puhuttaessa tuleva kausi on ennen kaikkea Corneliuksen näytön paikka. Vasta 20-vuotias tanskalainen pelasi upean kauden kotimaassaan FC Kööpenhaminan riveissä tehtaillen 18 maalia. Vahvarakenteinen hyökkääjä siirtyi walesilaisseuraan 7,5 miljoonalla punnalla, mikä on Cardiffin siirtoennätys. Odotukset ovat siis kovat.

Steven Caulker

Myös Tottenhamista napattu puolustaja Caulker kuuluu erittäin laadukkaisiin ostoksiin. Jo muutamalla edelliskaudella Valioliigassa vakuuttanut englantilainen mahtuisi lähes jokaisen brittijoukkueen avauskokoonpanoon ja on ilman muuta onnistuessaan profiilipelaajia Cardiffin ryhmityksessä.

Muita hankintoja ovat nuori, todennäköisesti varamaalivahdin rooliin istutettava Simon Moore ja laitapuolustaja John Brayford.

Joukkueen vahvuus

Walesilaisryhmä on tehnyt paperilla fiksuja liikkeitä kesän siirtomarkkinoilla. Jo ennestään tasapainoista joukkuetta on vahvistettu sekä hyökkäys- että puolustuspäässä hyvillä ostoksilla. Vahvallakaan nousijajoukkueella kuitenkaan harvemmin on suuria menestyspaineita. Yleinen trendi on, että uusista tulokkaista joku tippuu takaisin sarjaporrasta alemmaksi, eikä silloin useinkaan edes puhuta pettymyksestä. Cardiffilla onkin käytännössä vain voitettavaa, mikä tekee siitä yllätysvalmiin.

Myös valmentaja Malky Mackay, 41, voidaan lukea joukkueen vahvuuksiin. Nuori skotti on ollut jo ennen valmentajan uraansa nostamassa Norwichia, West Hamia ja Watfordia Valioliigaan pelaajana ja tietää miten menestyä.

Joukkueen heikkous

Tuleva kausi on Cardiffin ensimmäinen Valioliigassa, mikä tarkoittaa sitä, että monet pelaajat ovat täysin uuden haasteen edessä. On mielenkiintoista nähdä, miten noviisit pysyvät pitkän kauden kuluessa rutinoituneimpien pelaajien vauhdissa.

Pelaajamateriaalin leveys on myös kysymysmerkki. Jos avainpelaajat floppaavat tai kärsivät loukkaantumisista, vaihtopenkiltä ei välttämättä löydy tarpeeksi laadukasta korvaajaa.

Valmennus

Malky Mackay on lyhyellä valmentajan urallaan ehtinyt jo saavuttaa verrattaen paljon arvostusta. Viime kaudella Mestaruussarjan vuoden valmentajaksi valittu Mackay on kuitenkin uransa tähän mennessä suurimman haasteen, Valioliigan edessä. Jos skotti saa joukkueensa pärjäämään isojen poikien sarjassa tulevalla kaudella, on hänen nimensä jokaisen huulilla.

Ammattilaisjalkapalloilijan taustan omaava Mackay on parhaimmillaan pelannut Watfordin riveissä Valioliigaa. Mackay pääsi myös urallaan pelaamaan viisi maaottelua Skotlannin paidassa.

Top – Flop

Tuleva kausi on Corneliuksen läpimurtokausi. Kovaotteisten puolustajien kanssa varmasti hyvin pärjäävä tanskalainen on malliesimerkki vahvan Valioliiga-hyökkääjän stereotypiasta. Maalikuninkuudesta tämä nuori juutti tuskin taistelee, mutta jos hän pääsee uuteen joukkueeseen ja sarjaan hyvin sisään, maaleja nähdään varmasti.

Sen sijaan Bellamyn aika alkaa olla kypsä. Jo viime kaudella mies vietti runsaasti aikaa sairastuvan puolella ja on muutenkin kaukana parhaasta kunnostaan. Terrierimäinen walesilainen on varmasti edelleen ärsyttävä vastustaja, mutta tuskin erityinen pelote kenellekään.

Arvio

Jojoefektiä tuskin ainakaan tulevalla kaudella Cardiffin osalta nähdään, eli joukkue pystynee sarjapaikkansa säilyttämään. Kärkikahinoihin selviäminen olisi kuitenkin tässä vaiheessa sensaatio. Toisin sanoen walesilaiset sijoittunevat sarjan keskivaiheille, sijoille 10-15.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 David Marshall
32 Joe Lewis
Simon Moore

Puolustajat

2 Kevin McNaughton
3 Andrew Taylor
5 Mark Hudson
6 Ben Turner
12 Matthew Connolly
Steven Caulker
John Brayford

Keskikenttä

4 Filip Kiss
7 Peter Whittingham
8 Don Cowie
11 Craig Conway
13 Bo-Kyung Kim
14 Tommy Smith
16 Craig Noone
17 Aron Gunnarson
18 Jordon Mutch
19 Kadeem Harris
21 Joe Ralls
24 Simon Lappin

Hyökkäys

9 Etien Velikonja
15 Rudy Gestede
20 Joe Mason
23 Nicky Maynard
27 Fraizer Campbell
39 Craig Bellamy
Andreas Cornelius