Everton tunnetaan tasaisuudestaan. Vuosi toisensa perään joukkue sijoittuu heti suurten perään. Miten käy nyt, kun puikoissa on uusi mies, Roberto Martínez?

Viime kausi

Evertonin viime kausi oli oikeastaan lähes samanlainen kuin useampana vuonna. Se sijoittui sarjassa kuudenneksi ja jäi Tottenhamin tavoin ulos Mestarien liiga -paikoilta. Kuudes sija oli jälleen erinomainen saavutus, koska seuran rahalliset resurssit eivät millään tavoin ole verrattavissa Valioliigan suurimpien seurojen resursseihin.

Moni Evertonin taakse jäänyt joukkue elää isommalla budjetilla kuin liverpoolilaisseura. Evertonin kantaan jäi myös paikalliskilpailija Liverpool, jonka Toffees on onnistunut jättämään taakseen kahtena kautena peräkkäin.

Joukkueen valmentaja David Moyes onnistui taas näyttämään, kuinka hyvällä joukkuehengellä ja hyvin yhteen sopivilla pelaajilla, taistelevalla pelityylillä ja hyvällä valmennuksella saa voitettua useat isoilla rahoilla pelaavat joukkueet.

Viime kaudella Chelsea oli ainut joukkue Evertonin edellä, jota liverpoolilaisseura ei voittanut kertaakaan. Kaikki muut kärkiviisikon joukkueet menettivät pisteitä Evertonia vastaan.

Toffees hävisi kotonaan Goodison parkilla vain yhden ottelun. Se osoittaa joukkueen tahdon ja myös sen, miten kannattajien tuki on auttanut Evertonia jo vuosien ajan.

Hankinnat

Everton ei yleensä juhli siirtomarkkinoilla tai tee jättiostoksia. Seura pyrkii ostamaan tarkasti scoutattuja pelaajia, jotka sopivat joukkueeseen ja sen pelityyliin. Monet hankinnat ovatkin kautta aikain olleet onnistuneita.

Arouna Koné

Tulevalle kaudelle Everton on tehnyt neljä hankintaa. Kolme heistä on nykyisen valmentajan Roberto Martínezin alaisuudesta Wiganista. Heistä nimekkäin on Norsunluurannikon maajoukkuehyökkääjä Arouna Koné, joka on paukuttanut maaleja useissa eurooppalaisissa joukkueissa. Viime kaudella hän oli Wiganin paras maalintekijä 11 osumalla. Koné johdatti omalta osaltaan Wiganin FA Cupin voittoon.

Koné on pelannut espanjalaisissa Levantessa ja Sevillassa, Saksan Hannoverissa ja Hollannissa PSV Eindhovenin ja Roda JC:n riveissä. Hän aloitti peliuransa Euroopassa belgialaisessa Liersen SK:ssa, jossa teki 11 maalia 32 ottelussa. Sieltä hän siirtyi Rodaan miljoonan euron siirtosummalla. Koné on 183 senttimetriä pitkä, suojaa hyvin palloa ja on vahva erityisesti rangaistusalueen sisällä. Everton hakee Konesta varmasti hyvää boksipelaajaa, joka tekee kaudessa ainakin 10 maalia. Everton maksoi Konésta seitsemän miljoonan euron siirtosumman.

Gerard Deulofeu

Everton lainasi Barcelonasta hyökkääjä Gerard Deulofeun, joka siirtyi katalaaniseuran junioriakatemiaan yhdeksänvuotiaana. Hän on pelannut yhden ottelun Barcelonan ykkösjoukkueessa. Deulofeu tuli vaihdosta kentälle David Villan tilalle ottelussa Mallorcaa vastaan. Hän on pelannut Barcelonan B -joukkueessa 46 ottelua ja tehnyt niissä 16 maalia.

Deulofeu on vasta 19 vuotias, 179 senttiä pitkä ja haluaa varmasti saada Englannista kovuutta ja vastuuta hyökkääjänä. Nuori espanjalainen pyrkii todennäköisesti aikanaan pelaamaan Barcelonan ykkösjoukkueen ykköshyökkääjänä ja Evertonissa hän voikin saada tarvittavan näytönpaikan. Deulofeu on varmasti motivoitunut ja haluaa osoittaa, että pystyy iskemään maaleja pääsarjatasolla. Hän pystyy pelaamaan keskellä ja molemmilla laidoilla. Kun espanja voitti alle 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuden 2012, Deulofeu valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Joel Robles

Robles on espanjalainen maalivahti, jonka Everton hankki Atlético Madridista. Hän on vasta 23 vuotias ja ollut lainalla toisessa madridilaisseurassa Rayo Vallecanossa, jossa hän pelasi 13 ottelua. Viime kaudella hän oli lainalla Wiganissa, jossa pääsi maalinsuulle yhdeksän kertaa. Hän oli maalissa, kun Wigan voitti Manchester Cityn FA-Cupin finaalissa. Everton osti Roblesin pelaajaoikeudet, joten espanjalaismaalivahti tullaan näkemään Goodison parkilla pidempään. Hän on hyvä kirittäjä Evertonin pitkäaikaiselle maalivahdille Tim Howardille.

Antolín Alcaraz

Alcaraz on Paraguayn maajoukkuepuolustaja. Hän pelasi Konén ja Roblesin tavoin viime kauden putoajajoukkue Wiganissa. Alcaraz on 30-vuotias ja hän on pelannut urallaan muun muassa Fiorentinassa ja Club Brüggessä. Keskuspuolustajana pelaava Alcaraz oli useita otteluita sivussa viime kaudella nivusvamman takia. Hänkin pelasi kuitenkin FA-Cupin finaalissa Manchester Cityä vastaan.

Joukkueen vahvuus

Everton lähtee tulevaan Valioliiga-kauteen melko samanlaisista asetelmista kuin yleensäkin. Joukkueelta ei odoteta suuria, mutta ei ole yllätys, jos se olisi kauden päätyttyä seitsemän parhaan joukossa. David Moeysin lähtö vaikuttaa varmasti joukkueen suoritukseen, mutta on mahdotonta sanoa, vaikuttaako se positiivisesti vai negatiivisesti.

Evertonin vahvuus on sen yhtenäisyys. Joukkueen runko on pelannut pitkään yhdessä ja se tietää mitä menestymiseen vaaditaan. Martínez saa joukkueen pelaamaan vahvuuksiaan käyttäen, Merseysidella ei ole hätää.

Maalivahtipeli on Evertonilla hyvässä jamassa. Howard pystyy voittamaan otteluita yksin ja pitää tarvittaessa Toffeesit pystyssä. Hän ei päästä helppoja maaleja ja puolustus voi luottaa Howardiin. Roblesilla on myös kokemusta isojen pelien voittamisesta, joten nuori espanjalaismaalivahti ei tule aivan tuntemattomaan paikkaan.

Joukkueen heikkous

Aina kun seuraan tulee uusi valmentaja ja usein sitä kautta uusi pelityyli, joukkueen peli voi mennä sekaisin. Moyesin pelityyliin tottuneet pelaajat eivät välttämättä omaksu Martinezin pelityyliä, mikä voi johtaa pistemenetyksiin. Pahimmassa tapauksessa uusi pelityyli ei iskostu pelaajiin koko kauden aikana ja lopputulos voi olla ruma.

Myös puolustuslinjan hitaus voi olla Evertonille heikkous. Phil Jagielka ja John Heitinga ovat fyysisiä isoja toppareita, jotka ovat hyviä päällä. Nopeat hyökkääjät saattavat kuitenkin tulla jalalla ohi hitaista keskuspuolustajista. Heitingalla on joskus myös sijoittumisogelmia ja hän saattaa pelata yliaggressiivisesti, mikä voi johtaa varoituksiin.

Everton on vahvistanut hyökkäyspäätään todella paljon. Jos uudet hankinnat onnistuvat ja viime kaudella hyvin maaleja tehneet Kevin Mirallas ja Nikica Jelavic osuvat samaan tahtiin, maalinteon ei pitäisi olla ongelma. Martínezin pitää kuitenkin miettiä tarkasti, ketkä hyökkääjät pelaavat ja miten rotaatio toimii, muuten tämä vahvuus saattaa muuttua heikkoudeksi.

Valmennus

Roberto Martínez tuli Evertoniin Wiganista, jonka hän oli onnistunut valmentamaan edellisellä kaudella seuran ensimmäiseen FA-Cupin mestaruuteen. Voitosta tekee hienon erityisesti se, että finaalissa kaatui Manchester City.

Martínez valmensi Wigania neljän kauden ajan ja joka vuosi seura taisteli pienellä materiaalilla säilymisestä Valioliigassa. Parhaimmillaan espanjalainen valmensi Wiganin sijalle 15. FA-Cupin voitosta huolimatta Wigan putosi liigasta, ja Martínez ilmoitti, ettei jatka seurassa.

Martínez sanoi, että hänen tavoitteensa on päästä Evertonin kanssa Mestarien liigaan. Hänellä on kovat paineet Moyesin jälkeen ja kannattajien suosiota on varmasti vaikea saada. Puheet eivät auta jos menestystä ei tule. Toisaalta tavoitteet on asetettava korkealle.

Martínez ei ole valmentanut joukkueita, joissa pelaajamateriaali olisi kovin laaja. Everton on Wiganiin ja Swanseaan verrattuna jo iso joukkue, josta löytyy useampi pelaaja monelle pelipaikalle. Martínezilla on kova näytön paikka. Jos mies kestää painetta ja hän pystyy valmentamaan joukkuetta, jolta odotetaan kohtuullista menestystä, kenties menestystä voi tulla.

Top-Flop

Marouane Fellaini

Evertonin tärkein pelaaja on Belgian maajoukkuemies Marouane Fellaini. 194-senttinen keskikentän keskustan pelaaja on todella kokonaisvaltainen pelaaja. Hän pelaa erittäin kovaa ja pystyy pallonriistoihin keskikentän pohjalla. Fellaini pystyy myös jakamaan palloa hyökkääjille ja pelaamaan target-miehenä kärkien alla.

Fellaini teki viime kaudella 11 maalia ja antoi kuusi maaliin johtanutta syöttöä. Tulevalla kaudella voi odottaa vähintään samaa. Hän on erinomainen pääpelaaja, eikä juurikaan häviä keskikentän korkeita palloja.

John Heitinga

Hollannin maajoukkuemies on kova toppari, jota vastaan ei ole mukava pelata. Heitinga on kuitenkin melko hidas eikä kovin hyvä pallollisena, mikä vaikuttaa huomattavasti hänen pelitapaansa. Heitinga on usein ottanut turhia varoituksia myöhästyneillä taklauksilla ja jää usein jälkeen nopeita pelaajia vastaan. Hän tarvitsee vierelleen pallovarman pelaajan, joka pystyy paikkaamaan nopeudella.

Phil Jagielka/John Heitinga ei ole välttämättä toisiaan täydentävä puolustaja pari, koska molempien pelityyli on melko samanlainen. Jos Martínezilla ei ole jokerikorttia hihassaan, tullaan Heitinga todennäköisesti näkemään Evertonin puolustuslinjassa.

Arvio

Viime kaudella kuudenneksi sijoittunut Everton lähtee varmasti hakemaan samoja sijoituksia. Jos Martínezin puheet pitävät paikkansa ja tavoite on Mestarien liiga, niin paljon saa tapahtua tavoitteen täyttymiseksi. Todennäköisesti Everton tulee olemaan keskikastin yläpuolella ja jos maalinteko toimii, sijoitus voi olla melko korkeallakin.

Seura teki monta hankintaa hyökkäyspäähän ja voi olla, että Martínez tuo melko hyökkäävän pelityylin Goodison parkille. Jos pelityyli toimii ja kotikenttä on Evertonille edelleen vahva, sijoitus on luokkaa 6-8.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Joel Robles
24 Tim Howard

Puolustajat

2 Tony Hibbert
3 Leighton Baines
5 John Heitinga
6 Phil Jagielka
15 Sylvain Distin
23 Seamus Coleman
26 John Stones
29 Luke Garbutt
32 Antolín Alcaraz
34 Shane Duffy
36 Tyias Browning
38 Matthew Pennington
40 Ibou Touray

Keskikenttä

4 Darron Gibson
8 Bryan Oviedo
20 Ross Barkley
21 Leon Osman
22 Steven Pienaar
25 Marouane Fellaini
30 Francisco Junior
31 Matthew Kennedy
33 John Lundstram
39 Conor Grant

Hyökkäys

7 Nikica Jelavic
9 Arouna Koné
10 Gerard Deulofeu
11 Kevin Mirallas
14 Steven Naismith
19 Magaye Gueye
27 Apostolos Vellios
28 Victor Anichebe
35 Conor McAleny
37 Hallam Hope
41 Chris Long