Fulham tarvitsee kipeästi maalintekovoimaa. Jos maalintekijää ei löydy, kaudesta tulee raskas.

Viime kausi

Viime kaudella Fulham voitti vain 11 ottelua. Se pelasi 10 tasapeliä ja häviöitä tuli 17. Useimmat ottelut päättyivät 1-0 voittoon tai häviöön. Craven Cottagella maalinteko oli vaikeaa eikä kotikenttä tuonut lontoolaisille paljon etua. Joukkue päästi yhtä vähän maaleja kotona ja vieraissa, mutta oma viimeistely ei ollut riittävän tarkkaa.

Fulhamin maaliero on kolmen viime kauden ajan ollut miinuksella eikä Craven Cottagelle olla vielä löydetty tasaista maalintekijää, joka pystyisi iskemään useamman maalin kaudessa. Dimitar Berbatov teki mukavat 15 maalia viime sesongilla, mutta bulgarialainen saattaa pelata pitkiä aikoja ilman osumia. Hän saattaa tehdä hattutempun 5-0-voitossa mutta ei pysty tekemään voittomaaleja isoissa otteluisa. Entinen Manchester United -hyökkääjä keräsi myös vain kolme maaliin johtanutta syöttöä, mikä on ykköshyökkääjälle liian vähän.

Fulhamin muiden hyökkääjien tehot jäivät hyvin vaisuiksi. Saksassa HSV:n paidassa maaleja sylkenyt Mladen Petric sai aikaiseksi vain viisi maalia. Craven Cottagelle tarvitaan toinen ainakin 10 maalin mies.

Hankinnat

Maarten Stekelenburg

Fulham ei ole ollut siirtomarkkinoilla mitenkään erityisen aktiivinen. Suurin hankinta on AS Romasta tullut hollantilaismaalivahti Maarten Stekelenburg, joka hankittiin ykkösmaalivahdiksi. Stekelenburgin paikka joukkueessa sementoitui, kun pitkäaikainen ykköskassari Mark Schwarzer lähti Chelseaan.

Stekelenburg on yksi maailman parhaista maalivahdeista ja Fulham saa todella vahvan tilkitsijän puolustuspäähänsä. Mitoiltaan hollantilainen muistuttaa aika paljon maanmiestään Edwin van der Saria, joka pelasi upeat kaudet Manchester Unitedin ykkösmaalivahtina. Unitediin van der Sar siirtyi juuri Fulhamista.

Stekelenburg on todennäköisesti vain piipahtamassa Fulhamissa ja pyrkii näytöillään hakemaan isompaa seuraa tulevaisuudessa. Fulhamille on kuitenkin iso etu jos Stekelenburg onnistuu.

Sascha Riether ja Fernando Amorebieta

Lontoolaisseura on ollut aktiivinen erityisesti puolustuspään suhteen. Kokeneet puolustajat Sascha Riether ja Fernando Amorebieta tuovat paljon kokemusta Craven Cottagelle. Amorebietalla on pääsarjakokemusta Espanjan liigasta, jossa hän oli Athletic Bilbaon ykköstoppari. Riether on puolestaan pelannut Bundesligassa Wolfsburgin joukkueessa kaudella, jolloin autokaupungin seura nousi aina mestaruuteen asti. Fulhamiin Riether tuli Kölnistä.

Seuraan saapui myös Derek Boateng Dnipro Dnipropetrovskista Ukrainan liigasta. Boateng pelaa alempana keskikenttänä ja tuo rotaatiota Fulham-miehistöön.

Joukkueen vahvuus

Fulhamin vahvuudet tulevat näkymään maalivahtipelissä. Stekelenburg ei päästä helppoja maaleja ja on isoksi maalivahdiksi äärimmäisen nopea. Myös iskokoinen puolustus on Cottagersin etu. Brede Hangelandin johtama puolustuslinja osaa pelata kovaa mutta myös ottaa pallon oikein pois. Nopeiden pelaajien kanssa voi tulla ongelmia, mutta Riether tuo hieman liikkuvuutta puolustukseen. Myös laitapuolustaja John-Arne Riise pärjää nopeudellaan. Amorebietan kokemus on hyödyksi alapään pelaamisessa.

Suurin osa joukkueesta on ollut pitkään yhdessä, joten pelitapa ja pelikaverit ovat tuttuja. Jos valmentaja saa hyvä hengen päälle ja uudet hankinnat pääsevät mukaan helposti, tästä muodostuu myös vahvuus.

Joukkueen heikkous

Maalinteko. Jos bulgarialaiskärki Berbatov ei saa tulitukea, joukkueen pelistä voi tulla todella tuskallista. Viime kaudella Berbatovin 15 maalia oli melko hyvä suoritus, mutta ykköshyökkääjän takana oli todella hiljaista. Petric iski vain viisi maalia ja oli silti seuran toiseksi paras maalintekijä.

Fulham osti siirtomarkkinoilla pelaajia puolustukseen ja keskikentälle mutta ei yhtään profiilihyökkääjää. Berbatov on tällä hetkellä yksin joukkueen toivo.

On vaikea kuvitella, että joukkueen maalinteko parantuisi, koska keskikentälle ei ole hankittu oikeastaan yhtään kovanluokan pelinrakentajaa. Nyt pallojen jakaminen on oikeastaan vain Costa Rican maajoukkuemiehen Bryan Ruízin harteilla. Myös hyökkääjä Hugo Rodallegalta odotetaan enemmän kuin vain kolme maalia.

Valmennus

Hollantilainen Martin Jol astui Fulhamin ruoriin kesällä 2011. Kokenut valmentaja tietää paljon pelistä ja häneltä löytyy myös taktista älyä vaikka muille jaettavaksi. Jol on tunnettu erittäin älykkäänä valmentajana ja häntä pidetään mukavana kaverina kollegoidensa keskuudessa. Pelaajat ja kannattajat arvostavat häntä.

57-vuotias Jol oli pelaajaurallaan erittäin kova keskikentän pelaaja, joka ei pelännyt laittaa jalkaa vastustajan eteen. Jol pelasi pelaajaurallaan enimmäkseen hollantilaisen ADO Den Haagin riveissä. Hän aloitti valmennusuransa myös kyseisessä seurassa.

Jol valmensi Hollannin pienempiä seuroj,a kunnes vuonna 2004 päätyi Tottenhamiin ranskalaisen Jacques Santinin apuvalmentajaksi. Marraskuussa 2004 Jol nousi Tottenhamin pääskijäksi, kun Santini sai potkut. Jolin alaisuudessa Spurs pääsi kaudella 2006 Valioliigassa viidennelle sijalle.

Kaudella 2007 Jol satsasi paljon Tottenhamiin. Menestystä ei kuitenkaan tullut ja Jol sai potkut lokakuussa 2007.

Hollantilainen sai muutamia tarjouksia Englannista mutta ei halunnut valmentaa neljän suuren ulkopuolella olevia joukkueita. Näin ollen hän siirtyi saksalaisen HSV:n valmentajaksi kaudella 2008-2009.

Jolin kausi Hampurissa oli hyvä, mutta valmentaja päätti palata kotimaahansa. Jol päätyi Ajaxin valmentajaksi ja valmensi seuran hopealle Eredivisienissä. Ajax voitti Hollanin Cupin finaalissa Feyenoordin, joten Jol sai kauteensa hyvän päätöksen.

Jol siirtyi Fulhamiin kesäkuussa 2011. Hän purki sopimuksensa Ajaxin kanssa sisäisten ristiriitojen takia.

Fulhamiin tullessaan Jol sanoi, että hänellä on vielä paljon näytettävää Englannissa.

Top – Flop

Stekelenburgin siirtoa Fulhamiin voin pitää vähintäänkin outona. Se on suunta alaspäin ja erityisesti ensi kesän maailmanmestaruuskisoja ajatellen ratkaisu voi olla joko loistokas tai tuhoisa. Newcastlessa pelaava Stekelenburgin maanmies Tim Krul voi nousta ohi maajoukkueen ykkösmaalivahdin. Krul on pelannut erinomaisia pelejä ja pitänyt Harakat pystyssä monissa otteluissa.

Stekelenburgia kannattaa seurata, koska hänen tulee näyttää tasonsa hieman heikommassa Valioliigan joukkueessa. Stekelenburgin tavoitteena on MM-kisat ja hänen tulee esittää todella hyviä otteita Fulhamissa, jotta voittaa paikkansa Hollannin kokoonpanossa.

Joukkueen hyökkäyspää ei ole vahvistunut yhtään ja Berbatovin harteille kasautuu vielä enemmän maalintekovastuuta kuin viime kaudella. Cottagers kaatuu hyökkäyspeliinsä ja maalinteon tuska jatkuu. Berbatovin täytyy osoittaa, että hän pystyy tekemään maaleja tasaisesti ja jakaa palloa muille hyökkääjille. Jos Rodallega ei pääse omalle tasolleen ja Berbatov tekee hattutemppuja vain häntäpään joukkueita vastaan, saatetaan Lontoossa nähdä tuskaisia ilmeitä.

Arvio

Fulham ei ole juurikaan vahvistunut viime kaudesta ja erityisesti hyökkäyspää on vajavainen. Rotaatioon on vain vähän mahdollisuuksia. Fulhamilla on kuitenkin kokeneita pelaajia, jotka ovat pelanneet korkealla tasolla. Jos he pystyvät näyttämään vähän nuoremmille asennetta ja tekevät oikeita ratkaisuja, voidaan nähdä hienoja otteluita.

Maalivahtipeli ja puolustus nostavat Fulhamin osakkeita hieman, mutta joukkue on pääasiassa melko hidas ja todennäköisesti sijoitus on 12-14 välillä. Jos maalinteko sujuu ja pelaajat onnistuvat laajalla rintamalla voi sijoitus nousta pari pykälää ylemmäs.

Kokoonpano

Maalivahdit

13 David Stockdale
38 Neil Etheridge
Maarten Stekelenburg

Puolustus

3 John-Arne Riise
4 Philippe Senderos
5 Brede Hangeland
17 Matthew Briggs
18 Aaron Hughes
27 Sascha Riether
Fernando Amorebieta

Keskikenttä

7 Steve Sidwell
8 Pajtim Kasami
14 Giorgos Karagounis
15 Kieran Richardson
16 Damien Duff
19 Mahamadou Diarra
21 Kerim Frei
24 Ashkan Dejagah
31 Alexander Kačaniklić
Derek Boateng

Hyökkäys

9 Dimitar Berbatov
11 Bryan Ruíz
20 Hugo Rodallega
39 Marcello Trotta