Newcastle on ollut kovin vaisu kesän siirtomarkkinoilla, mutta Joe Kinnearin saapuminen seuraan nostatti kulmakarvoja. Geordie Shorella lähdetään kauteen kuitenkin varsin odottavaisin mielin.

Viime kausi

Newcastlen viime kausi oli kovista odotuksista huolimatta varsinainen pannukakku, sillä edelliskauden huikea kuudes sija vaihtui putoamispeikon kanssa taisteluun, ja Harakoiden lopullinen sijoitus olikin 16. Tammikuun siirtoikkunassa joukkue sai riveihinsä muutaman kovan pelurin, kun Ranskan maajoukkuepuolustajat Mathieu Debuchy ja Mapou Yanga-Mbiwa saapuivat vahvistamaan ennestään varsin kapeaa puolustusta ja Toulousesta saapunut keskikentän juoksukone Moussa Sissokokin voitti nopeasti geordiet puolelleen.

Tänä kesänä seuran omistajan Mike Ashleyn säästökuuri on jatkunut ja joukkue on ollut todella hiljainen siirtomarkkinoilla. Kohua aiheutti kuitenkin Joe Kinnearin nimittäminen urheilutoimenjohtajaksi, ja muun muassa seuralegenda Alan Shearer tuomitsi täysin 66-vuotiaan irlantilaisen paluun seuraan. Kinnear onnistui kuitenkin elokuun alkupuolella viimein saamaan yhden kaivatun lisähyökkääjän seuraan Loïc Rémyn muodossa. Ranskan maajoukkuekärki liittyi joukkueeseen vuoden lainasopimuksella QPR:stä. Nopea ja fyysinen Remy tuo kaivattua leveyttä ja laatua muutoin kapeaan hyökkäysmateriaaliin.

Joukkueesta ei ole myöskään lähtenyt tärkeitä pelaajia lukuun ottamatta laitapuolustaja Danny Simpsonia, vaikka etenkin Yohan Cabaye on herättänyt usean suurseuran kiinnostuksen.

Vahvuudet

Joukkueen keskiakseli on vahva. Cabaye on yksi sarjan parhaista pelintekijöistä ja vierellä Cheick Tioté repii ja raastaa joka suuntaan. Myös juoksuvoimainen Sissoko on vastustajille paha pideltävä.

Keskikentän alta löytyy laadukas topparipari, kun Fabricio Coloccinin vieressä luutii Ranskan maajoukkuemies Yanga-Mbiwa. Puolustuksen viimeisenä lukkona löytyy vielä Hollannin ykkösveskarin viittaa tavoitteleva Tim Krul, joka ottaa ajoittain todella näyttäviä haamupelastuksia.

Heikkoudet

Demba Ban jätettyä joukkueen maalinteko on ollut liiaksi Papiss Cissén harteilla. Shola Ameobi tuo ryminää vaihdosta sisään tullessaan, mutta varsinainen maalintekijä mies ei kuitenkaan ole. Lainamies Rémyltä odotetaan paljon.

Viime kaudella Newcastle voitti ainoastaan kaksi peliä vieraissa, ja tällä kaudella siihen trendiin on tultava muutos. Joukkueessa on paljon potentiaalia, mutta eurosijoista taistellakseen pisteitä täytyy kaapia kasaan myös vierasreissuilla.

Valmennus

Alan Pardew’n sankaristatus otti pientä lommoa kylkeensä viime kaudella, mutta miehellä on erinomainen suhde seuraomistaja Ashleyn kanssa eikä St James’s Parkilla tarvittu managerinvaihdosta. Kokeneella britillä ei tällä kaudella ole europelejä huolenaan, joten joukkueen leveyden tulisi riittää ilman suurempia loukkaantumissumia.

Pardew’n pelitapaa on joskus kritisoitu yksipuoliseksi, ja joukkueen onnistuminen on paljolti ollut kiinni tähtipelaajien henkilökohtaisista onnistumisista. Tällä kaudella Pardew’lla onkin näytön paikka ja mies haluaa varmasti osoittaa, ettei kauden 2011-12 Vuoden Valioliiga-managerin titteli ollut sattumaa.

Top-Flop

Jo mainitun Cabayen lisäksi joukkueesta kannattaa nostaa esiin Hatem Ben Arfa. Newcastlen hyökkäyspeli on usein ollut Ben Arfan onnistumisten varassa. Parhaimmillaan vikkelä ranskalainen on häikäisevä, mutta miehen taso on heitellyt liikaa otteluiden välillä ja jopa niiden sisällä. Mies on saanut kesän kuitenkin olla rauhassa suuremmalta mediahuomiolta Cabayen siirtospekulaatioiden viedessä isoimmat otsikot. Näyttöhalut ovat Ben Arfalla varmasti kovat, sillä mielessä kiiluvat varmasti ensi kesän MM-kisat. Näin ollen ranskalainen lähtee neljänteen Valioliiga-kauteensa nälkäisempänä kuin koskaan ennen.

Toon Armyn ranskalainen vallankumous ei ole ollut pelkästään onnistunut. Ranskan nuorisomaajoukkueissa hyvin onnistunut Gabriel Obertan tuli suuremman peliajan perässä Old Traffordilta St James’s Parkille vuonna 2011. Nopea laitapelaaja on kuitenkin ollut pienoinen pettymys ja tehot ovat jääneet uupumaan.

Arvio

Euro-ottelut eivät tänä vuonna rasita, joten ilman suurempia loukkaantumisia Pardew’lla on käytössään varsin laadukas nippu. Nappionnistumisilla ja hyökkäyspään hankinnoilla joukkue voi nousta taistelemaan jopa europaikoista, mutta realistisemmalta vaikuttavat kuitenkin ylemmän keskikastin sijat 8-12.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Tim Krul
21 Rob Elliot

Puolustajat

2 Fabricio Coloccini
3 Davide Santon
6 Mike Williamson
13 Mapou Yanga-Mbiwa
16 Ryan Taylor
19 Massadio Haidara
26 Mathieu Debuchy
27 Steven Taylor
James Tavernier

Keskikenttä

4 Yohan Cabaye
7 Moussa Sissoko
8 Vurnon Anita
10 Hatem Ben Arfa
15 Dan Gosling
17 Romain Amalfitano
18 Jonás Gutiérrez
20 Gaël Bigirimana
22 Sylvain Marveaux
24 Cheick Tioté
25 Gabriel Obertan
29 Haris Vuckic
Mehdi Abeid

Hyökkäys

9 Papiss Cissé
11 Yoan Gouffran
23 Shola Ameobi
28 Sammy Ameobi
Loïc Rémy