Jonatan ”Tintti” Johansson on odottanut entisen sarjansa, Valioliigan, alkua kuten muutkin Valioliigafanit. Tietysti sillä erotuksella, että hänelle Valioliiga on entinen työmaa ja tuttu ympäristö.

Charltonissa kuusi kautta pelannut, Englannin kentillä lempinimellä ”JJ” tunnettu hyökkääjä teki avauskaudellaan 14 maalia ja yhteensä 27 Valioliigamaalia pelaamissaan 148:ssa ottelussa. Nykyään Johansson ottaa ensimmäisiä askeliaan valmennuksen parissa. Hän on skotlantilaisen Motherwellin U20-vuotiaiden joukkueen vastuuvalmentaja.

Haastattelimme Johanssonia ennen Valioliiga-kauden ensimmäistä ottelukierrosta.

Tintti, uusi kausi alkamassa. Mitä kaudelta odotat?

– Odotan kaudesta erittäin mielenkiintoista. Hallitseva mestari ManU ei ole toistaiseksi ollut yhtä aktiivinen siirtomarkkinoilla kuin muut mestaruuden suurimmat tavoittelijat. On hyvin mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu kuukauden lopussa. Toistaiseksi sanoisin, että Chelsea ja City ovat edellä papereissani mestareiksi. Arsenalista ei tuttuun tapaan taas oikein tiedä.

Mikä näistä neljästä joukkueesta on suosikkisi mestariksi?

– Chelsea. Ainakin näillä pelaajilla.

Peräti kolme kärkeen povatusta neljästä seurasta on vaihtanut managerin. Miten uskot sen vaikuttavan?

– Ei välttämättä kovin paljoa. Ulkopuolisen silmin on tosin todella outoa, että kausi alkaa ilman Sir Alexia. Hän on aina ollut siellä… Jose Mourinho palasi Chelseaan, eivätkä paluut mene aina ilman takaiskuja. Toisaalta hän ainakin tietää, mihin sirkukseen hän on menossa. Cityn uusi valmentaja on ammattimies, mutta miten kauan menee sitten sopeutumiseen Englannin Valioliigaan. Kyseessä on kuitenkin luonteeltaan hyvin erilainen sarja kuin Espanjan La Liga.

Neljännessä suuressa ei sen sijaan ole manageri vaihtunut.

– Ei ole ja se voi olla tällä kertaa Arsenalille vahvuus. Wenger on nyt managerikunnan nestori ja tietää varmasti, mitä Valioliigassa menestymiseen tarvitaan. Arsenal on aika suuri kysymysmerkki – ehkä heistä voi puhua jopa jonkinlaisena mustana hevosena mestaruustaisteluun.

Mainitsit, että Chelsea on suurin suosikkisi mestariksi. Miksi?

– Kuten mainitsin, pelaajisto on hyvä. Pitää muistaa, että he pelasivat erinomaisesti jo viime kevään. Mourinhon toivotaan tuovan joukkueen esityksiin sitä tasaisuutta, jota heiltä on parina viime kautena puuttunut. Varmasti myös toivotaan, että Mourinho on taas pitkäaikainen vaihtoehto. Hänen lähtönsä jälkeen Chelseassa ovat naamat vaihtuneet aika tiheästi ja siitä seurajohto haluaa varmasti päästä eroon.

Chelsean pelaajisto on sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Näetkö muiden tavoin tämän vahvuutena?

– Sekoitus ja isot erot iässä sekä kokemuksessa voivat olla hyvä tai huono asia. Uskon, että Chelsean tilanteessa se on hyvä. Mourinho osaa käsitellä tuollaiset tilanteet, sen hän on monta kertaa osoittanut. Hänellä on myös riittävän iso ego käsitellä Chelsean muut isot egot. Hän pystyy ja uskaltaa tehdä tarvittavat päätökset.

Entä kärkinelikön haastajat?

– Spurs on kiinnostava joukkue. Jos he pystyvät pitämään Gareth Balen, he pystyvät hämmentämään kärkitaistelua. Mutta en usko, että he ovat vieläkään riittävän valmiita pelaamaan mestaruudesta, oli Bale mukana tai ei. Toinen haastaja on Liverpool, joka on jälleen täysi kysymysmerkki. Kukaan ei tiedä, onko joukkue tulossa vai menossa. Pystyykö Gerrard kannattelemaan joukkuetta kuten ennen? Se on hemmetin iso kysymys Liverpoolin menestyksen kannalta. Mutta olen silti aika varma, että tämän hetken neljä suurta ovat Chelsea, ManU, City ja Arsenal, yhä.

Suomalaisväriä Valioliigassa edustaa yhä Jussi Jääskeläinen. Mitä ajatuksia tämä herättää?

– Jässi… Menen vähän sanattomaksi. Hänellä on niin mahtava ura Englannissa. Joka kausi hän pelaa äärettömän varmasti ja aivan mahtavalla perustasolla. West Hamin kausi oli viime vuonna ailahteleva, mutta lopulta hyvä. Jässin osuus tähän oli iso. Olen saman ikäinen kuin Jussi Jääskeläinen ja olen ollut kokonaan pois kentiltä jo pari vuotta. Mutta hän vain jaksaa porskuttaa ja se kertoo siitä, miten hyvin hän on aina pitänyt itsestään huolta ja miten paljon hän on tehnyt töitä. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän töitä pitää tehdä, pelipaikasta riippumatta.

Avausviikonloppuna on useita mielenkiintoisia kamppailuita. Mitkä pari peliä nostaisit esiin?

– Liverpool-Stoke on yksi sellainen. Liverpoolin ympärillä on taas totutusti kuohunut ja on mielenkiintoista nähdä, mikä on fanien mielipide Luis Suarezin poukkoilusta. Ottelu on Brendan Rogersille todella tärkeä, sillä paine kasvaa heti aivan älyttömäksi, jos kotoa ei tule avausottelussa voittoa. Toinen kiinnostava peli on Swansea-ManU, tietysti uuden managerin vuoksi. Swanseaa povaan yhdeksi potentiaaliseksi yllättäjäksi kaudella. Avauspeli on vaikea hallitsevalle mestarille vieraskentällä ja vielä yllätysvalmista joukkuetta vastaan.

– Kolmas poimintani on Chelsea-Hull, jossa on vain yksi suosikki. Hull hankki maalilleen Skotlannin maajoukkuemaalivahti Allan McGregorin. Monivuotinen Rangers –vahti tuli Besiktasista ja samalla hän saavutti viimein pelipaikan Valioliigassa. Voi olla, ettei hän unohda avauspeliään ihan heti… Ainakin Allan saa paikan näyttää, että hän on Valioliigatason maalivahti.

Uusien pelaajien lisäksi fokus on varmasti myös managereissa?

– Ilman muuta. Juuri monien managerivaihdosten vuoksi uskon, että avauskierroksen spekulaatiot ennen ja jälkeen pelejä liittyvät juuri managereihin. Tietysti muutama ääripään suoritus tulee myös pelaajilta, suuntaan ja toiseen, mutta kyllä ensi viikon alun tabloidit tulevat keskittymään hyvin paljon siihen, miten managerit uusissa seuroissaan ovat tehneet. Eikä tämä jää pelkästään managereihin, sillä esimerkiksi ManU:n valmennusjohtoon tullut Phil Neville on varmasti yksi seuratuimmista kasvoista myös David Moyesin rinnalla.