Chelsea on vahvistanut tärkeitä osa-alueita ennen tulevaa Valioliiga-kautta. Paperilla Blues on suuri mestarisuosikki. Palaako mestaruuspokaali Stamford Bridgelle viiden vuoden tauon jälkeen?

Viime kausi

Chelsea sai heti kesän alkuun hyviä uutisia, kun José Mourinho palasi seuran peräsimeen viiden vuoden tauon jälkeen. ”The Special One” aloitti välittömästi joukkueen uudistamisen, ja keskikenttää saapuivat vahvistamaan Andre Schürrlen ja Willianin kaltaisia tähtiä. Hyökkäykseen hankittiin kokenut Samuel Eto’o.

Chelsea aloitti kauden vahvasti, ja hävisi kahden ensimmäisen kuukauden aikana ainoastaan Evertonille. Syyskauden jälkeen Bluesilla oli kasassa 40 pistettä ja sarjasijoitus näytti numeroa 3. Chelsea pysyi myös koko kevään mukana mestaruustaistelussa, mutta joukkueen kohtaloksi koituivat Mestarien liiga -pelejä edeltäneet ottelut. Tappiot muun muassa Aston Villaa ja Sunderlandia vastaan jättivät Bluesin sarjataulukossa kolmanneksi neljän pisteen päähän Manchester Citystä.

Myöskään cupit eivät tuottaneet menestystä, sillä sekä Liigacupissa että FA Cupissa Chelsean tie päättyi viidennellä kierroksella. Mestarien liigassa Blues selvisi välierävaiheeseen.

Pelaajasiirrot – lähteneet

David Luiz (PSG)

Chelsea sai Luizista suuremman siirtokorvauksen, kuin mitä seura olisi ikinä pelaajastaan toivonutkaan. Ranskalaisjätti Paris Saint-Germain maksoi 27-vuotiaasta brasilialaispuolustajasta suorastaan järjettömän suuren 55 miljoonan euron arvoisen summan, mikä on suurin koskaan puolustajasta maksettu hinta. Luiz ei mahtunut säännöllisesti viime kaudella Chelsean avaukseen.

Demba Ba (Besiktas)

Ba jäi viime kaudella nokkimisjärjestyksessä auttamatta Fernando Torresin ja Samuel Eto’on taakse. Senegalin maajoukkuepelaaja pääsi pelaamaan vain kuudessa Valioliiga-ottelussa Chelsean avauksessa. Viimeistään Diego Costan siirto Bluesiin näytti, ettei Ba’lla ole tulevaisuutta Stamford Bridgellä.

Ashley Cole (AS Roma)

Chelsea ei nähnyt enää syytä jatkaa parhaat vuotensa nähneen Colen sopimusta. 33-vuotias laitapuolustaja pelasi viime kaudella vain 15 Valioliiga-ottelua Bluesin kokoonpanossa César Azpilicuetan saatua lähes kaksinkertaisesti enemmän vastuuta. Romassa Cole saanee jälleen normaaliin tapaansa peliaikaa seuran laitapuolustajien tason ollessa Chelseaa heikompi.

Frank Lampard (New York City)

Lampardin 13-vuotinen Chelsea-ura tuli päätökseensä veteraanin päätettyä olla tekemättä jatkosopimusta pitkäaikaisen seuransa kanssa. 36-vuotias keskikenttäpelaaja voitti Chelseassa kaiken mahdollisen, mistä Valioliigassa pelaava voi uneksia. Cesc Fàbregasin saapumisen myötä Bluesille syntyi kuitenkin ylijäämää keskikentälle, joten lähtö oli ikääntyneeltä Lampardilta oikea ratkaisu. New York Cityssä Chelsea-legenda saa nauttia viimeiset pelivuotensa supertähden roolissa.

Samuel Eto’o

Chelsea ei jatkanut Eto’on sopimusta. 33-vuotias Kamerunia Brasilian MM-turnauksessa edustanut hyökkääjä ei kyennyt osumaan säännöllisesti Valioliigassa. Eto’on tähtihetkeksi jäi tammikuun hattutemppu Manchester Unitedia vastaan.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Diego Costa (Atlético Madrid)

Chelsea värväsi Costan maalintekijäksi, sillä Stamford Bridgellä ei ole nähty Didier Drogban jälkeen säännöllisesti osuvaa hyökkääjää. 25-vuotias espanjalainen sijoittui viime kaudella 27 osumallaan La Ligan maalipörssissä kolmanneksi, joten viimeistelytaidosta ei ole ainakaan puutetta.

Cesc Fàbregas (Barcelona)

Fàbregas hankittiin paikkaamaan Lampardin jättämää aukkoa. Keskikenttäpelaajan siirto Chelseaan oli yllättävä, sillä espanjalainen vannoi Arsenalissa pelatessaan, ettei häntä nähtäisi ikinä pahimman kilpailijan paidassa. Cesc petti lopulta lupauksensa Gunnersin oltua haluton ostamaan entistä tähteään takaisin, ja siirtyi Stamford Bridgelle.

Maailmanluokan syöttötaidot omaava Fàbregas on pelintekijä parhaimmillaan. Keskikenttäpelaaja antoi viime kaudella yhteensä 13 maalisyöttöä 28 pelaamassaan La Ligan ottelussa. Chelsean keskikentän hyökkäävään rooliin löytyy sen verran tunkua, että tuskin Fàbregasia sinne väkisin ängetään. Espanjalainen ottanee Lampardin paikan keskustan pelinrakentajana.

Filipe Luis (Atlético Madrid)

Luis hankittiin sopimuksensa päättymisen jälkeen Romaan siirtyneen Ashley Colen korvaajaksi. 28-vuotiaalta laitapuolustajalta löytyy neljän vuoden kokemus La Ligasta Atlético Madridin riveissä. Luis on vahva laitanousuissa. Chelseassa brassi kilpailee peliajasta erinomaisen viime kauden pelanneen César Azpilicuetan kanssa.

Didier Drogba (Galatasaray)

Drogban paluu Stamford Bridgelle on monelle Chelsea-fanille unelmien täyttymys. 36-vuotias Norsunluurannikon maajoukkuepelaaja vietti aiemmalla visiitillään Stamford Bridgellä kahdeksan menestyksekästä vuotta ja voitti kaiken, mistä Valioliigassa pelaava voi ikinä haaveilla.

Tähän päivään mennessä 100 Valioliiga-maalia Chelsean paidassa viimeistellyt Drogba ei ole ehkä enää uransa parhaassa vedossa, mutta viimeisen vuoden Galatasarayssa viettänyt veteraanihyökkääjä on silti korvaamaton apu joukkueelle. Norsunluurannikkolaisen rooli Chelseassa lienee nuorien pelaajien motivoijana sekä tärkeitä otteluja ratkaisevana vaihtokärkenä.

Thibaut Courtois (Atlético Madrid)

Chelsean omistamasta Courtois’sta kasvoi kolmen Espanjassa vietetyn vuoden aikana maailmanluokan tähtivahti. 22-vuotias belgialainen voitti kolmessa vuodessa kaksi Zamora-palkintoa ja oli viime kaudella tärkeä tekijä Atléticon seurahistorian toisessa La Ligan mestaruudessa. Zamora annetaan vähiten maaleja per peli päästäneelle maalivahdille, joten kyseessä ei ole todellakaan mikään mitätön saavutus.

Courtois’n tulon myötä Petr Cech saattaa joutua miettimään itselleen uutta seuraa, sillä Tshekin maajoukkuevahti tuskin tyytyy kakkosvahdin rooliin. Tuleva Valioliiga-kausi näyttää, mihin suuntaan Courtois’n satumainen tarina etenee seuraavaksi.

Joukkueen vahvuus

Chelsean puolustuspeli on ollut viime vuosina liigan eliittiä. Blues päästi koko viime kauden aikana vain 27 maalia, eli vähiten koko Valioliigassa. Puolustuslinjasta löytyi myös hyvin pääpelivoimaa, sillä sekä Gary Cahill että Branislav Ivanovic voittivat yhden ottelun aikana keskimäärin kolme pääpalloa. Cahillin varmoista otteista kertovat myös purkupallotilastot, joiden mukaan englantilainen siivosi pallon pois vaara-alueelta lähes seitsemän kertaa ottelua kohden.

Joukkueen heikkous

Chelsean kärkipelaajien tehottomuus oli viime kaudella lohdutonta. Joukkueen kolmesta hyökkääjästä jokainen jäi alle kymmeneen maaliin. Lähimmäksi pääsi Eto’o, joka tälläsi yhdeksän osumaa. Torres ja Besiktasiin siirtynyt Ba jäivät molemmat viiteen maaliin. Sen sijaan lainakauden Evertonissa viettänyt Romelu Lukaku teki enemmän maaleja kuin Ba ja Torres yhteensä.

Kesän siirtomarkkinoilta Chelsean haaviin tarttunut Altético Madridin Costa saattaisi olla ratkaisu joukkueen hyökkäysongelmiin. Espanjalaisen loppukausi oli kuitenkin loukkaantumisten vuoksi rikkonainen, mikä saattaa vaikuttaa alkukauden peli-ilmeeseen. Fyysisten vaivojen lisäksi myös painajaismainen MM-turnaus saattaa kummitella edelleen Costan mielessä.

Valmennus

Mourinholla on edessään uuden sopimuksensa toinen kausi Chelsean peräsimessä. 51-vuotias portugalilainen valmensi Bluesia aikaisemmin vuosien 2004-2007 välisenä aikana ja johdatti seuran tuolloin kahteen Valioliiga-mestaruuteen. ”The Special One” on niittänyt myös menestystä Porton, Inter Milanin ja Real Madridin managerina. Mourinho on luotsannut Porton jälkeen jokaisen valmentamansa seuran ainakin yhteen mestaruuteen, jonka lisäksi manageri on voittanut Mestarien liigan Porton ja Interin peräsimessä.

Mourinho suosii taktiikkana 4-2-3-1-muodostelmaa. Muodostelmassa keskikentän pohja rakentuu kahden puolustavamman pelaajan varaan. Kärjen alapuolella kymppipaikalla pelaa hyökkäävämpi pelinrakentaja, joka osaa myös laukoa. Laidoilta löytyy nopeutta ja yksinäisenä kärkenä väijyy Diego Costan kaltainen puhdas maalintekijä.

Mourinhon joukkueet haluavat hallita aina pelitapahtumia. Viime kaudella Chelsea piti palloa keskimäärin 55-prosenttisesti ottelua kohden.

Chelsea hyökkäsi yhtä tasaisesti sekä Eden Hazardin että Willianin laidalta. Loput 30 prosenttia hyökkäyksistä avattiin keskeltä. Hyökkäysten rakentelussa tärkeimpänä aseena toimivat siis nopeat juoksuvoimaiset laiturit.

Chelsea laukoi keskimäärin jopa 18 kertaa ottelua kohden. mikä on suurin määrä koko Valioliigassa. Lähimmäksi Bluesin lukemia pääsi Manchester City, joka ampui 17 laukausta per peli.

Mourinho tunnetaan myös mediapelistään. Viime kaudella portugalilainen kuvaili Valioliigan mestaruustaistelua kolmen hevosen kilvaksi, jossa Chelsea on pikkuhevonen Arsenalin ja Manchester Cityn takana. Vertauksella Mourinho tarkoitti sitä, että ensimmäinen kausi oli Bluesille vasta opintovuosi. ”Moun” mukaan Chelsea on siis vasta tällä kaudella valmis taistelemaan tosissaan mestaruudesta.

Tärkein pelaaja

Eden Hazard

Hazardin yksilötaito on korkeimmalla tasolla koko Chelsean joukkueesta. 23-vuotiaan vikkeläjalkaisen belgialaislaiturin nousut ja maailmanluokan keskitykset ovat hyvin tärkeä osa Bluesin hyökkäyspeliä. Hazard on monikäyttöinen pelaaja, sillä hän pystyy pelaamaan molempien laitojen lisäksi myös kärjen alapuolella hyökkäävänä keskikenttäpelaajana.

Hazardin nimi nousi jokaisen Chelsea-fanin huulille kaudella 2012-2013. Belgialainen viimeisteli tuolloin yhdeksän maalia ja antoi 14 syöttöä, minkä lisäksi hän oli ehdolla Valioliigan vuoden pelaajaksi. Blues-laituri laittoi viime kaudella vielä paremmaksi ja kasvatti maalimääränsä 14 osumaan.

Arvio

Chelsealta löytyy kaikki eväät Valioliiga-mestaruuteen saakka. Joukkueen materiaali on laaja, ja jokaiselle pelipaikalle löytyy kovan tason pelimiehiä. Myös Mourinhon valmentamat seurat ovat olleet lähes aina toisella kaudellaan vahvempia. Esimerkiksi Real Madridissa portugalilaismanageri juhli juuri toisella valmennuskaudellaan La Ligan mestaruutta.

Chelseaa suosii myös helpohko alku, sillä Blues pelaa kaksi avausotteluaan tämän kauden nousijaseuroihin kuuluvia Burnleya ja Leicesteria vastaan. Lisäksi joukkueen hyökkäysmateriaali näyttää Costan tultua pitkästä aikaa lupaavalta. Jos kaikki menee nappiin, on hyvinkin mahdollista, että Stamford Bridgellä juhlitaan keväällä Chelsean neljättä Valioliiga-mestaruutta.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Petr Cech
23 Mark Schwarzer
46 Jamal Blackman
Thibaut Courtois

Puolustajat

2 Branislav Ivanovic
3 Filipe Luis
5 Kurt Zouma
24 Gary Cahill
26 John Terry
28 César Azpilicueta
34 Ryan Bertrand

Keskikenttä

4 Cesc Fàbregas
6 Oriol Romeu
7 Ramires
11 Oscar
12 John Obi Mikel
16 Marco van Ginkel
20 Josh McEachran
21 Nemanja Matic
22 Willian
Marco Marin

Hyökkäys

9 Fernando Torres
10 Eden Hazard
13 Victor Moses
14 André Schürrle
15 Didier Drogba
17 Mohamed Salah
18 Romelu Lukaku
19 Diego Costa
Gaël Kakuta
Christian Atsu

Muokkaus 30.7.2014 klo 12:17 Matic ja Costa lisätty kokoonpanolistaan