Crystal Palacen ovista marssi rutkasti pelaajia ulos kesän aikana, mutta toistaiseksi seura on ollut flegmaattinen hankintapuolella. Eagles ei ole kuitenkaan joutunut luopumaan joukkueensa avainpelaajista, joten joukkueelta voi odottaa jopa kevään kaltaisia hienoja suorituksia.

Viime kausi

Eaglesin viime kausi oli sensaatiomainen. Tony Pulis valittiin Valioliigan kauden manageriksi hänen tultuaan joukkueen puikkoihin marraskuun loppupuolella Ian Hollowayn tilalle. Pulis teki kaksi ja puolivuotisen sopimuksen Crystal Palacen kanssa.

Pulis teki hyvää jälkeä tammikuun siirtoikkunassa viidellä täsmähankinnalla. Hankintojen vaikutus näkyi kauden loppupuolella, kun Eagles voitti viisi perättäistä ottelua. Sarjapaikka varmistui lopulta hyvissä ajoin joukkueen voittaessa peräjälkeen Chelsean, Cardiffin, Aston Villan, Evertonin ja West Hamin. Crystal Palace keräsi kauden aikana 45 pistettä ja päätyi Valioliigassa lopulta sijalle 11.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Dean Moxey (Bolton)

Moxey pelasi kaudella 2012-13 vielä suurempaa roolia Eagles-paidassa joukkueen noustessa Mestaruussarjasta Valioliigaan. Viime kaudella vastuu väheni, ja Moxey siirtyi Boltoniin vapaana agenttina.

Jonathan Parr (Ipswich)

Parr nautti myös isoa roolia Mestaruussarjassa, mutta hänen kohtalo oli Moxeyn kanssa samanlainen. 15 ottelua viime kaudella Valioliigassa pelannut Norjan maajoukkuepelaaja siirtyi Ipswichiin ilmaisella siirrolla.

Kagisho Dikgacoi (Cardiff)

Dikgacoille tarjottiin jatkosopimusta, mutta keskikenttäpelaaja ei lopulta suostunut allekirjoittamaan sopimusta. 25 Valioliiga-ottelua viime kaudella pelannut Dikgacoi siirtyi Mestaruussarjaan pudonneen Cardiffin riveihin ilmaisella siirrolla.

José Campaña (Sampdoria)

Campaña pelasi syyskaudella muutaman ottelun Palacen riveissä, ja siirtyi kevätkaudeksi 2. Bundesliigan FC Nürnbergin riveihin. Eagles myi Campañan Serie A:n Sampdorialle noin kahden miljoonan euron kaupassa.

Lisäksi Crystal Palacen jätti 16 muuta pelaajaa.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Chris Kettings (Blackpool)

Nuori maalivahti saapui Blackpoolista ilmaisella siirrolla. Kettings on Eagles-paidassa lähtökohtaisesti kolmosmaalivahti Julian Speronin ja Wayne Hennesseyn jälkeen.

Fraizer Campbell (Cardiff)

Kelvollisen viime kauden Cardiffissa pelannut Campbell on Pulisilta täsmähankinta joukkueen heikohkoon hyökkäykseen. Yhteensä yhdeksän maalia kaikissa kilpailuissa Cardiffille iskenyt Campbell irtosi noin miljoonan euron siirtokorvauksella.

Joukkueen vahvuus

Jo aikaisemmin mainittu Tony Pulis. Kokenut kehäkettu peluuttaa joukkuettaan aina tuloksellisesti. Pulisin jalkapallo ei ole viihdyttävimmästä päästä, mutta Eagles-kannattajien ei tarvitse seurata joukkueensa otteluita putoamispeikko mielessä. Walesilaismanageri on luotu pienemmän budjetin joukkueeseen, ja hän saa pelaajistaan paljon irti.

Pulisin joukkue ei ole koskaan kokenut putoamista sarjaporrasta alaspäin, vaikka mies on valmentanut useita pienen budjetin seuroja. Pulis ei ole toisaalta saanut ikinä mahdollisuutta valmentaa suuremman budjetin joukkuetta.

Joukkueen heikkous

Joukkueen hyökkäysosasto kaipaisi todellista maalintekijää. Dwight Gayle ja Jason Puncheon jakoivat seuran sisäisen maalikuninkuuden Valioliigassa seitsemällä osumalla. Marouane Chamakh pelaa Pulisin muodostelmassa useasti kärkipelaajan alapuolella ja jää entistä vähemmille maalintekopaikoille kyseisessä roolissa. Campbell oli seuralta hyvä hankinta, mutta hänellekin kymmenen Valioliiga-maalin rajapyykki on jo kova saavutus.

Eagles-hyökkääjien puolustukseksi on mainittava se, että Pulisin peluuttama ns. kukkupallofutis vaatii kärkipelaajilta paljon työtä. Hyökkääjät joutuvat hakemaan palloa useasti maalintekosektorin ulkopuolelta ja ovat näin useasti poissa omalta paikaltaan nopean hyökkäyksen käynnistyessä.

Valmennus

Pienellä budjetilla operoiva Crystal Palace sopii Pulisille, kuin nenä päähän. Walesilaismanageri pyrkii tulokselliseen jalkapalloon ja jättää turhat kauneudet joukkueensa pelaamisesta pois. Pulis suosii myös leveällä pelaamista. Eaglesilta nähdään tulevallakin kaudella rutkasti keskityspalloja maalintekosektorille.

Viime kaudella Eaglesin syötöistä lähes neljännes oli joko pitkiä palloja tai keskityspalloja. Laitoja käytettäessä Palace suosii taiturimaisen Puncheonin miehittämää oikeaa laitaa. Fantastisen kevätkauden pelannut Puncheon laittaa vikkelillä harhautuksillaan Valioliigan vahvimmatkin puolustajat koetukselle. Puncheonilla on myös vahva vasemman jalan laukaus.

Eaglesin keskimääräinen pallonhallintaprosentti oli viime kaudella ainoastaan 37. Pelitapa on erittäin raskas, sillä Palace joutuu juoksemaan paljon pallon perässä vastustajan hallitessa palloa ison osan ottelusta. Eaglesin syöttöprosentissa on myös parannettavan varaa, sillä syötöistä meni perille ainoastaan 71 prosenttia.

Tärkein pelaaja

Mile Jedinak

29-vuotias Mile Jedinak oli Eaglesin tärkein yksittäinen pelaaja viime kaudella. Keskikentän keskustassa valtavalla työmoraalilla työtä tekevä Jedinak on Eaglesin tärkein pelaaja myös tulevalla kaudella.

189-senttinen Jedinak on erittäin vahva pääpelaaja ja katkoo vastustajan syöttöjä hyvällä prosentilla. Matalissa syötöissä Jedinakilla on parantamisen varaa, sillä hän tyytyy liian useasti viljelemään korkeaa palloa. Toisaalta, korkeat pallot sopivat Pulisin pelifilosofiaan.

Arvio

Eaglesin ei tarvitse taistella tällä kaudella putoamista vastaan. Joukkue on pysynyt tärkeiden pelaajien osalta hyvin kasassa viime kaudelta. Pulis tehnee ennen kauden alkua vielä muutaman täsmähankinnan, ja joukkue varmistanee paikan Valioliigassa ensi kaudeksi hyvissä ajoin.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Julian Speroni
26 Wayne Hennessey
34 Lewis Price
Chris Kettings

Puolustajat

2 Joel Ward
3 Adrian Mariappa
5 Patrick McCarthy
6 Scott Dann
22 Jack Hunt
27 Damien Delaney
36 Alex Wynter
49 Jerome Williams
Peter Ramage

Keskikenttä

7 Yannick Bolasie
10 Owen Garvan
11 Stephen Dobbie
12 Stuart O’Keefe
13 Jason Puncheon
14 Jerome Thomas
15 Mile Jedinak
20 Jonathan Williams
28 Joe Ledley
31 Adlene Guedioura
35 Kyle De Silva
38 Hiram Boateng
46 Barry Bannan

Hyökkäys

16 Dwight Gayle
17 Glenn Murray
32 Kwesi Appiah
Fraizer Campbell