QPR teki vuoden tauon jälkeen paluun Valioliigaan. Harry Redknapp on tehnyt toistaiseksi maltillisesti hankintoja kesän siirtoikkunan aikana. Edellisellä Valioliiga-visiitillään QPR mässäili lukuisilla hankinnoilla ja putosi Mestaruussarjaan. Näyttää siltä, että seura on oppinut viime kerralla tehdyistä virheistä.

Viime kausi

QPR:n kausi lähti upeasti käyntiin Mestaruussarjassa. Joukkue pelasi tappioitta yli kaksi ja puoli kuukautta. Ennen vuodenvaihdetta tahti hidastui, ja joukkue voitti joulukuun seitsemästä ottelusta ainoastaan kaksi.

Kevätkausi oli QPR:n osalta vuoristorataa. Kuntopiikki osui tammikuulle, kun joukkue voitti kaikki ottelunsa. Helmikuussa QPR ei puolestaan voittanut ensimmäistäkään ottelua Mestaruussarjassa. Ailahtelevat otteet siivittivät Ärrät lopulta neljännelle sijalle.

Nousukarsintojen ensimmäisessä vaiheessa QPR sai vastaansa viidenneksi sijoittuneen Wiganin. Maalittoman ensimmäisen osaottelun jälkeen joukkueet iskivät yhteen Loftus Roadilla. Charlie Austin nousi Ärrien sankariksi onnistuen ensin varsinaisella peliajalla rangaistuspotkusta. Jatkoajalle edennyt ottelu ratkesi Austinin ottelun toisella maalilla Ärrien hyväksi.

Nousukarsintojen finaalissa QPR kohtasi Derbyn täpötäydellä Wembleyllä. Finaalista muodostui todellinen trilleri. Ärrien Gary O’Neil ajettiin tunnin kohdalla ulos suoralla punaisella kortilla hänen kaadettua läpiajoon karanneen Johnny Russellin. Derby vyörytti hyökkäyksiä Robert Greenin vartioimalle maalille tuloksetta.

Kun Derby ei maalia aikaiseksi saanut, ottelun valokeilaan nousi kokenut QPR-hyökkääjä Bobby Zamora. Junior Hoilett riisti pallon kulmauksessa ja keskitti pallon maalille. Derby-puolustaja Richard Keogh epäonnistui purkuyrityksessään, ja Zamora sivalsi pallon upeasti maalin takanurkkaan siivittäen Ärrät Valioliigaan kaudelle 2014-15. Voit katsoa maalin tästä.

FA Cupissa QPR:n tie nousi pystyyn kolmannella kierroksella. Liigacupissa matka pysähtyi jo toisella kierroksella yllätystappiolla Swindonia vastaan.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Esteban Granero (Real Sociedad)

Real Madridin akatemian kasvatti saapui kovin odotuksin Ärriin kaudella 2012-13. Loukkaantumiset häiritsivät espanjalaisen uraa Lontoossa. Granero pelasi viime kaudella Real Sociedadin riveissä lainasopimuksella ja siirtyi seuraan pysyvästi 4,3 miljoonan euron kaupassa.

Gary O’Neil (Norwich)

Kokeneen keskikenttäpelaajan sopimus päättyi QPR:n kanssa. 31-vuotias O’Neil jatkaa uraansa Mestaruussarjaan pudonneen Norwichin riveissä.

Andy Johnson

Kokeneelle hyökkääjälle ei tarjottu jatkosopimusta. 33-vuotias Johnson etsii toistaiseksi vielä uutta seuraa itselleen.

Stéphane Mbia

Kovaotteinen keskikenttäpelaaja ei jatka Ärrissä. Mbia pelasi viime kauden lainasopimuksella La Ligan Sevillassa. Kamerunin maajoukkuepelaaja etsii edelleen uutta seuraa.

Yossi Benayoun (Maccabi Haifa)

Lähes kymmenen vuotta brittikentillä pelannut Benayoun palasi kotimaahansa Israeliin. Keskikenttäpelaaja pelasi brittikentillä yli 400 ottelua.

Samba Diakité (Al Ittihad)

Onnistuneen lainasopimuksen jälkeen pysyvän siirron Ärriin tehnyt Diakité ei onnistunut seurassa odotusten mukaisesti. Malin maajoukkuepelaaja viettää tulevan kauden lainalla saudiarabialaisessa Al Ittihadissa.

Ji-Sung Park

Park oli kaikkien aikojen menestynein eteläkorealainen jalkapalloilija brittikentillä. Park päätti ripustaa nappulakengät naulaan viime kauden päätteeksi.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Steven Caulker (Cardiff)

Caulker oli Mestaruussarjaan pudonneen Cardiffin harvoja valopilkkuja viime kaudella. 22-vuotias puolustaja nousee isoon rooliin QPR-puolustuksessa tulevalla kaudella.

Rio Ferdinand (Man United)

Man United ei tarjonnut kokeneelle topparille jatkosopimusta. Hidastunut, mutta hyvän peliälyn omaava Ferdinand tuo kokemusta Ärrien puolustukseen.

Jordon Mutch (Cardiff)

Mutch oli Caulkerin ohella yksi Cardiffin valopilkuista viime kaudella. Keskikenttäpelaajan kaukolaukaukset ovat iso pelote vastustajille.

Mauricio Isla (Juventus)

Islan peliaika jäi viime kaudella vähiin Juventuksessa. Lainasopimuksella Ärriin saapunut Isla on Redknappilta todellinen täsmähankinta.

Júlio César (Toronto FC)

Kokenut maalivahti palasi lainaltaan Torontosta. Vahvat MM-kisat pelannut brassivahti taistelee ykkösmaalivahdin paikasta Robert Greenin kanssa.

Joukkueen vahvuus

Joukkueen materiaali oli jo Mestaruussarjaan sitä luokkaa, että nousu oli käytännössä ainut vaihtoehto. Vuosi sitten pelaajistossa tapahtui paljon muutoksia, joiden vuoksi seura ei lopulta kyennyt taistelemaan suorasta noususta Valioliigaan.

Kesällä joukkueesta on lähtenyt useampi pelaaja, mutta ei niinkään tärkeitä pelaajia. Runko on pysynyt vuoden ajan melko hyvin kasassa, ja Redknappin tekemät hankinnat ovat olleet hyvää tasoa. Ja mikä tärkeintä Ärrien kannalta, hankintoja ei ole tehty tällä kertaa liikaa, kuten kahden vuoden takaisella Valioliiga-kaudella.

Joukkueen mikään osa-alue ei ole toistaan heikompi, joten Ärriltä voidaan odottaa edellistä Valioliiga-kautta tasapainoisempaa esiintymistä.

Joukkueen heikkous

Vahvalla materiaalilla on QPR:n tapauksessa myös kääntöpuoli, sillä seuran talousasioiden hoito on aivan karmealla tasolla. QPR teki lähes 80 miljoonan euron tappiot pudottuaan Valioliigasta kauden 2012-13 jälkeen. Liikevaihdon tuplaaminenkaan ei olisi riittänyt muuttamaan viivan alle jäävää lukemaa positiiviseksi.

Valioliigasta putoamisen myötä QPR menetti lähes 50 miljoonaa euroa otteluiden televisioinneista maksettavia tuloja. Tässä tilanteessa hyvin hoidettu seura pienentäisi palkkakulujaan seuraavaksi kaudeksi, mutta Ärrissä siitä ei ollut tietoakaan. Myös pelaajamyynneillä olisi voinut paikkailla edellisen kauden tappioita, mutta huonosti suunnitellut pelaajasopimukset aiheuttivat sen, että tähtipelaajat siirtyivät lähinnä lainasopimuksilla muihin seuroihin.

QPR:llä ei ole pitkän linjan suunnitelmaa. Seura pelaa uhkapeliä, jonka ainut toimiva vaihtoehto oli nousu Valioliigaan. Mikäli QPR ei olisi noussut tulevaksi kaudeksi Valioliigaan, joukkue olisi mahdollisesti kohdannut Financial Fair Play -sääntöjen mukaisia rangaistuksia. Lähihistoriassa on valitettavan vastaavalta muistuttava tapaus, kun Portsmouth FC putosi neljässä vuodessa Valioliigasta Kakkosliigaan talousongelmien vuoksi.

Seuran omistava Tony Fernandes on varakas herra, mutta hänenkään lompakkonsa ei ole pohjaton. QPR:n 18 500 henkeä vetävä Loftus Road on valitettavan pieni kattamaan tämän hetken menoja.

Valmennus

Harry Redknapp on yksi Valioliigan kokeneimmista managereista. Kivikasvoinen Redknapp aloitti manageriuransa jo vuonna 1983 Bournemouthissa. Redknapp on voittanut urallaan FA Cupin Portsmouthissa, ja hänet valittiin Tottenhamissa vuonna 2009 Valioliigan vuoden manageriksi.

QPR käyttänee tulevalla kaudella viime kaudelta tuttua 4-2-3-1-muodostelmaa. Kaiken kaikkiaan Ärrät käytti viime kaudella viittä eri muodostelmaa, joista edellä mainittu oli toimivin vaihtoehto. QPR voitti 4-2-3-1-muodostelmalla 29 ottelusta 15, pelasi kuudesti tasan ja hävisi kahdeksan ottelua.

QPR:n syöttöprosentti oli viime kaudella 79, joka oli Mestaruussarjan kolmanneksi paras. Valioliigassa lukema mitä luultavammin putoaa, sillä Ärrät joutuu turvautumaan enemmän pitkiin palloihin puolustusvoittoisemmissa otteluissa ennalta vahvempia seuroja vastaan.

Erikoistilanteet näyttelevät suurta osaa Ärrien pelaamisessa myös tulevalla kaudella. Viime kaudella QPR:n 63:sta Mestaruussarjan maalista peräti 17 tuli erikoistilanteista.

Tärkein pelaaja

Charlie Austin

Austin pelasi upean kauden Mestaruussarjassa. 25-vuotias hyökkääjä iski Mestaruussarjassa 17 maalia 31 ottelussa. Kaikissa kilpailuissa maaleja kertyi yhteensä 20.

188-senttinen hyökkääjä on vahva viimeistelijä sekä jalalla että päällä. Austinin työ puolustussuuntaan on myös huippuluokkaa ja joukkueelleen todella tärkeää varsinkin erikoistilanteissa.

Austinin harteille on kasattu valtavat odotukset tulevalle kaudelle. QPR:n menestymismahdollisuudet elävätkin paljon Austinin maaleista.

Arvio

QPR joutuu taistelemaan putoamista vastaan hyvästä materiaalista huolimatta. Joukkueen pelaaminen oli varsinkin kevätkaudella hyvin ailahtelevaa. Sarjaohjelma voisi olla helpompi alkukaudesta, sillä joukkue kohtaa neljän ensimmäisen kierroksen aikana vierasotteluissa Tottenhamin sekä Man Unitedin. Uskomme QPR:n päätyvän sijoille 16-17.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Robert Green
26 Brian Murphy
33 Júlio César

Puolustus

2 Danny Simpson
3 Armand Traoré
4 Steven Caulker
5 Rio Ferdinand
6 Clint Hill
13 Yun Suk-young
15 Nedum Onuoha
22 Richard Dunne
27 Michael Harriman
28 Max Ehmer

Keskikenttä

7 Matt Phillips
8 Joey Barton
10 Adel Taarabt
11 Shaun Wright-Phillips
16 Jermaine Jenas
20 Karl Henry
23 Junior Hoilett
32 Alejandro Faurlín
Jordon Mutch
Mauricio Isla

Hyökkääjät

9 Charlie Austin
18 Loïc Rémy
25 Bobby Zamora