West Brom aloittaa Valioliiga-kauden 2014-15 puhtaalta pöydältä. Keväällä joukkuetta manageroinut Pepe Mel sai väistyä, ja tilalle palkattiin skotlantilainen Alan Irvine. Skottimanageri on tehnyt paljon muutoksia joukkueessa kesän aikana. Alkavasta kaudesta voidaan odottaa jälleen vaikeaa.

Viime kausi

Steve Clarken komennossa kauden aloittanut West Brom otti ensimmäisen voittonsa vasta kauden viidennessä Valioliiga-ottelussa. Heti perään Baggies kävi kaatamassa Man Unitedin Old Traffordilla.

Hyvä henki pysyi yllä aina marraskuun loppupuolelle asti, minkä jälkeen joukkue ajautui neljän ottelun tappioputkeen. Tappioputki koitui Clarken kohtaloksi, ja hän sai potkut 14. joulukuuta. Keith Downing toimi vastuuvalmentajana vajaan kuukauden ajan, jonka aikana Baggies voitti yhden ottelun ja pelasi neljä tasapeliä.

Pepe Mel otti West Bromin managerin työn vastaan 9. tammikuuta. Baggies pelasi yli kaksi kuukautta ilman voittoja, ja ajautui vakavan putoamisuhan alle. Loppukauden aikana poimitut voitot Swanseasta, Norwichista ja West Hamista riittivät sarjapaikan uusimiseen.

West Brom pelasi kauden aikana peräti 15 tasapeliä. Aivan ennätykseen asti Baggies ei yltänyt, sillä 38 ottelun kaudella ennätystä pitävät hallussaan Newcastle ja Aston Villa 17 tasapelillään.

Baggies putosi FA Cupista heti ensimmäisessä ottelussaan 3. kierroksella Crystal Palacen niistettyä 0-2-vierasvoiton. Liigacupissa tie nousi pystyyn 4. kierroksella Arsenalin vietyä voiton rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Steven Reid (Burnley)

Kokenut puolustaja edusti West Bromia kaikkiaan viidellä kaudella. 33-vuotias puolustaja oli jo lopettamassa uraansa, kunnes sarjanousija Burnley kiinnostui konkarin palveluksista. Reid teki yksivuotisen sopimuksen Burnleyn kanssa.

Liam Ridgewell (Portland Timbers)

30-vuotias puolustaja pelasi kahdella edellisellä kaudella isossa roolissa Baggies-paidassa. West Brom ei ollut halukas jatkamaan sopimusta, ja Ridgewell siirtyi MLS-liigaan Portlandin riveihin.

Diego Lugano

Luganon ura West Bromissa jäi kauden mittaiseksi, vaikka toppari teki kaksivuotisen sopimuksen Baggiesin kanssa vuosi sitten elokuussa. West Brom vapautti Luganon sopimuksestaan.

Zoltán Gera (Ferencvárosi)

Kokeneen keskikenttäpelaajan vastuu jäi vähäiseksi kolmella Baggies-kaudellaan. Gera siirtyi pelaamaan takaisin kotimaahansa Ferencvárosiin, josta hän siirtyi Valioliigaan vuonna 2004. Gera edusti West Bromia jo kausilla 2004-08.

Scott Sinclair (Man City)

Lupaavan laiturin ura on mennyt alamäkeä siitä lähtien, kun Sinclair siirtyi Man Cityn riveihin. Lainapesti West Bromissa oli pettymys, sillä Sinclair pelasi ainoastaan kahdeksassa Valioliiga-ottelussa.

Morgan Amalfitano (Marseille)

Amalfitanon lainapesti West Bromissa oli onnistunut. 29-vuotias ranskalainen pelasi Baggies-paidassa kaikkiaan 31 ottelua, joissa hän teki neljä maalia ja antoi kolme maalisyöttöä. Amalfitano palasi Marseilleen.

Matej Vydra (Udinese)

Vydra jäi lainapestillään vaihtopelaajan rooliin Baggies-paidassa. 22-vuotiaan hyökkääjän saldoksi Valioliigassa muodostui kolme maalia ja kolme maalisyöttöä. Tshekin maajoukkuekärki palasi lainaltaan Udineseen, josta hän siirtyi jälleen lainalle Mestaruussarjan Watfordiin.

Thievy Bifouma (Espanyol)

Bifouma pelasi kevätkauden lainasopimuksella West Bromissa, ja sopimuksessa oli myös optio pysyvästä siirrosta. Bifouma teki kuudessa ottelussa kaksi maalia. Baggies ei tarjonnut Bifoumalle pysyvää sopimusta.

Billy Jones (Sunderland)

Jones pelasi kolme kautta West Bromissa. Ottelumäärät Valioliigassa pyörivät 20 molemmin puolin per kausi. Jones lähti tavoittelemaan pysyvää roolia avauskokoonpanossa Sunderlandista.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Craig Gardner (Sunderland)

Keskikentällä sekä puolustajana viihtyvä Gardner teki kolmivuotisen sopimuksen West Bromin kanssa. Gardnerilla on kova työmoraali, ja hän taistelee usein pallosta aggressiivisin ottein.

Joleon Lescott (Man City)

Lescott on huippuluokan hankinta West Bromilta. 31-vuotiaalla puolustajalla on vielä paljon annettavaa, ja hän ottanee avauskokoonpanon paikan West Bromissa. Lescottin vastuu Man Cityssä jäi viime kausina vähiin. Topparin sopimus päättyi, ja Lescott siirtyi Baggies-paitaan ilmaisella siirrolla.

Chris Baird (Burnley)

Baird on omituinen hankinta West Bromilta. 32-vuotiaan puolustajan pelit ovat jääneet vähiin viime kausina Mestaruussarjassa. Toisaalta, Baird pystyy pelaamaan myös keskikentällä, joten hänestä voi olla hyötyä Irvinelle monikäyttöisyytensä vuoksi.

Sébastien Pocognoli (Hannover 96)

27-vuotias laitapuolustaja on vahva keskittäjä ja hyvä pääpelaaja. 12 kertaa Belgian maajoukkueessa esiintynyt Pocognoli teki kolmivuotisen sopimuksen West Bromin kanssa.

Brown Ideye (Dynamo Kiev)

Ideyestä tuli West Bromin ennätyshankinta noin 11 miljoonan euron siirtokorvauksella. Nigerian MM-joukkueesta pudonnut hyökkääjä on tehnyt urallaan hyvin maaleja, mutta taitotaso Valioliigan tasoisessa sarjassa on vielä osoittamatta.

Andre Wisdom (Liverpool)

21-vuotias puolustaja saapui Baggies-paitaan vuoden mittaisella lainasopimuksella. Oikeana laitapuolustajana viihtyvä Wisdom on hyvä syöttelijä ja harhauttelija. Noussee West Bromissa avauskokoonpanon pelaajaksi.

Jason Davidson (Heracles Almelo)

23-vuotias Davidson pelasi vakuuttavat MM-kisat Australian paidassa. Davidsonilla on potentiaalia nousta Baggiesin avainpelaajaksi tulevalla kaudella. Davidson lähettää laadukkaita keskityspalloja vasemman laitapuolustajan paikalta. Taistelee Pocognolin kanssa avauskokoonpanon paikasta.

Cristian Gamboa (Rosenborg)

Gamboa puolestaan pelasi hyvät MM-kisat Costa Rican paidassa. Oikean laitapuolustajan syöttötyöskentelyssä oli tosin parantamisen varaa, sillä hänen syötöistään meni perille alle 70 prosenttia MM-kisoissa. Wisdom noussee Gamboan edelle avauskokoonpanoon.

Joukkueen vahvuus

Joukkueen puolustus on tärkeässä roolissa tulevalla kaudella. Lescott, Jonas Olsson ja Gareth McAuley muodostavat hyvän topparikolmikon, joista Lescott noussee puolustuksen johtohahmoksi.

Laitapuolustajiksi West Bromilla on paljon vaihtoehtoja. Wisdom ja Gamboa taistelevat oikean puolustajan paikasta. Pocognoli ja Davidson käyvät kilpailua puolestaan vasemman laitapuolustajan avauskokoonpanon paikasta.

Joukkueen puolustus on muuttunut kesän aikana paljon muiden osa-alueiden tapaan. Maalivahti Ben Fosterin rooli maalinsuulla nousee myös isoksi, kun englantilaisvahti yrittää ohjata uudistunutta puolustusta otteluiden aikana.

Joukkueen heikkous

Joukkueen hyökkäysmateriaali ei vakuuta. Brown Ideye siirtyi seuraan ennätyssummalla, vaikka hyökkääjä ei mahtunut edes Nigerian MM-joukkueeseen. Ideyen hankinnassa haiskahtaa suuri flopin vaara.

Victor Anichebe on vahva vääntäjä, mutta hyökkääjä on tehnyt parhaalla Valioliiga-kaudellaan ainoastaan kuusi osumaa. Saido Berahino väläytteli viime kaudella osaamistaan, mutta nuoren hyökkääjän varaan ei voi liikaa asettaa paineita.

West Brom tarvitsee maalintekovoimaa myös keskikenttäpelaajilta. Stéphane Sessègnonilta on syytä odottaa viime kautta parempia esityksiä Baggies-paidassa.

Valmennus

Alan Irvine on ensimmäistä kertaa managerina Valioliigassa. Edellisinä kausina Evertonin akatemiavalmentajana toiminut Irvine on kovan paikan edessä heti ensimmäisellä managerikaudellaan Valioliigassa.

Joukkueesta on lähtenyt kaikkiaan 14 pelaajaa viime kauden jälkeen. Tulopuolella joukkueeseen on saapunut kahdeksan uutta pelaajaa. Pelaajasiirrot yhdistettynä Irvinen ensimmäiseen Valioliiga-kauteen muodostavat valitettavan sekavan sopan.

Irvine käytti harjoituskauden otteluissa pääosin 4-2-3-1-muodostelmaa. Skottimanageri käytti myös 4-3-3- ja 4-4-2-muodostelmia. West Brom hakee vielä parasta muodostelmaansa, mutta Irvine luottanee kahden puolustavan keskikenttäpelaajan taktiikkaan eniten tulevalla kaudella.

West Bromin harjoituskausi lähti käyntiin kuudella tappiottomalla ottelulla. Tappioton putki vaihtui neljän ottelun tappioputkeen, joten valmistautuminen kauteen ei sujunut lopulta aivan suunnitelmien mukaisesti.

West Bromin pelaaminen lienee vielä sekavaa alkukaudesta valtavien muutosten seurauksena. Hyvät tulokset johtavat itseluottamuksen kasvamiseen, joten ensimmäiset Valioliiga-ottelut näyttelevät isoa osaa Baggiesin kaudessa.

Tärkein pelaaja

Ben Foster

Fosterilla on iso rooli uudistuneen joukkueen ohjaamisessa. 31-vuotiaan maalivahdin viime kausi oli onnistunut, vaikka hän oli neljä kuukautta sivussa loukkaantumisen seurauksena. Sekä pelaajat että kannattajat valitsivat Fosterin kauden parhaaksi West Brom -pelaajaksi.

Foster nousi hyvien otteiden seurauksena myös Englannin MM-kisajoukkueeseen. West Brom palkitsi Fosterin hyvät esitykset uudella nelivuotisella sopimuksella heinäkuussa.

WBA:n kannalta on erittäin tärkeää, että Foster välttää loukkaantumiset alkavalla kaudella. Maalivahdin otteiden on jatkuttava maalinsuulla viime kauden tasolla, jotta Baggies pystyy uusimaan sarjapaikkansa Valioliigassa.

Arvio

Lähtökohdat kauteen ovat sekavat, vaikka materiaalinsa puolesta Baggies voisi taistella sijoituksesta keskikastissa. On kuitenkin todennäköistä, että West Brom joutuu käymään putoamiskamppailua tälläkin kaudella. West Brom asettuu sarjataulukossa kauden päätteeksi sijoille 15-17.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Ben Foster
13 Boaz Myhill
19 Luke Daniels

Puolustajat

2 Andre Wisdom
3 Jonas Olsson
4 Chris Baird
6 Joleon Lescott
15 Sébastien Pocognoli
20 Liam O’Neil
22 Donervon Daniels
23 Gareth McAuley
25 Craig Dawson

Keskikenttä

5 Claudio Yacob
7 James Morrison
8 Craig Gardner
11 Chris Brunt
17 Graham Dorrans
21 Youssouf Mulumbu
29 Stéphane Sessègnon
34 Kemar Roofe

Hyökkääjät

9 Brown Ideye
10 Victor Anichebe
18 Saido Berahino
36 Adil Nabi