Valioliigan ensimmäiset seitsemän kierrosta ovat takana. Tässä vaiheessa moni pelaaja on jo esiintynyt edukseen, joten on aika valita alkukauden tähdistökentällinen. Muodostelmaksi valitsimme vahvojen hyökkäyspään pelaajien vuoksi 4-3-3:n.

Maalivahti

Tottenham Hotspur v Southampton - Premier League
Kuva: Getty Images

Fraser Forster (Southampton)

Celticistä kesällä hankittu Forster on ollut äärimmäisen tärkeä lukko uudistuneen Southamptonin tolppien välissä. Vain viisi päästettyä maalia seitsemään otteluun ja kolme nollapeliä kertovat siitä, millaisessa hurmoksessa yli kaksimetrinen britti on aloittanut ensimmäisen Valioliiga-kautensa.

Forster on torjunut Southamptonille tähän mennessä neljä voittoa, ja joukkue löytyy tällä hetkellä sarjataulukon kolmannelta sijalta. Torjuntoja entiselle Celtic-vahdille on kertynyt keskimäärin kaksi ottelua kohden.

Puolustus

César Azpilicueta (Chelsea)

Chelsea v Aston Villa - Premier League
Kuva: Getty Images

Moni luuli, että Atlético Madridista saapunut Filipe Luis korvaisi Azpilicuetan avauskokoonpanossa. Toisin kuitenkin kävi, sillä viime kaudella Chelseassa lopullisesti itsensä läpi lyönyt espanjalainen on avannut jokaisessa ottelussa.

Vikkeläjalkainen Azpilicueta on tukenut laitanousuillaan Bluesin hyökkäyksiä, mutta herran pääansiot ovat olleet alkukaudesta puolustuspäässä. Kovaa pelaava Espanjan maajoukkuepelaaja on tehnyt ottelua kohden keskimäärin kolme onnistunutta taklausta, mikä osoittaa sen, ettei Chelsea-puolustaja liu juurikaan ohi. Hyökkäysansioina voidaan mainita Aston Villaa vastaan saatu maalisyöttö.

Curtis Davies (Hull)

Hull City v Sheffield United - FA Cup Semi-Final
Kuva: Getty Images

Tigersin puolustuslinjaa ei helpolla pääpalloissa voiteta, ja siitä on kiittäminen Daviesia. Englantilaistoppari on sarjan parhaita pelaajia siivoamaan pallon pois omalta alueelta. Daviesin purkupallotilasto (12.3 per peli) onkin koko Valioliigan paras.

Ryan Shawcross (Stoke)

 

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Shawcrossin kohdalla voidaan puhua loistavasta pääpelaajasta, sillä Stoke-kippari on voittanut jopa 74 prosenttia ilmataisteluistaan. Englantilaispuolustaja tunnetaan kovasta pelistään, mutta tänä syksynä mies on pystynyt minimoimaan virheensä ja välttämään ylilyönnit.

Shawcrossista on ollut alkukaudesta apua myös hyökkäyspäässä. Englantilaispuolustaja on antanut kolme avainsyöttöä, ja onnistunut jopa kerran maalinteossakin. Ottelun parhaaksi pelaajaksi Shawcross on valittu kahdessa pelissä.

Branislav Ivanovic (Chelsea)

Manchester City v Chelsea - Premier League
Kuva: Getty Images

Ivanovic on hyvä esimerkki modernista laitapuolustajasta. Blues-puolustaja taistelee kynsin ja hampain jokaisesta pallosta ja tukee laitanousuillaan hyökkäyksiä.

Alkukaudesta Ivanovicin loistokkuus on näkynyt hyökkäyspäässä. Serbiä enemmän avainsyöttöjä (11) ovat Chelsean leiristä antaneet vain Cesc Fàbregas ja Eden Hazard, mikä korostaa hyvin miten tärkeässä roolissa herra on tällä kaudella ollut. Kirsikkana kakun päälle Ivanovic on onnistunut myös kahdesti maalinteossa.

Keskikenttä

Àngel di María (Manchester United)

Manchester United v Everton - Premier League
Kuva: Getty Images

Di Marían alku Manchester Unitedissa on ollut satumaisen hyvä. Kolme tehtyä maalia ja kolme maalisyöttöä viiteen otteluun kertovat, miten suuren piristysruiskeen argentiinalaistaituri on tuonut Red Devilsin keskikentälle.

Suurimmat avut di María on tuonut Unitedille pelintekijänä. 16 luotua tilannetta on suurin määrä koko joukkueessa. Tähän vielä lisätään 13 avainsyöttöä niin on selvää, että di María on seiskapaitansa ansainnut.

Cesc Fàbregas (Chelsea)

Chelsea v Arsenal - Premier League
Kuva: Getty Images

Fàbregasin kohdalla voidaan puhua koko alkukauden parhaasta pelintekijästä. Seitsemän maalisyöttöä on suurin määrä koko Valioliigassa ja espanjalaisen tarjoiluista keskimäärin 90 prosenttia osui kohdalleen.

Tilanteita Fàbregas loi alkukaudesta myös eniten Chelsean sisällä (22). Avainsyöttöjä keskikentän maestrolla oli jopa 15. Tässä herääkin kysymys olisiko Diego Costan maalimäärä niin suuri ilman Fàbregasia?

Gylfi Sigurdsson (Swansea)

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Sigurdssonin paluu Swanseaan oli islantilaisen uran parhaita ratkaisuja. Vaisumpien Tottenham-aikojen jälkeen avauskokoonpanon rooli kymppipaikalle onkin sopinut keskikenttäpelaajalle paremmin kuin hyvin.

Ensinnäkin Sigurdssonin maalisyöttömäärä ( kuusi syöttöä) on ensimmäisen seitsemän ottelun jälkeen liigan toisiksi suurin lukema, minkä lisäksi Swans-pelaaja on antanut yhteensä 12 avainsyöttöä. Toiseksi Sigurdssonin laukauksista jopa 86 prosenttia on mennyt maalia kohti. Kerran islantilainen on jo Valioliigassa osunut, mutta lisää on lupa odottaa.

Hyökkäys

Leonardo Ulloa (Leicester City)

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Brightonista kesällä hankitttu Ulloa on osoittanut olevansa kova viimeistelijä myös Valioliiga-tasolla. Viisi maalia seitsemään otteluun on kieltämättä loistosuoritus nousijaseuran hyökkääjältä.

Maalinteon lisäksi Ulloa taitaa myös syöttöpelin, mistä hyvin kuvaa antavat ensimmästen ottelujen viisi avainsyöttöä. Viime kaudella Brightonissa argentiinalaiskärki keräsi myös viisi maalisyöttöä, joten tulevissa otteluissa Ulloa loistanee tälläkin saralla.

Diego Costa (Chelsea)

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Atlético Madridista kesällä Stamford Bridgelle saapunut Costa on tällä hetkellä ehkä koko Valioliigan kliinisin viimeistelijä. Espanjalaishyökkääjä johtaa tällä hetkellä yhdeksällä osumallaan ylivoimaisesti maalipörssiä ja on tehnyt lähes puolet Bluesin maaleista.

Costasta loistavan hyökkääjän tekee se, että hän uskaltaa haastaa vastustajiaan ja työntää itsensä vaikka väkisin maalipaikoille. Kolikon kääntöpuolena agressiivinen pelitapa tuottaa espanjalaiselle usein rikkeitä, mikä on tälläkin kaudella näkynyt kolmen keltaisen kortin muodossa.

Saido Berahino (West Bromwich)

West Bromwich Albion v Sunderland - Premier League
Kuva: Getty Images

Vasta 21-vuotias Berahino on tehnyt kauden ensimmäisissä otteluissa lopullisen läpimurtonsa Valioliigatasolla. Viisi tehtyä maalia West Bromwichin tasoisessa joukkueessa kertovat, että englantilaishyökkääjä pystyy ratkomaan otteluita.

Parannettavaa olisi kuitenkin laukaisutarkkuudessa, sillä Berahinon vedoista vain 63 prosenttia on mennyt maalia kohti. Jos nuorukainen saa vielä hieman lisää laatua laukauksiinsa, tulee Baggies-hyökkääjä olemaan yksi tämän kauden sensaatioista.