Ottelun maalimäärä ei korreloi pelin viihdyttävyyden kanssa. Vielä vähemmän pesäpallolukemat kertovat pelin tasosta. Totuus on kuitenkin se, että maalit ovat jalkapallon suola. Ja niitä on tällä kaudella paukuteltu Valioliigassa kovaan tahtiin. Kahdeksan kierroksen jälkeen ottelua kohden on keskimäärin tehty 2,95 maalia.

Lukema itsessään ei nosta hiuksia pystyyn. Pieni vertailu kolmeen muuhun Euroopan suursarjaan, ja vilkaisu aiempien kausien maalimääriin avaa lukua hieman.

Perinteisesti verkot ovat heiluneet Bundesligassa tiheimpään tahtiin. Yleensä vielä melko selvällä erolla Valioliigaan ja La Ligaan sekä etenkin Italian Serie A:han. Näin on ollut jo vuosikymmeniä. Alkaneella kaudella tilanne on kuitenkin ollut toistaiseksi toinen. Bundesligassa on tehty tänä syksynä ”vain” 2,72 maalia/ottelu. Espanjassa lukema on kutakuinkin sama (2,74) kuin Saksassa, ja Italiassa häkkejä on syntynyt ottelua kohden noin 2,5.

Viimeisen viiden kauden aikana Valioliigassa on tehty keskimäärin 2,79 maalia/ottelu. Ero ei kuulosta isolta nykyiseen tahtiin verrattuna, mutta kauden aikana se tarkoittaa yli 60 maalia. Huomioitavaa on myös se, että jopa Bundesligassa jäädään yleensä alle 2,95 maalin kausittaiseen keskiarvoon. Toki Valioliigassa tahti voi kevään lähestyessä hiipua.

Viikonlopun Valioliiga-kierros oli erityisen maalirikas, sillä verkot heiluivat yhteensä 40 kertaa. Ainoastaan Newcastlen ja Leicesterin välisessä ottelussa tehtiin alle kolme maalia. Southampton puolestaan osui Sunderlandia vastaan peräti kahdeksan kertaa.

Tänä syksynä on muutenkin nähty melkoisia maali-iloitteluita. Everton ja Chelsea läiskivät taululle 3-6-lukemat Goodison Parkilla, ja Leicester voitti Manchester Unitedin 5-3.

Toimittajan sana

Otos ei tietenkään ole vasta kuin 80 ottelun suuruinen, mutta sekin on jo lähes neljäsosa kaudesta. Ovatko suuret maalimäärät vain tilastopoikkeama, vai kätkeytyykö lukujen taakse jotain pelillisiä mullistuksia? Yhtenä vaihtoehtona tulee mieleen, että siinä missä parhaita hyökkääjiä ja maalintekijöitä on siirtynyt Valioliigaan, ei Englantiin ole siirtynyt samalla mitalla valmennusosaamista. Menestyksensä organisoituun puolustukseen perustavat joukkueet ovat yleisempiä Italiassa ja Espanjassa. Valioliigan suurista maalimääristä ei kuitenkaan kannata ainakaan vielä vetää liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä.