Barcelonan Lionel Messi rikkoi lauantaina Sevillaa vastaan Telmo Zarran saavuttamattona pidetyn La Ligan maaliennätyksen. 27-vuotias Messi taiteili vastustajansa verkkoon hattutempun ja nousi 253 maalillaan yksin tilaston kärkeen. Eilen Messi laittoi uusiksi myös Mestarien liigan maaliennätyksen täräytettyään tällä kertaa kolme rysää Apoel Nikosian verkkoon. Argentiinalaisen saavutusten kunniaksi on hyvä käydä läpi hieman vastaavia ennätyksiä Valioliigassa ja Englannissa.

Valioliigan kaikkien aikojen maaliennätystä pitää ylivoimaisesti hallussaan Blackburnia ja Newcastlea edustanut hyökkääjä Alan Shearer. 44-vuotias Englannin maajoukkueen entinen kapteeni iski aktiiviurallaan yhteensä 260 rysää.

Shearerin ennätystä tuskin vähään aikaan ohitetaan, sillä eniten aktiivisista pelaajista maaleja mättänyt Wayne Rooney (177 maalia) on 83 osumaa Newcastle-ikonia jäljessä. Kakkossijaan 29-vuotiaalla Manchester Unitedin hyökkääjällä on kuitenkin hyvät saumat. Andy Cole teki aktiiviurallaan vain kymmenen maalia (187) Rooneyn tämän hetken määrää enemmän. United-kippari ohitti myös hiljattain Arsenalissa useita vuosia loistaneen Thierry Henryn.

Eniten keskikenttäpelaajista maaleja on kasassa Manchester Cityssä lainalla pelaavalla Frank Lampardilla. ”Lamps” on heilauttanut uransa aikana verkkoja 173 kertaa. Määrä on keskikenttäpelaajalta poikkeuksellisen suuri. Seuraavaksi eniten samalla pelipaikalla maaleja on tehnyt Liverpool-ikoni Steven Gerrard, jolla on kasassa 113 osumaa. Kokonaislistalla Lampard on peräti viidentenä.

Kurkataanpa hieman myös aikoihin ennen Valioliigaa. Englannin Ykkösdivisioonan kaikkien aikojen ykköspyssy Jimmy Greaves takoi vuonna 1972 päättyneen uransa aikana yhteensä 357 maalia. Greaves pelasi kolmessa lontoolaisseurassa West Hamissa, Tottenhamissa ja Chelseassa. Toiseksi eniten Ykkösdivisioonan aikana verkkoja heilutti (317 maalia) Derbyä ja Middlesbrough’ta vuosina 1892-1910 edustanut Steve Bloomer.

Tässä oli kuitenkin vain Valioliigan ja sitä edeltäneen sarjan ykköspyssyt. Käydään siis vielä läpi Englannin kaikkien aikojen tilastoja.

Englannin maalikuninkuus saattaa näillä näkymin vaihtaa pian omistajaa. Rooney iski edellisellä maajoukkuekomennuksella 46 maalinsa ja on vain neljän maalin päässä kaikkien aikojen tilastokuninkaaksi pääsystä. United-kipparin edellä ovat vain Gary Lineker (48 maalia) ja sir Bobby Charlton (49 maalia). Ennätys on ollut pitkään Charltonin hallussa, sillä viimeisen maalinsa entinen Red Devils -hyökkääjä teki vuonna 1970. On hyvin todennäköistä, että Rooney saavuttaa merkittävän rajapyykin ensi vuoden aikana.