Valioliiga on vetäynyt lyhyelle joulutauolle, joten on hyvä aika summata syyskauden tapahtumia. Päätimme muodostaa onnistuneista pelaajista tähdistökentällisen. Kentällinen on muodossa 4-4-2 ja valitsimme tämän lisäksi seitsemän vaihtopelaajaa, jotka eivät aivan mahtuneet mukaan avauskokoonpanoon.

Maalivahti

David de Gea, Manchester United

Manchester United on sarjataulukossa kolmantena, mutta ei olisi siellä ilman de Geaa. Espanjalaisvahti on pitänyt joukkuettaan pinnalla toisinaan yksin. De Gean syyskauden panosta joukkueelleen nostaa vielä se, että Unitedin puolustuslinja on elänyt läpi kauden lukuisten loukkaantumisten myötä.

De Gean rauhallisuus maalilla perustuu hänen hurjaan itseluottamukseensa. Espanjalainen antaa useasti hyökkääjän tehdä oman ratkaisunsa ensin, mikä vaikeuttaa huomattavasti maalintekoa. Tämä vaatii maalivahdilta hyviä reaktiotorjumisen kykyjä, missä de Gea on Valioliigan parhaimmistoa.

Puolustus

Nathaniel Clyne, Southampton

Clyne on pelannut Saints-puolustuksen oikealla laidalla jokaisen ottelun alusta loppuun. 23-vuotias puolustaja nousi hyvillä otteillaan myös Englannin maajoukkueeseen lokakuussa. Debyytti The Three Lionsin paidassa tuli marraskuussa Sloveniaa vastaan.

Clyne on kova taklaamaan ja johtaakin kuluvan kauden tilastoa Valioliigassa. Normaalisti tämän tilaston kärkisijoja miehittävät keskikentän puolustavat pelaajat.

Englantilaispuolustaja on varmasti kuuma nimi ensi kesän siirtomarkkinoilla.

John Terry, Chelsea

34-vuotias konkari on edelleen pelipaikkansa parhaimmistoa Valioliigassa. Vielä hämmästyttävämpää on se, että Terry on pelannut jokaisessa Chelsean Valioliiga-ottelussa täydet peliminuutit.

Chelsea on päästänyt Southamptonin ohella vähiten maaleja Valioliigassa. Terryn kokemus ja varmuus tuo jämäkkyyttä Chelsean alakertaan. Toppari voittaa kaksinkamppailut edelleen hyvällä prosentilla.

Terryn syöttöprosentti on ollut kovalla tasolla kuluvalla kaudella. Peräti 91 prosenttia Terryn syötöistä on tavoittanut oman pelaajan, mikä on Jon Obi Mikelin ohella Chelsean paras lukema.

Ashley Williams, Swansea

Williams ei ole ehkä se luotettavin toppari Valioliigassa, mutta tekee valtavan määrän töitä puolustuslinjassa. 30-vuotias puolustaja blokkaa laukauksia, katkoo vastustajien hyökkäyksiä ja siivoaa irtopallot väljemmille vesille – siis juuri sitä, mitä topparilta vaaditaan. Williams on kaikissa mainituissa tilastoissa aivan Valioliigan kärkipäässä.

Williams on pelannut täydet minuutit jokaisessa Swansean Valioliiga-ottelussa. Swansea-kipparilta nähdään toisinaan helpohkoja virheitä, mutta yksikään tämän kauden virheistä ei ole näkynyt vastustajan maalisarakkeessa tulostaululla.

Toppari teki kesällä nelivuotisen jatkosopimuksen Swansean kanssa, joten Williams nähtäneen vielä pitkään walesilaisseuran puolustuslinjassa.

Leighton Baines, Everton

Evertonin syyskausi on ollut vaikea, mutta Baines on jatkanut totutun vahvasti vasempana puolustajana. Hanakasti hyökkäyksiä tukeva laitapuolustaja on tehnyt kuluvalla kaudella kaksi maalia ja antanut kuusi maaliin johtanutta syöttöä.

Bainesin vahvuudet ovat ehdottomasti hyökkäyspäässä. 30-vuotias Englannin maajoukkuepelaaja on luonut 36 maalintekotilannetta kuluvalla kaudella, mikä on puolustajien vertailussa selkeä kärkitulos Valioliigassa.

Baines on uhka vastustajille myös erikoistilanteissa. Puolustajan vapaapotkut ovat Valioliigan vertailussa huippuluokkaa, vaikka maalitili onkin vapaapotkujen osalta vielä avaamatta tällä kaudella.

Keskikenttä

Alexis Sánchez, Arsenal

Arsenal teki kesän siirtomarkkinoilta huikean kaappauksen, kun Sánchez siirtyi Tykkimiehiin FC Barcelonasta. Chileläisen peliesityksiä katsoessa voisi luulla, että hän olisi pelannut Valioliigassa jo useamman kauden ajan. Yhdeksän maalia ja viisi maaliin johtanutta syöttöä puhuvat puolestaan.

Pienikokoinen chileläinen on kokoonsa nähden vahva pelaaja. Fyysinen Valioliiga ei ole siis aiheuttanut sopeutumisvaikeuksia Sánchezille. Chileläisellä vaikuttaisi myös olevan loputon juoksukunto. Ehdottomasti Valioliigan syyskauden parhaita pelaajia.

Cesc Fàbregas, Chelsea

Fàbregas johtaa maaliin johtaneiden syöttötilastoa ylivoimaisesti. Espanjalainen teki vahvan paluun Valioliigaan ja on ollut Chelsean hyvän syyskauden tärkein yksittäinen lenkki.

27-vuotias keskikenttäpelaaja teki viisivuotisen sopimuksen Chelsean kanssa, joten hänestä on pitkäksi aikaa iloa Chelsea-kannattajille. Fàbregas oli José Mourinholta todellinen täsmähankinta.

Fàbregas on antanut 16 ottelussa peräti 12 maaliin johtanutta syöttöä. Tämän lisäksi espanjalainen on onnistunut kahdesti maalinteossa.

Mile Jedinak, Crystal Palace

Todellinen keskikentän työmyyrä. Jedinakin nimi ei kovin useasti pyöri otsikoissa, mutta on erittäin arvostettu pelaaja joukkueensa sisällä.

30-vuotias australialainen on ollut syyskauden ylivoimainen ykkönen pallonriistoissa. Jedinak on myös blokannut eniten laukauksia keskikenttäpelaajista. 189-senttinen keskikenttäpelaaja on myös erittäin vahva pääpelaaja, ja on voittanutkin pääpallot lähes 70-prosenttisesti.

Jedinak on tehnyt kuluvalla kaudella jo viisi Valioliiga-maalia. Aussipelaaja on siis viisinkertaistanut viime kauden maalisaldonsa jo tässä vaiheessa kautta.

Eden Hazard, Chelsea

Hazard on ollut totutun vahva vasemmalla laidallaan. 23-vuotias belgialainen on iskenyt kuudesti Valioliigassa ja on maalien lisäksi antanut kaksi maaliin johtanutta syöttöä. Väkkärä harhauttelija on ehdotonta eliittiä omalla pelipaikallaan.

Hazard on yksi rikotuimmista pelaajista Valioliigassa, mikä kuvastaa hyvin belgialaisen pelitapaa. Hän tykkää haastaa puolustajia juoksukilpailuihin, joissa vastustajat jäävät hyvin useasti toiseksi.

Hyvät otteet ovat herättäneet mm. Real Madridin kiinnostuksen. Chelsea yrittänee kiinnittää tähtipelaajansa uudella sopimuksella vielä tämän kauden aikana. Hazardin nykyinen sopimus on voimassa kesään 2017 asti.

Hyökkäys

Charlie Austin, QPR

Viidessä vuodessa muurarista Valioliigan parhaaksi englantilaiseksi maalintekijäksi. Austin tuskin itsekään uskoi nähdyn kaltaiseen urakehitykseen. Monipuolinen hyökkääjä on tehnyt yli puolet Ärrien maaleista kuluvalla kaudella.

Austinilla on vahvana pääpelaajana iso rooli myös joukkueensa pelinrakentelussa. Hyökkääjä hakeekin useasti palloa keskikentältä asti. Todellinen syyskauden sensaatiopelaaja, joka nähtäneen myös piakkoin Englannin maajoukkueessa.

Viime kaudella vielä Mestaruussarjassa pelannut hyökkääjä on iskenyt 11 maalia 15 ottelussa. Todella kova lukema.

Sergio Agüero, Manchester City

Agüero johtaa Valioliigan maalintekijätilastoa, vaikka on joutunut jättämään muutaman ottelun väliin loukkaantumisten takia. Argentiinalainen on osoittanut tällä kaudella olevansa yksi maailman tehokkaimmista viimeistelijöistä.

Agüero on puolustajien painajainen valtavalla harhautusvalikoimallaan ja huikealla viimeistelytaidolla. Valioliigassa on harvoja pelaajia, jotka pystyvät henkilökohtaisilla taidoillaan ratkomaan otteluita yksin – Agüero on yksi heistä.

Vaihtopenkki

Łukasz Fabiański
Branislav Ivanović
José Fonte
Morgan Schneiderlin
Stuart Downing
Gylfi Sigurdsson
Diego Costa