Viikon pelaaja valittiin tällä viikolla FA Cupin kierrokselta. Lauantaina West Ham jäi Hawthornsilla jyrän alle West Bromwichin tyrmättyä Hammersit kotonaan 4-0-lukemin. Lontoolaisia kahdesti rokotti Brown Ideye ja nousuvireinen nigerialaishyökkääjä on tämänkertainen valintamme.

West Bromwichin ennätyssummalla kesällä värväämä Ideye on alkanut lunastamaan vasta viime viikkoina häneen kohdistettuja odotuksia. Etenkin syyskautta varjostivat loukkaantumiset ja avausmaali venyi vuoden loppuun Boxing Day -peliin Manchester Cityä vastaan.

Apinan putoaminen harteilta joulukuussa ei kuitenkaan kantanut Ideyellä pitkälle. Boxing Dayta seurasivat kuusi maalitonta ottelua ja näytönpaikat kävivät nigerialaisen osalta vähiin. Tilanteen näyttäessä tukalalta helmikuu käänsi vaakakuppia Ideyen iskettyä kuukauden avauspelissä arvokkaan tasoituksen Burnleyn verkkoon.

Onnistumista Turf Moorilla seurasi osuma seuraavana viikonloppua Swanseaa vastaan. Lauantain FA Cupin ottelu olikin sitten ehkä Ideyen kauden paras. Tulikuuman hyökkääjän avausosuma oli tarkka tälläys säärellä keskelle Hammers-maalia. Jälkimmäisensä nigerialainen puski lähietäisyydeltä vasempaan nurkkaan. Pääsipä Ideye esittelemään myös harhauttelutaitojaan ja Kevin Nolan vietiin näppärästi kahville.

Pelaajana Ideye ei ole puhdas maalintekijä, minkä todistaa hyökkääjälle korkea syöttöprosentti (78). Lisäksi mies on antanut kuusi avainsyöttöä, joten pelinlukutaidot ovat varsin mainiot.

Sen sijaan viimeistely on ollut ainakin tällä kaudella suurimmilta osin hukassa. Ideyen laukauksista vain hieman yli puolet on mennyt keskimäärin maalia kohti. Kaikenkaikkiaan 78 prosenttia Ideyen yrityksistä on päättynyt kauden aikana epäonnistumiseen ja maaleja Valioliigassa on syntynyt vain kolme. Viime aikojen otteet voivat kuitenkin olla merkki paremmasta keväästä.

Lauantain puskumaalista huolimatta myös pääpeli on näkynyt Ideyen heikkoutena. Koko kauden aikana päällä käydyistä kaksinkamppailuista nigerialainen on hävinnyt jopa 80 prosenttia. Pituutta Baggies-hyökkääjällä ei kuitenkaan ole enempää kuin 180 senttimetriä, mikä selittää heikkouden ilmatilassa.

Bayelsa Unitedin kasvattaman Ideyen ammattilaisura otti ensiaskeleensa Nigerian kentiltä, missä herra edusti yhden kauden ajan Ocean Boysia. Kevät päättyi Nigerian mestaruuteen ja matka jatkui Sveitsin pääsarjaan Neuchatel Xamaxin paitaan. Ennen siirtoaan Ideye kävi myös koeajalla hollantilaisseura Willem II:ssa, mutta sopimusta sinne suuntaan ei syntynyt.

Sveitsissä nigerialaiskärki takoi 55 otteluun 23 maalia. Xamaxin jälkeen Ideye edusti yhden kauden ajan Ranskan pääsarjassa Sochauxia, jonka jälkeen 17 maalin vuosi palkittiin jättisopimuksella Dynamo Moskovan kanssa.

Venäjän pääsarjassa vietetyn kolmen kauden aikana maaliverkot heiluivat 33 kertaa ja nigerialaishyökkääjä alkoi nostaa myös maailmanlaajuisesti osakkeitaan. Hyvät otteet Moskovassa herättivät lopulta West Bromwichin sittemmin erotetun managerin Alan Irvinen kiinnostuksen ja Ideyestä tuli 11 miljoonan euron siirron myötä Baggiesien ennätyshankinta.

Ideyen ovet Nigerian maajoukkueeseen avautuivat jo viisi vuotta sitten onnekkaan sattuman kautta. Hyökkääjä ei olisi mahtunut alkuperäisiin vuoden 2010 MM-ryhmään, mutta John Obi Mikelin polvivamma mahdollisti debyytin korkeimmalla mahdollisella tasolla. Seuraavana vuonna Ideye pelasi suurimman osan Afrikan mestaruusturnauksen otteluista ja kisarupeama huipentui turnausvoittoon. Tämän vuoden turnausjoukkueeseen WBA-pelaaja ei mahtunut.

Ideyen potentiaali on alkanut vihdoin Tony Pulisin käsissä näkyä. Takana on kolmen ottelun maaliputki ja suunta on vahvasti nousukäyräinen. Miten pitkälle helmikuun vire kantaa, se nähdään kevään edetessä. Nykyisessä vireessään Ideye on kuitenkin tulikuuma pelaaja, jota on vaikea pysäyttää.