Hyvä pääpelitaito koostuu monista tekijöistä kuten ajoituksesta, pelinlukutaidosta ja ponnistusvoimasta. Fyysiset ominaisuudet nousevat listauksessamme kuitenkin tärkeimpinä tekijöinä esiin, sillä top 10 -listauksemme lyhyin pelaaja on 187 senttimetriä pitkä. Pelaajat on listattu satunnaiseen paremmuusjärjestykseen.

Andy Carroll, West Ham

West Ham -hyökkääjä Andy Carroll on kiistatta yksi sarjan parhaista pääpelaajista. 193-senttinen kärkipelaaja on useasti epäkiitollisessa asemassa puolustajia vastaan, sillä Carroll joutuu pelaamaan selkä maalia kohden. Tästäkin huolimatta Carroll on voittanut eniten ilmassa käytäviä kaksinkamppailuja Valioliigassa, 118 kertaa. Peliaikaan nähden määrä on huikaiseva.

Hyökkääjä on voittanut pääpallot 61-prosenttisesti kuluvalla kaudella. Valioliiga-hyökkääjistä lukema on paras, mikäli ottaa huomioon säännöllisesti vastuuta joukkueissaan saavat pelaajat. Carroll onnistui päällään kahdesti maalinteossa rikkonaisella Valioliiga-kaudellaan. Hyökkääjän kausi päättyi ennenaikaisesti polvivammaan.

West Bromwich Albion v West Ham United - Premier League
Kuva: Getty Images

James Tomkins, West Ham

West Ham -toppari James Tomkins on ollut kuluvalla kaudella yksi vahvimmista puolustajista koko Valioliigassa. Erinomainen pääpelaaja on voittanut 76-prosenttisesti ilmassa käydyt kaksinkamppailut. Peliaikaan suhteutettuna Tomkins on siis voittanut lähes viisi pääpalloa jokaisessa ottelussa. 25-vuotias englantilainen on tehnyt joukkueelleen myös yhden puskumaalin tällä kaudella.

191-senttinen puolustaja teki seuransa kanssa pitkän jatkosopimuksen, joten Hammers-kannattajat saavat nauttia hyvän pääpelaajan esityksistä myös jatkossa. Ensi kaudella vastuu puolustuslinjassa kasvanee, sillä Winston Reid on jättämässä seuran hyvin suurella todennäköisyydellä.

getty_TomkinsJames20141207
Kuva: Getty Images

Ryan Shawcross, Stoke

Ei liene yllätys, että sarjan parhaimpien pääpelaajien listalta löytyy myös toinen Stoken pelaaja. Stoke-kapteeni Ryan Shawcross on vastustajilleen ilkeä pelaaja, joka pelaa usein aivan sääntöjen rajamailla. 27-vuotias puolustaja on ollut yksi sarjan parhaista pääpelaajista tälläkin kaudella. Shawcross on voittanut kuluvalla kaudella ilmassa käydyt kaksinkamppailut 72-prosenttisesti.

191-senttinen toppari on uhka myös hyökkäyspään erikoistilanteissa, vaikka päällään englantilainen ei ole vielä tällä kaudella maalinteossa onnistunut. Shawcross aiheuttaa röyhkeällä pelityylillään murheita vastustajan erikoistilannepuolustamiseen.

Stoke City v Leicester City - Premier League
Kuva: Getty Images

Olivier Giroud, Arsenal

Arsenalin pelitapa ei tue Olivier Giroud’n vahvuuksia täysin, sillä Tykkimiesten pelirakentelussa pallo pysyy hyvin pitkälti maassa. Ranskalaiskärki on osoittanut silti olevansa yksi Valioliigan vaarallisimmista pääpelaajista. Giroud on tehnyt kuluvalla kaudella kolme puskumaalia.

Kuten todettua, Arsenal ei turvaudu hakemaan Giroud’n päätä pitkillä palloilla kovinkaan usein. 192-senttinen ranskalainen on kuitenkin voittanut 53 ilmassa käytävää kaksinkamppailua 53 prosentin tehokkuudella. Tykkimiehet jakaa hyökkäyskolmannekselle päästyään paljon keskityksiä, joissa Giroud’n vahvuudet pääsevät esille.

Newcastle United v Arsenal - Premier League
Kuva: Getty Images

John Terry, Chelsea

34-vuotias Chelsea-konkari John Terry ansaitsee paikkansa listalla. Terryn uhka hyökkäyspään erikoistilanteissa tunnetaan erittäin hyvin. Kuluvalla kaudella Valioliigassa on syntynyt vasta yksi osuma puskemalla, mutta lisämaaleihinkin on ollut mahdollisuuksia.

Terry on varma tekijä myös puolustuspäässä. Englantilaistoppari on voittanut 68 ilmassa käytyä kaksinkamppailua ja poistunut kaksinkamppailuista voittajana 71-prosenttisesti. Terryn pelityyli tunnetaan Shawcrossin tapaan melko röyhkeänä, mikä tekee vastustajan pelaamisesta ikävää.

Chelsea v Newcastle United - Premier League
Kuva: Getty Images

James Collins, West Ham

James Collinsin vastuu on hieman vähentynyt viime kauteen nähden. Kentällä ollessaan 31-vuotias toppari on kuitenkin ollut erittäin varma pääpelaamisessaan. Walesilainen on voittanut ilmassa käydyt kaksinkamppailut peräti 79-prosenttisesti. Voitettuja pääpalloja Collinsille on kertynyt 57.

Collinsin maalitili on Valioliigassa kuluvalta kaudelta vielä avaamatta. Viime kauden FA Cupissa Collins rankaisi Manchester Unitedia kahdesti puskumaaleillaan. Toppari on myös siis vaarallinen hyökkäyspään erikoistilanteissa.

West Ham United v Newcastle United - Premier League
Kuva: Getty Images

Peter Crouch, Stoke

Stoken Peter Crouch on yksi Valioliigan pisimmistä pelaajista, mikä näkyy olennaisesti hyökkääjän pelitavassa. Crouchin meno kentällä näyttää usein kankealta, mutta pääpalloissa 34-vuotias konkari on Valioliigan parhaimmistoa. Crouch on pelannut huomattavasti Carrollia enemmän kuluvalla kaudella ja voittanut 115 ilmassa käytyä kaksinkamppailua.

Crouch on Carrollin tapaan useasti epäkiitollisessa asemassa puolustajia kohtaan. Hyökkääjä on silti voittanut 58 prosenttia ilmassa käydyistä kaksinkamppailuista. Lukema on Carrollin jälkeen toiseksi paras Valioliigassa hyökkääjien osalta. Englannin ex-maajoukkuehyökkääjä on tehnyt kolme maalia päällään Valioliigassa tällä kaudella.

Queens Park Rangers v Stoke City - Premier League
Kuva: Getty Images

Curtis Davies, Hull

Hull ei ole päästänyt erityisen paljon maaleja heikohkosta kaudesta huolimatta. Yksi syy tähän on Hull-kapteeni Curtis Davies. 29-vuotias toppari on vahva puolustussunnan pääpelaaja. Daviesilla on Valioliigassa viidenneksi eniten voitettuja kaksintaisteluita ilmatilassa, 94 kappaletta.

Davies on voittanut pääpallot 71-prosenttisesti, mikä on joukkueen ja sarjasijoituksen huomioon ottaen hyvä lukema. Englantilaistoppari on voittanut keskimäärin 4,6 pääpalloa ottelua kohden.

Hull City v Tottenham Hotspur - Premier League
Kuva: Getty Images

Craig Dawson, West Bromwich

24-vuotias Craig Dawson on noussut West Brom -puolustuksessa yllättäen tärkeimmäksi lenkiksi. Vahva pääpelaaja on voittanut ilmassa käydyt kaksinkamppailut 71-prosenttisesti kuluvalla kaudella. Voitettuja pääpalloja Dawsonille on kertynyt 68.

Dawson on ollut erityinen uhka myös hyökkäyspään erikoistilanteissa. Toppari on aiheuttanut hämminkiä moneen otteeseen erikoistilanteissa. Dawson on nikannut kaksi maalia päällään Valioliigassa kuluvan kauden aikana.

West Bromwich Albion v Burnley - Premier League
Kuva: Getty Images

Mile Jedinak, Crystal Palace

Crystal Palacen Mile Jedinak on ollut keskikenttäpelaajista vahvin pääpelaaja kuluvalla kaudella. 30-vuotias australialainen on voittanut ottelua kohden 4,3 pääpalloa, mikä on keskikenttäpelaajalle kova lukema. Myös onnistumisprosentti on hyvä, sillä Jedinak on poistunut ilmatilan kaksinkamppailuista voittajana 69-prosenttisesti.

189-senttinen keskikenttäpelaaja on väkivahva taistelija ja taatusti yksi vaikeimmista voitettavista ilmatilassa. Kovin ottein vääntävä Jedinak on tehnyt myös yhden Valioliiga-maalin päällään tällä kaudella.

Swansea City v Crystal Palace - Premier League
Kuva: Getty Images

Jokerikortti: Diafra Sakho, West Ham

West Ham -hyökkääjä Diafra Sakho on tehnyt kuluvalla Valioliiga-kaudella eniten maaleja päällään. Senegalilaiskärki on rokottanut päällään vastustajia viidesti maalin muodossa.

Sakho on siis vahva viimeistelijä päällään paikan saadessaan. 184-senttisenä pelaajana Sakhon vahvuudet ilmatilan kaksinkamppailuissa eivät kuitenkaan ole kaksiset. 25-vuotias hyökkääjä on voittanut ainoastaan 40-prosenttisesti ilmassa käydyt kaksinkamppailut.

Tottenham Hotspur v West Ham United - Premier League
Kuva: Getty Images