Valioliiga-kierroksia oli tällä viikolla kaksi. Myös Viikon pelaaja valittiin tällä kerralla useamman ottelukierroksen perusteella. Arsenalin Olivier Giroud maalasi Tykkimiesten molemmissa otteluissa. Huippuvireinen ranskalaiskärki on tämän viikon valintamme.

Suuren osan syksystä loukkaantuneena ollut Giroud on yltynyt kevätkaudella huippuvireeseen. 28-vuotias Arsenal-hyökkääjä on osunut neljässä viimeisessä sarjaottelussa ja yhteensä maaleja on syntynyt 17 peliin 10 kappaletta.

Giroud oli tulessa myös tämän viikon kierroksilla. Ranskalaisen sunnuntain osuma oli komea laukaus suoraan Mesut Özilin kulmapotkusta Evertonin verkkoon. Gunners-kärki maalasi myös eilen paikallisvastustaja Queens Park Rangersia vastaan. Mies liukui pelivälineen maalinedustalta Robert Greenin selän taakse.

Pelaajana Giroud on varsin tyypillinen kohdehyökkääjä. Ranskalaiselle pelataan suuri osa pääpalloista ja hän myös voittaa niitä hyvällä prosentilla. Arsenalin pelitapa kuitenkin rakentuu enemmän maan kautta pelaamiseen, eivätkä Giroud’n vahvuudet näin ollen pääse niin hyvin esille. Kuluvalla kaudella Giroud on voittanut hieman yli puolet kaksinkamppailuistaan ilmatilassa. Valioliigassa Arsenal-hyökkääjä on vienyt noin neljä pääpalloa ottelua kohden.

Pääpallotaitojen lisäksi Giroud tunnetaan myös kovasta laukauksestaan. Ranskalainen pystyy myös käyttämään kokoaan hyväkseen ja murtamaan vastustajan puolustuslinjat massallaan.

Giroud’n pienenä heikkoutena voitaisiin pitää kuumapäisyyttä. Ranskalainen sortuu paikoitellen turhautuneisuuttaan käsittämättömiin ylilyönteihin. Hyvä esimerkki löytyy tämän kauden Boxing Day -kierrokselta. Tuolloin Giroud lensi ansaitusti ulos puskettuaan QPR:n Nedum Onuohaa.

Giroud ei myöskään ole järin nopea pelaaja. 192 senttimetrin pituus ja suurikokoisuus näkyvät hyökkääjällä toisinaan kankeutena, minkä vuoksi mies tarvitsee hyvät pelintekijät tuokseen saadakseen vahvuutensa esille.

Syyskuussa 1986 Ranskassa Chambéryn kaupungissa syntynyt Giroud pelasi ensimmäiset juniorivuotensa pienen Froges-nimisen kylän omassa seurassa. Hyökkääjä vietti kuusi vuotta joukkueessa ennen liittymistään Grenoblen riveihin.

Viiden nuorisoakatemia-vuoden jälkeen Giroud solmi 21-vuotiaana ensimmäisen ammattilaissopimuksensa Grenoblen kanssa. Kärkipelaaja haki ensin vauhtia reservijoukkueesta, mutta hyvät näytöt kaudella 2006-2007 paikalla edustusmiehistöstä. Helmikuussa 2007 syntyi Giroud’n ensimmäinen ammattilaismaali. Ranskalainen itse on kuvaillut lisäajalla voiton Le Havresta ratkaissutta osumaa yhdeksi uransa ikimuistoisimmista.

Kokonaisuudessaan Giroud’n peliaika Grenoblessa jäi kuitenkin vähäiseksi. Kolmen kauden aikana mies sai tililleen vai 23 ottelua. Istresissä vietetyn laina-kauden jälkeen ranskalaisen matka jatkui Ranskan toiseksi ylimmälle sarjatasolle Toursiin. Giroud’n seuraan houkutteli Grenoblen entinen toimitusjohtaja Max Marty.

Ligue 2 sopi Giroud’lle mainiosti. Hyökkääjä viimeisteli kahteen kauteen 31 maalia 78 sarjaottelussa. Tammikuussa 2010 Montpellier osti miehen, mutta virallinen siirto pääsarjatasolle tapahtui vasta seuraavana kesänä. Viimeiselle kaudellaan Toursissa Giroud voitti 21 osumallaan liigan maalipörssin ja hänet nimettiin myös toiseksi ylimmän sarjatason vuoden pelaajaksi.

Montpellierissä tapahtui Giroud’n osalta se lopullinen läpimurto. Ranskalainen oli heti debyyttikaudellaan suuressa roolissa. Vuoden huippuhetki oli voittomaali jatkoajalla Ranskan Cupissa Paris Saint-Germainin verkkoon. Osuma ratkaisi Montpellierille ensimmäisen finaalipaikan sitten kauden 1993-94. Finaalissa joukkue hävisi niukasti Marseillelle, mutta saavutus oli silti merkittävä. Kauden päätteeksi Giroud oli 12 maalillaan joukkueensa paras maalintekijä ja hyvät otteet poikivat jatkosopimuksen.

Jos avauskausi Montpellierissä oli hyvä, seuraavalla Giroud lisäsi höyryä pesään. Hyökkääjä maalasi molemmissa kauden avausotteluista saaden syksylle väkevän startin. Iskettyään kaksi osumaa Brestin verkkoon ranskalaislehti Le Parisien antoi Giroud’lle uuden lempinimen ”Charmikas hyökkääjä”. Nimi luotautui maalintekotaitojen lisäksi kärkipelaajan luonteesta ja ulkonäöstä.Tuore Lempinimi sai myös hyökkääjän itsensä pelin rullaamaan entistä kovemmalla vaihteella ja seuraavaan 18 otteluun verkot heiluivat 13 kertaa.

Kevätkauden kruunasi 21 osumaa mättäneen Giroud’n osalta maalipörssin voitto ja Montpellierin seurahistorian ensimmäinen Ranskan mestaruus. Giroud teki yhtä paljon maaleja PSG:n Nenen kanssa, mutta pelitilanteista tehdyt osumat ratkaisivat kuninkuuden hänen edukseen. Nappikausi Ranskassa herätti Arsène Wengerin kiinnostuksen ja kesällä toteutui siirto Arsenaliin.

Sopeutuminen Valioliigaan ei käynyt Giroud’lla ongelmitta. Avausmaalia sarjassa saatiin odottaa lokakuuhun, eivätkä verkot meinanneet millään löytyä. Loppusyksystä Giroudin otteet kuitenkin paranivat ja vuoden viimeisinä kuukausina ranskalainen alkoi osua perättäisissä otteluissa.

Kauden päätteeksi Giroud’lla oli kasassa kaikki kilpailut huomioiden 17 maalia, vaikka hyökkääjä oli neljä viimeistä peliä pelikiellossa. Seuraavalla kaudella Giroud paransi toden teolla. Maalihanat aukesivat jo avausottelussa Aston Villaa vastaan ja onnistumisia tuli myös Mestarien liigassa. Ranskalaisen otteita vaivasi kuitenkin epätasaisuus ja joskus saattoi tulla useammankin otteluiden mittaisia kuivia kausia. Hyvät kuukaudet olivat kuitenkin sen verran hedelmällisiä, että loppukeväästä Giroud’n kauden saldo oli 17 liiga-maalia. Myös Arsenalin pokaaliton kausi päättyi ja ranskalainen pääsi nostamaan FA Cupia.

Giroud’n potentiaali Arsenalin ykköshyökkääjänä on alkanut todenteolla tulla vasta nyt kolmannella kaudella esille. Hyökkääjä toipui vaikeasta loukkaantumisestaan odottamattoman nopeasti ja palasi vahvempana kuin koskaan. Tämän hetken vireessä Giroud’n paikka lontoolaisten ykköskärkenä on taattu, eikä sitä nykyisillä näytöillään syksyllä värvätty Danny Welbeck tule hätyyttelemään.

Thierry Henryn lähdön jälkeen Arsenalin hyökäyksestä on puuttunut maailmanluokan kärkipelaaja. Giroud’lta odotettiin jo debyyttikaudellaan paljon, mutta silloin saattoi olla liian aikaista povata liikoja. Nyt kahden epätasaisen kauden jälkeen palaset ovat alkaneet loksahtaa kohdilleen ja ranskalainen ratkaisee ottelusta toiseen voittoja Arsenalille.

Nouseeko Giroud Henryn kaltaiseksi seuraikoniksi, se jää nähtäväksi. Tällä hetkellä viime vuoden lopussa tehty jatkosopimus takaa kuitenkin sen, että Emiratesin yleisö saa nauttia ratkaisupelaajansa otteista pitkään.