On kauden viimeisen Viikon pelaajan aika. Tällä kertaa valinnassa on mukana symboliikkaa. Annetaan palstatilaa henkilölle, joka oli kauden suurin voittaja. Viikon pelaajamme on Newcastlen Jonás Gutiérrez.

Tarina alkoi jo kauden 2012-13 lopussa. Gutiérrezilta löydettiin kivessyöpä, jonka takia hänen kiveksensä poistettiin vuoden 2013 lokakuussa.

– Se oli kauden viimeinen ottelu. Törmäsin lujaa (Bacary) Sagnan kanssa. Se aiheutti kovaa kipua. Lääkäri sanoi pelin jälkeen: ”Älä huoli, ei siinä ole mitään”. Lomien jälkeen kivekseni alkoi olla kipeämpi. Syys-lokakuussa huomasin kiveksen turvonneen. Menin takaisin lääkärille. Hän havaitsi kasvaimen ja sanoi, että hän haluaisi leikata minut seuraavana päivänä, Gutiérrez sanoi pitkässä haastattelussa Canal+:lle.

Vakavan sairauden jälkeen paluu osoittautui vaikeaksi. Kesken syyskauden takaisin tullut argentiinalainen mahtui Newcastlen kokoonpanoon vain kolme kertaa. Kentälle hän pääsi kahdesti. Lopulta Newcastlen seurajohto ilmoitti, ettei Gutiérrezilla ole enää tilaa seurassa.

– On selvää, että he (seuran johtajat) ajattelevat seuran etua, mutta sellaisessa tilanteessa on ajateltava muita asioita. Etenkin kun ennen tätä vaivaa olin pelannut viisi vuotta. Pelasin aina.

Kevääksi Gutiérrez lainattiin Norwichiin. Sen piti olla hyvä siirto. Kolmessa ensimmäisessä ottelussa argentiinalainen pääsi kentälle kahdesti. Alkoi näyttää hyvältä. Sitten tuli pohjevamma, josta toipuminen kesti reilun kuukauden. Taas näytti paremmalta, kunnes Norwichin päävalmentaja Chris Hughton sai potkut. Viidellä viimeisellä kierroksella Gutiérrez ei peliaikaa saanut.

Pelaamattomuus oli pientä siinä vaiheessa, kun Gutiérrez kuuli kauden päätteeksi murskaavat uutiset syöpähoidon jälkitarkastuksessa. Syöpä oli levinnyt muihin ruumiinosiin. Gutiérrez joutui taistelemaan sekä syöpää että hänet hylännyttä seuraa vastaan. Newcastle, jonka kanssa Gutiérrezilla oli sopimus kauden 2014-15 loppuun, ei edes maksanut pelaajan lääkärikuluja.

– En koskaan pyytänyt mitään. Maksoin (lääkärikulut) itse, koska minulle tärkeintä oli terveyteni. Jos heidän (Newcastlen) mielestään oli ok toimia sillä tavalla, se oli ok. En koskaan pyytänyt mitään. Minua ei kiinnostanut.

Tuli elokuu, syyskuu, lokakuu, marraskuu. Joulukuukin meni ohi tapaninpäivän kierroksineen. Gutiérrezin taistelu syöpää vastaan jatkui. Pikku hiljaa alkoi näyttää paremmalta. Tammikuussa alettiin puhua paluusta. Helmikuun viimeisenä päivänä Aston Villaa vastaan Gutiérrez oli jo vaihtopenkillä. Ja kun 4. maaliskuuta kenttäkuuluttaja ilmoitti 67. minuutilla ottelussa Manchester Unitedia vastaan, että Jonás Gutiérrez vaihdetaan kentälle Ryan Taylorin tilalle, koko St. James’ Parkin yleisö nousi seisomaan ja taputtamaan. Kapteeni Fabricio Coloccini juoksi Gutiérrezin luokse ja antoi tälle kapteeninnauhan.

Siitä alkoi Gutiérrezin paluu parrasvaloihin. Tuon maaliskuisen United-ottelun jälkeen keskikenttäpelaaja pääsi kentälle yhtä vaille kaikissa Newcastlen loppukauden otteluissa. Gutiérrezin ja koko seuran harmiksi joukkue oli kuitenkin syöksykierteessä ja uhkasi pudota sarjaporrasta alemmas. Jotenkin niin ironisesti ja tarinaan sopivasti Gutiérrez, jonka Newcastle oli jo kerran hylännyt, taisteli tiensä takaisin ja vieläpä pelasti seuran nöyryyttävältä putoamiselta.

Kauden viimeinen ottelu. Vastassa West Ham. Gutiérrez avauksessa, kuten neljässä edellisessäkin ottelussa. Voitto varmistaisi Newcastlen sarjapaikan. Ensimmäinen puoliaika on maaliton. West Ham hallitsee palloa, mutta Newcastle luo enemmän tilanteita.

Peliä pelattu karvan verran yli 53 minuuttia. Pallo pelataan taustajuoksun vasempaan laitaan tehneelle Gutiérrezille. Pari askelta eteenpäin ja keskitys maalille. Moussa Sissoko nousee korkeimmalle ja puskee lukemat 1-0:aan.

85. minuutti. Jack Colback syöttää keskikaistalta pallon vasenta laitaa tikkaavalle Gutiérrezille. Pysähdys, pallo oikealle jalalle ja laukaus puolustajan kautta alakulmaan. Paita pois päältä, katse kohti yleisöä ja onnittelut sekä joukkuekavereilta että valmennusjohdolta. Videon tilanteesta voi katsoa tästä.

Se saattoi olla Gutiérrezin viimeinen ottelu Newcastlessa. Sopimus päättyy kesäkuun lopussa, eikä uudesta ole tietoa. Jos se oli viimeinen ottelu, kovin paljon paremmin ei olisi voinut lopettaa.