Norwich onnistui nousemaan takaisin Valioliigaan, vaikka joukkue menetti tärkeitä pelaajia viime kauden kynnyksellä. Kanarialinnut lähtee tulevaan kauteen sarjan nuorimman managerin käskyttämänä. Alex Neilin toiminnassa siirtomarkkinoilla ei ole ollut poikamaista höntyilyä, vaan skotti on tehnyt hankintoja toistaiseksi hyvin maltillisesti.

Viime kausi

Norwich aloitti kautensa Neil Adamsin komennossa, mutta heikohkosti sujunut syyskausi johti toimenpiteisiin penkin päässä. Adams sai väistyä, ja Neil otti joukkueen ohjakset. Pelissä näkyi piristymisen merkkejä, ja Kanarialinnut voitti kymmenestä ensimmäisestä Mestaruussarjan ottelustaan Neilin komennossa peräti kahdeksan. Norwich hävisi Neilin komennossa ainoastaan kolme Mestaruussarjan ottelua.

Norwich jäi lopulta kolmen pisteen päähän suorasta noususta Valioliigaan. Joukkue kohtasi ensimmäisellä kaksiosaisella pudotuspelikierroksella Ipswichin. The Blues taipui paikallisväännössä Norwichin käsittelyssä yhteismaalein 4-2. Wembleyllä pelatussa finaalissa vastaan asettui Middlesbrough. Norwich päihitti Boron finaalissa 2-0-lukemin ja pääsi juhlimaan nousua korkeimmalle sarjatasolle.

Cameron Jerome oli Norwichin paras maalintekijä 20 osumalla. Valioliigassa englantilaiskärjen maalilukemat ovat toistaiseksi jääneet alhaisiksi. Nyt on aika näyttää todelliset kyvyt.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Carlos Cuéllar (ilman seuraa)

Espanjalainen pelasi viime kaudella kahdeksan Mestaruussarjan ottelua, ja hoiti tonttinsa hyvin. 33-vuotias Cuéllar ei saanut kuitenkaan jatkosopimusta seuraan. Espanjalainen on edustanut Valioliigassa urallaan Sunderlandia ja Aston Villaa.

Javier Garrido (ilman seuraa)

Cuéllarin maanmies jäi Norwichissa hyvin vähälle vastuulle. Garrido nautti ensimmäisellä Norwich-kaudellaan suurta vastuuta Valioliigassa, mutta peliaika on vähentynyt radikaalisti kauteen 2012-13 verrattuna.

Norwichista lähtivät myös Kyle McFadden (ilman seuraa), Remi Matthews (Burton Albion, laina), Mark Bunn (Aston Villa) ja Cameron McGeehan (Luton).

Pelaajasiirrot – saapuneet

Youssouf Mulumbu (West Brom)

West Bromia kaudesta 2011-12 lähtien edustanut kongolainen tuo Norwichin miehistöön Valioliiga-kokemusta yli 150 ottelun edestä. 28-vuotias keskikenttäpelaaja siirtyi Kanarialintuihin ilmaisella siirrolla ja teki seuran kanssa kaksivuotisen sopimuksen. Vahvuudet haastoissa ja pallonriistoissa.

Graham Dorrans (West Brom)

Dorrans pelasi kevätkauden lainalla Norwichissa ja siirtyi pysyvällä siirrolla Kanarialintuihin voittoisan Boro-ottelun jälkeen. 28-vuotias keskikenttäpelaaja edusti West Bromia Valioliigassa yli 100 ottelun verran. Molemmilla jaloilla vahva Dorrans on hyvä erikoistilanteiden antaja.

Ricky van Wolfswinkel (Saint-Étienne, paluu lainalta)

Kovin odotuksin kaudella 2013-14 seuraan siirtynyt hollantilaiskärki floppasi pahemman kerran Norwichin edellisellä Valioliiga-visiitillä. 26-vuotias hyökkääjä pelasi viime kauden Ligue 1:n Saint-Étiennessä, ja onnistui viidesti maalinteossa. Saako uuden mahdollisuuden Neilin alaisuudessa?

Kyle Lafferty (Rizerspor, paluu lainalta)

Kahdesti Suomen verkkoon EM-karsinnoissa osunut Lafferty pelasi kevään turkkilaisessa Rizesporissa. 196-senttinen hyökkäyspään pelaaja osui kahdesti turkkilaisseuran riveissä. Vastuu Neilin alaisuudessa lienee vähäistä tulevalla kaudella.

Joukkueen vahvuus

Norwich hakeutuu ja pääsee hyvin sektoreille, joista kannattaa laukoa. ”Jos et vedä, et voi tehdä maalia” pätee tässä tapauksessa hyvin Kanarialintuihin. Joukkue laukoi eniten (776 kertaa) viime kauden Mestaruussarjassa ja teki toiseksi eniten maaleja koko sarjassa. Vertauksena sarjan vähiten laukonut joukkue Charlton laukoi 481 kertaa.

Norwich teki viime kaudella Mestaruussarjassa toiseksi eniten maaleja. Ainoastaan Valioliigaan sensaatiomaisesti noussut Bournemouth kipusi tilastoissa Kanarialintujen edelle. Huomioitavaa on myös se, että Norwich teki toiseksi eniten maaleja rangaistusalueen ulkopuolelta. Kyseisten trendien on jatkuttava Valioliigassa. Joukkue ei löydä tietään rangaistusalueelle yhtä helposti Valioliigassa, kuin vielä viime kaudella Mestaruussarjassa.

Joukkueen heikkous

Joukkueen manageri Alex Neil on Valioliiga-tasolle erittäin kokematon valmentaja. Sarjan nuorin manageri on aloittanut valmentamisen virallisesti vuonna 2013, jolloin hänet nimitettiin skotlantilaisen Hamilton Academicalin pelaajavalmentajaksi.

Skotin valmennusura on ollut toistaiseksi vakuuttava, sillä hän johdatti ensimmäisellä kokonaisella kaudellaan skottiseuran sarjanousuun. Hamilton voitti Neilin alaisuudessa myös suurseura Celticin ensimmäistä kertaa 76 vuoteen.

Vaikkakin Neilin voittoprosentti Norwichin peräsimessä on hurja (68%), on skotti Valioliigan tasolle täysin keltanokka. Yksi potentiaalisista ensimmäisten manageripotkujen saajista alkavalla kaudella.

Valmennus

Kuten jo yllä on todettu, Neil on erittäin kovan haasteen edessä. Positiivisella alkukaudella olisi suuri merkitys skotin itseluottamukseen, mikä voisi hyvinkin pitää hänet penkin päässä läpi kauden.

Neilin onneksi hänellä on tukenaan jo Hamiltonin ajoilta tuttu Frankie McAvoy. Neil ja McAvoy ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2013 lähtien. Miehet siis tuntevat toistensa toimintatavat. McAvoy tuo muuten melko kokemattomaan valmennusryhmään tarvittavaa kokemusta, sillä hänen valmennusura on jatkunut jo kymmenen vuoden ajan.

Gary Holt täydentää valmennuskolmikon. Holtilla on kokemusta myös päävalmentajan töistä Falkirkistä. Hän edusti Norwichia myös pelaajaurallaan vuosina 2001-05.

Norwich rakensi viime kaudella paljon peliä Nathan Redmondin (oikea laita) ja Wes Hoolahanin (hyökkäävä keskikenttä) kautta. Neil antanee suurimman vastuun hyökkäysten rakentelussa edellä mainitulle kaksikolle myös alkavalla kaudella. Redmond ja Hoolahan antoivat maaliin johtaneen syötön neljännekseen Kanarialintujen viime kauden maaleista.

Tärkein pelaaja

Bradley Johnson

Bradley Johnson oli Norwichin viime kauden paras pelaaja. Keskikentän keskustassa useimmiten operoiva englantilainen teki häkellyttävät 15 maalia 43 ottelussa. Maalimäärä on keskikenttäpelaajalle kerrassaan huikea. Joukkueensa varakapteeni esiintyi myös keskikentän vasemmalla laidalla.

Johnson pelasi Norwichissa kolme kautta Valioliigaa ennen joukkueen putoamista Mestaruussarjaan. Tuolloin kolmen kauden yhteenlaskettu saldo oli ainoastaan kuusi osumaa.

Johnson teki viime kaudella tukun näyttäviä maaleja. 28-vuotiaan keskikenttäpelaajan vasemmasta jalasta löytyy rutkasti tulivoimaa. 178-senttinen Johnson on myös erittäin vahva pääpalloissa.

Arvio

Nousijajoukkueet on aina helppo lokeroida putoajakandidaattien joukkoon. Norwich ei ole juurikaan vahvistunut kesän siirtoikkunan aikana, mutta hankintoja nähtäneen vielä ennen kauden käynnistymistä.

Kanarialintujen mahdollisuus piilee hyvin kasassa pysyneessä rungossa. Neil on ajanut pelitapaansa sisään puolen vuoden ajan, ja muutamilla täsmähankinnoilla Norwich taistelee vankasti sarjapaikan uusimisesta.

Norwich tuskin jää viimeiseksi Valioliigassa, mutta lopullinen paikka taulukosta löytynee putoamisviivan tuntumasta.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 John Ruddy
26 Declan Rudd

Puolustajat

2 Steven Whittaker
5 Russell Martin
6 Michael Turner
15 Ignasi Miguel
23 Martin Olsson
24 Ryan Bennett
30 Sebastien Bassong
31 Adel Gafaiti

Keskikenttä

4 Bradley Johnson
8 Jonathan Howson
12 Tony Andreu
14 Wes Hoolahan
17 Elliott Bennett
22 Nathan Redmond
25 Jacob Murphy
27 Alexander Tettey
28 Gary O’Neil
38 Conor McGrandles
39 Vadis Odjidja Ofoe
41 Graham Dorrans
Louis Thompson
Youssouf Mulumbu

Hyökkääjät

7 Lewis Grabban
9 Kyle Lafferty
10 Cameron Jerome
11 Gary Hooper
16 Jamar Loza
20 Ricky van Wolfswinkel
21 Josh Murphy