AFC Bournemouth oli seuran puheenjohtaja Jeff Mostynin mukaan vuorokauden päässä selvitystilasta vuonna 2008. Kaudella 2015-16 The Cherries pelaa Valioliigaa Vitality Stadiumilla, joka vetää ainoastaan 11 700 katsojaa. Onko 125-vuotisella Bournemouthilla mahdollisuuksia uusia sarjapaikkansa seurahistoriansa ensimmäisellä visiitillä korkeimmalla sarjatasolla?

Viime kausi

Bournemouthin kausi käynnistyi Mestaruussarjassa kahdella voitolla. Pirteä alku kääntyi yli kuukauden mittaiseksi alamäeksi, jonka aikana joukkue voitti kahdeksasta ottelusta ainoastaan yhden. 4. lokakuuta Bournemouth haki vierasvoiton Boltonin kustannuksella, ja kyseinen reissupeli oli käänteentekevä muutos joukkueen kauteen. The Cherries ei hävinnyt Mestaruussarjassa otteluakaan loppuvuoden aikana. Huikeaan loppuvuoteen osui myös 8-0-vierasvoitto Birminghamia vastaan.

Joukkueen kevätkausi käynnistyi yskien. Tammi- ja helmikuun aikana Bournemouth raapi kasaan kolme voittoa, pelasi kolmesti tasan ja hävisi neljä ottelua. Maaliskuusta eteenpäin joukkue ei tappioita enää kärsinyt, ja Bournemouth voitti Mestaruussarjan vastoin kaikkia ennakko-odotuksia.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Ryan Fraser (Ipswich, laina)

21-vuotias skotti pelasi viime kaudella lähinnä vaihtomiehen roolissa, ja minuutteja Mestaruussarjassa kertyi vajaat 700. Fraser hakee arvokasta peliaikaa Mestaruussarjan Ipswichistä.

Brett Pitman (Ipswich)

Pitman iski Bournemouthille mukavat 13 maalia Mestaruussarjassa viime kaudella. 27-vuotias hyökkääjä kaupattiin tästä huolimatta Ipswichiin.

Bournemouthista lähtivät myös Miles Addison (ilman seuraa), Benjamin Büchel (ilman seuraa), Joe Partington (Eastleigh), Darryl Flahavan (ilman seuraa), Josh McQuoid (Luton), Mohamed Coulibaly (Racing Santander), Jayden Stockley (laina, Portsmouth) ja Ian Harte (ilman seuraa).

Pelaajasiirrot – saapuneet

Tyrone Mings (Ipswich)

Mings oli viime kauden parhaita pelaajia omalla pelipaikallaan Mestaruussarjassa, ellei jopa paras. 22-vuotias vasen laitapuolustaja pelasi Ipswichissä 41 Mestaruussarjan ottelua. Taitava laitapuolustaja antaa vahvaa taustatukea hyökkäyksiin laidaltaan. Mings on laitapuolustajaksi isokokoinen, sillä englantilaisella on pituutta 191 senttimetriä. Kykenee pelaamaan myös topparina.

Artur Boruc (Southampton)

Kokenut maalivahti torjui Bournemouthissa jo viime kaudella, ja siirtyi pysyvästi The Cherriesiin ilmaisella siirrolla. Boruc on kerännyt kokemusta mm. Celticistä, Fiorentinasta ja Valioliigassa Southamptonista. Puolalainen on hyvä refleksitorjuja.

Adam Federici (Reading)

Boruc saa hyvän haastajan Federicistä. Aussivahti edusti Readingia edelliset kymmenen kautta, jonka aikana Federici kävi myös lainasopimuksilla alemmilla sarjatasoilla. Federici pelasi Readingissa myös Valioliigaa 21 ottelussa.

Sylvain Distin (Everton)

Ranskalaistoppari tuo sarjanousijan puolustukseen rutkasti kokemusta. Distin edusti Evertonia kaudesta 2009 lähtien, jota ennen 37-vuotias puolustaja pelasi Valioliigaa Portsmouthissa, Manchester Cityssä ja Newcastlessa. Viime kaudella vauhti oli jo hieman hitaampaa, mutta ilmaisella siirrolla Distin on low risk, high reward -tyyppinen hankinta.

Joshua King (Blackburn)

Norjan maajoukkuepelaaja ei Mestaruussarjassa juurikaan maaleilla juhlinut, mutta FA Cupissa King iski hattutempun Stoken verkkoon. King on väkkärä harhauttelija, joka pystyy pelaamaan sekä keskikentän hyökkäävissä rooleissa että puhtaana kärkipelaajana. Myös King siirtyi Bournemouthiin ilmaisella siirrolla.

Christian Atsu (Chelsea, laina)

Atsu pelasi viime kauden lainasopimuksella Evertonissa. Visiitti Toffeesiin oli epäonnistunut, ja Atsu pelasi Valioliigassa ainoastaan 110 minuuttia. Ghanan maajoukkuepelaaja saanee Bournemouthissa rutkasti enemmän vastuuta. Atsu valittiin Afrikan mestaruuskisojen parhaaksi pelaajaksi viime talvena.

Joukkueen vahvuus

Bournemouth iski viime kaudella 98 maalia 46 ottelussa, joten joukkueesta löytyy tulivoimaa. The Cherries nojasi Mestaruussarjassa pallonhallintapeliin, jonka kautta joukkue rakensi paljon tilanteita laitojen kautta. Callum Wilson paukutti viime kaudella Mestaruussarjassa 20 maalia ja antoi seitsemän maaliin johtanutta syöttöä. Matt Ritchie iski puolestaan 15 maalia ja antoi peräti 17 maaliin johtanutta syöttöä. Kaksikolta voi odottaa tehoja myös Valioliigassa. Kaksikolle tulitukea antaa Yann Kermorgant, joka paukutti Mestaruussarjassa 15 maalia ja antoi 10 maaliin johtanutta syöttöä.

Bournemouth joutunee luopumaan pallonhallintapelaamisestaan isoja joukkueita vastaan, mutta joukkue pyrkinee luomaan tilanteita laitahyökkäyksillä myös Valioliigassa. Laitapelaamiseen tukea antaa lainasopimuksella hankittu Atsu.

Joukkueen heikkous

Bournemouth sortui viime kaudella helppoihin puolustuspään virheisiin, joista joukkue tosin selvisi kovin useasti säikähdyksellä. The Cherries teki Mestaruussarjassa toiseksi eniten (21) puolustuspään virheitä. Vastustaja rankaisi Bournemouthia virheistä ainoastaan viidesti maalin muodossa. Vertailukohtana jumboksi jäänyt Blackpool teki 18 virhettä, joista vastustaja rankaisi peräti 13 kertaa. Valioliigassa kyyti voi olla kylmää, mikäli puolustuspään mokailut jatkuvat.

Kaudella 2008-09 joukkue oli lähellä putoamista Kakkosliigasta pistevähennyksien seurauksena. Nyt joukkue pelaa seurahistoriassaan ensimmäistä kertaa Valioliigassa. On siis tapahtunut paljon ja hyvin nopeasti. Ovatko taustalla vaikuttavat henkilöt pysyneet mukana kehityksessä? Onko Bournemouth seurana valmis Valioliigaan?

Valmennus

Eddie Howe on tällä hetkellä yksi managerimaailman kuumimmista nimistä. Vasta 37-vuotias ex-puolustaja valittiin manageriyhdistyksen vuoden manageriksi viime kauden päätteeksi. Palkinto ei ole koskaan aikaisemmin mennyt nykymuotoisen Valioliigan ulkopuolella vaikuttavalle valmentajalle. Vielä suurempana palkintona voidaan pitää valintaa Englannin liigan vuosikymmenen 2005-15 parhaaksi manageriksi.

Nuori manageri pelasti The Cherriesin putoamiselta koko Englannin liigan ulkopuolelle ensimmäisellä kaudellaan. Seuran talous oli tuolloin niin heikossa kunnossa, ettei se kyennyt maksamaan edes korvausta paikalliselle koululle harjoituskenttien käytöstä. Seura ei myöskään saanut tehdä pelaajahankintoja, ja Howe joutui ensimmäisellä managerikaudellaan edustusjoukkueessa hurjan paikan eteen. The Cherries oli putoajan paikalla seitsemän pisteen päässä sarjapaikan uusimisesta Howen otettua joukkueen ohjakset. Sarjapaikka uusiutui, ja seuraavalla kaudella joukkue varmisti nousun Ykkösliigaan – edelleen siirtokieltojen vaikutuksen alaisena.

Howe on nostanut tämän jälkeen Bournemouthin aina Valioliigaan asti. Englantilainen valmensi Burnleyä puolentoista vuoden ajan vuosina 2011-12. Muutoin Howen manageriura on kehittynyt Bournemouthissa. Howe on todellinen Bournemouthin ikoni, onhan hän noussut seuran juniorijoukkueiden kautta aina edustusjoukkueen pelaajaksi ja manageriksi.

Jason Tindall on toiminut Howen apuna Bournemouthissa alusta lähtien. Tindall ja Howe pelasivat yhdessä The Cherriesin puolustuksessa, mutta kaksikon suhde on kehittynyt vasta valmennusuralla. Pelaajaurillaan Howe ja Tindall eivät juurikaan keskustelleet, mutta valmennusuralla kaksikolla klikkasi välittömästi. Howen mukaan Tindall on lähellä, kun pelaaja haluaa avautua asioistaan.

Howen filosofia on kehittää pelaajia, eikä korvata niitä uusilla. Englantilaisen nimi on noussut esille jo seuraavana Englannin maajoukkueen valmentajana. Siihen on varmasti vielä matkaa, mutta Howe on eittämättä yksi suurimmista tulevaisuuden nimistä englantilaisessa jalkapallossa.

Tärkein pelaaja

Matt Ritchie

Ritchie esiintyi jokaisessa Bournemouthin Mestaruussarjan ottelussa viime kaudella. 25-vuotiaalla laiturilla on suuri vastuu joukkueensa erikoistilanteissa. Bournemouth teki peräti 31 maalia erikoistilanteista viime kaudella, ja Ritchie oli yksi suurimmista tekijöistä hurjaan maalilukemaan.

Ritchiellä on loistava vasemman jalan laukaus. Englantilainen teki kuusi maalia rangaistusalueen ulkopuolelta. The Cherriesin viime kauden paras maalintekijä Wilson ei puolestaan tehnyt maaliakaan rangaistusalueen ulkopuolelta. Ritchie on joukkueelleen erittäin tärkeä pelaaja sekä laitahyökkäysten rakentelussa että erikoistilanteiden antajana.

Arvio

Joukkueen hyökkäys tarvitsee Wilsonin taustatueksi yhden kovan luokan maalintekijän. Hyökkäysosasto on Valioliiga-tasolle kokematon, joten tv-tuloista kassaan putoavia rahoja voisi käyttää merkittävään hyökkäyspään hankintaan.

Muutoin fiksuilla hankinnoilla joukkuettaan vahvistanut Bournemouth on myös helppo nimetä putoajakandidaattien joukkoon. Piskuista pikkuseuraa valmentaa kuitenkin yksi Englannin lupaavimmista managereista, joten joukkueella on mahdollisuus uusia sarjapaikkansa myös ensi kaudeksi.

Kokoonpano

Maalivahdit
1 Lee Camp
31 Artur Boruc
41 Ryan Allsop
Adam Federici

Puolustajat
2 Simon Francis
3 Steve Cook
5 Tommy Elphick
15 Adam Smith
22 Elliott Ward
38 Baily Cargill
Tyrone Mings
Sylvain Distin

Keskikenttä
4 Dan Gosling
6 Andrew Surman
7 Mark Pugh
8 Harry Arter
11 Charlie Daniels
16 Shaun MacDonald
19 Junior Stanislas
30 Matt Ritchie
32 Eunan O’Kane
Christian Atsu

Hyökkääjät
9 Tokelo Rantie
13 Callum Wilson
18 Yann Kermorgant
Joshua King