Aston Villa menetti kesän aikana useamman avainpelaajansa muihin seuroihin. Viime kaudella myös alemmalle sarjatasolle putoaminen oli hilkulla birminghamilaisseuran ajauduttua pitkiin tappioputkiin. Nähdäänkö Villains Valioliigassa myös vuoden kuluttua?

Viime kausi

Villan kausi alkoi lennokkaasti birminghamlaisten voitettua kolme neljästä ensimmäisestä ottelustaan. Liverpool-voiton jälkeen vahva startti kääntyi kuitenkin painajaiseksi. Villa kärsi kuusi perättäistä tappiota ja onnistui näissä otteluissa vain kerran maalinteossa. Kokonaisuudessaan voitoton putki venyi yhdeksän pelin mittaiseksi.

Kahden voiton jälkeen Villa ajautui uuteen kriisiin. 13. joulukuuta alkanut putki ilman voittoa venyi maaliskuulle saakka ja paineet selviytyä kasvoivat entisestään. Helmikuun alussa myös päävalmentaja Paul Lambert sai luvan lähteä Tim Sherwoodin tieltä. Sherwoodin johdolla Villains voitti viisi 13 viimeisestä ottelustaan ja säilytti sarjapaikkansa rimaa hipoen kolmen pisteen erolla Hulliin. Heikkoon Valioliiga-kauteen valoa toi menestys FA Cupissa. Villa selviytyi turnauksessa loppuotteluun, mutta kärsi siellä murskatappion Arsenalille.

Pelaajasiirrot lähteneet

Andreas Weimann (Derby)

Weimann ei onnistunut viime kaudella runsaasta peliajasta huolimatta vakuuttamaan Villa-johtoa. Kolme maalia 31 otteluun ei ole vain riittävästi avauskokoonpanon hyökkääjälle. Ensi kaudeksi Itävallan maajoukkuehyökkääjä siirtyy sarjaporrasta alemmaksi Derbyn paitaan. Mestaruussarja on 23-vuotiaalle Weimannille hyvä ponnahduslauta tasonnostoon.

Yacouba Sylla (Rennes)

Sylla palaa Ranskaan epäonnistuttuaan vakiinnuttamaan kahden kauden aikana paikkaansa Villan miehistössä. Keskikenttäpelaajan peliaika birminghamlaisseurassa jäi vähäiseksi malilaisen pelattua vain 22 ottelua Villainsien kokoonpanossa. Sylla vietti koko viime kauden lainalla Turkissa Erciyessporin riveissä.

Matthew Lowton (Burnley)

Lowton juuttui viime kaudella vaihtopenkille Alan Huttonin vietyä suurimman peliajan avauksessa. Laitapuolustaja pelasi koko kauden aikana vain 12 sarjaottelussa. Verrattuna edelliseen vuoteen määrä oli lähes kaksinkertaisesti vähemmän. Syksyllä Lowtonia odottavat uudet haasteet Valioliigasta pudonneen Burnleyn väreissä.

Darren Bent (Derby)

Bentin peliaika jäi viimeisinä Villa-vuosina vähäiseksi. 31-vuotias veteraanihyökkääjä ei mahtunut viime kaudella kertaakaan joukkueensa avaukseen ja englantilainen vietti suuren osan kaudesta lainalla. Ensin Brightonin ja myöhemmin keväällä Derbyn riveissä. Bent teki Pässien riveissä varsin hyvää jälkeä iskettyään 15 otteluun 10 maalia. Nyt mies palaa lainaseuransa paitaan jatkamaan kevään virettään.

Shay Given (Stoke)

39-vuotias konkarivahti ei saanut viimeisellä kolmella kaudellaan juuri vastuuta Villassa. Vielä kaudella 2011-12 pelejä kertyi tilille yli 30. Vuoden 2012 jälkeen Given on mahtunut Villainsien kokoonpanoon vain viidessä ottelussa. Syksyllä irlantilaisvahti pukee päällensä Stoken paidan.

Ron Vlaar (ilman seuraa)

Vlaar on tällä hetkellä ilman seuraa kieltäydyttyään Villan tarjoamasta jatkosopimuksesta. Villains oli halukas pitämään hollantilaispuolustajan, mutta topparin halu suurempiin ympyröihin oli liian voimakas. Vlaar herätti vuosi sitten onnistuneen MM-turnauksen jälkeen kiinnostusta Manchester Unitedin leirissä. Voisiko siis olla edessä paluu Hollantia luotsanneen Louis van Gaaliin suojiin.

Fabian Delph (Manchester City)

Villa-kippari Delphin siirtosaaga Manchester Cityyn oli varsin erikoinen. Keskikenttäpelaaja kieltäytyi ensin Citizensien tarjouksesta, mutta pyörsi viikkoa myöhemmin päätöksensä ja liittyi suurseuran riveihin. Delph ankkuroi viime kaudella Villan keskikenttää ja rakensi eniten tilanteita koko joukkueesta (33 avainsyöttöä). Tilille kertyi myös kolme maalisyöttöä. Kipparinsa lähdön myötä Villan keskustaan jää ammottava aukko paikattavaksi.

Christian Benteke (Liverpool)

Benteken lähtö oli pitkään odotettavissa, mutta ykköskärjen siirto Liverpooliin iskee silti Villaan todella kovaa. Viime kaudella 13 osumaa iskenyt Benteke oli jokaisella kolmella kaudellaan birminghamilaisseuran paras maalintekijä. Belgi osallistui myös viime kaudella pelinrakenteluun ja avasi yhteensä 31 avainsyöttöä. Benteken liityttyä Merseysidelle ratkaisun avaimet siirtyvät muiden käsiin.

Villan jättivät myös Antonio Luna (Eibar), Enda Stevens (Portsmouth), Chris Herd (ilman seuraa), Thomas Strain (ilman seuraa), Graham Burke (Notts County) ja Nicklas Helenius (Aalborg)

Pelaajasiirrot saapuneet

Idrissa Gueye (Lille)

25-vuotiaalla Gueyella on takana loistokausi Ranskan pääsarjassa. Keskikenttäpelaaja pelasi 30 ottelua Lillen avauksessa onnistuen neljästi maalinteossa. Senegalilainen valittiin myös neljästi ottelun parhaaksi pelaajaksi.

Scott Sinclair (Manchester City)

Sinclair pelasi osan viime kaudesta lainalla Villassa ja onnistui 12 ottelussa kolmesti maalinteossa. Lupaavan läpimurron muutama vuosi sitten Swanseassa tehneen englantilaislaiturin ura on ollut edelliset kaudet laskusuunnassa miehen juututtua Manchester Cityn vaihtopenkille. Villa Parkilla vikkeläjalkainen Sinclair saa mahdollisuuden löytää kadonneen potentiaalinsa.

Micah Richards (Manchester City)

Richards saapuu Villaan 10 Manchesterissä vietetyn vuoden jälkeen. Fyysinen englantilaispelaaja on monipuolinen vahvistus Villainsien alakertaan, sillä hän pystyy pelaamaan sekä topparin että oikean laitapuolustajan paikalla. Ennen Cityn rikastumista seuransa runkopelaajiin kuulunut Richards jäi viimeisinä kausinaan todella vähälle peliajalle ja edellinen vuosi kului lainalla Fiorentinassa. Vlaarin lähdettyä englantilaista odottanee Villassa ykköstopparin paikka.

Jordan Amavi (Nice)

Ranskan ja Togon kansalaisuuden omistava Amavi on nauttinut jo nuoresta iästään huolimatta suuresta vastuusta Ranskan pääsarjassa. Viime kaudella laitapuolustaja edusti Nicen avauksessa 36 liiga-ottelussa. Amavi onnistui myös neljästi maalinteossa ja nuorukainen valittiin kahdeksan kertaa ottelun parhaaksi pelaajaksi. Syötönkatkoja ranskalaisella oli lähes viisi per peli.

Villaan siirtyivät myös Mark Bunn (Norwich) ja Aleksandar Tonev (Celtic, laina päättyi).

Jordan Ayew (Lorient)

Isoveljeään Valioliigaan seuraavalla 23-vuotiaalla Ayew’lla on takana loistokausi Ranskan pääsarjassa. Ghanlaishyökkääjä osui tolppien väliin 12 kertaa, jonka lisäksi hän tarjoili viisi maalisyöttöä. Ayew tunnetaan viimeistelytaitonsa lisäksi hyvistä harhauttelutaidoistaan ja turhankin agressiivisesta pelistään. Esimerkiksi viime kaudella Ghanan maajoukkuepelaaja näki keltaista kahdeksan kertaa. Hyökkääjä myös sortuu paikoitelleen helppoihin pallonmenetyksiin. Ayew pystyy pelaamaan myös molemmilla laidoilla.

José Àngel Crespo (Cordoba)

Crespo on monipuolinen lisä Villan puolustuslinjaan. 28-vuotias espanjalainen sopeutuu sekä topparin että laitapuolustajan paikalle. Viime kaudella 27 sarjaottelua Cordobassa tililleen saaneen Crespon peli on fyysisistä ja rikkonaista. Viime kaudella espanjalainen keräsi kasaan seitsemän varoitusta. Keskuspuolustaja peittää hyvin laukauksia ja siivoaa pallot tehokkaasti omalta alueelta (keskimäärin viisi purkupalloa per peli).

Joukkueen vahvuus

Puolustuslinja. Villan alakerta on uusien hankintojen myötä entistä vahvempi. Jores Okoren ja Richardsin muodostamaa voimakasrakenteista toppariparia täydentävät Amavin ja Alan Huttonin kaltaiset omassa päässä vahvat laitapuolustajat. Keskikentän pohjalta tukea antavat vielä agressiivisestä taklauspelistään tunnettu Carlos Sánchez ja tuore hankinta Gueye. Maalissa viimeisenä lukkona vartioi Yhdysvaltojen maajoukkuevahti Brad Guzan, joten puolustusmateriaalin pitäisi olla enemmän kuin kunnossa.

Joukkueen heikkous

Tasaisen maalintekijän puuttuminen. Benteken lähdettyä Villalta puuttuu selkeä ykköskärki. Asiaa ei helpota se, että myös kolmanneksi eniten osumia viimeistellyt Weimann jätti seuran. Tämän hetken miehistöstä vahviten tontille on ehdolla kuudesti viime kaudella maalannut Gabriel Agbonlahor. Varavaihtoehto Libor Kozak ei pelannut viime kaudella ainuttakaan sarjaottelua, joten on vaikea kuvitella Villainsien lähtevän tulevaan kauteen ilman uutta hyökkäyspään vahvistusta.

Valmennus

Tim Sherwood saapui viime helmikuussa kesken kauden pelastamaan Villaa syvästä kriisistä. Entisen Spurs-luotsin astuessa virkaan Birminghamilaisseura oli ajautunut viiden ottelun tappioputkeen. Tahmeasta alusta huolimatta Sherwood sai säilytettyä Villan Valioliigassa. Kevään huippuhetki oli FA Cupin finaaliin pääseminen. Brittivalmentajan ensitaival Birminghamissa oli siis varsin onnistunut.

Sherwood käytti viime kaudella Villassa muodostelmaa 4-3-3. Muodostelman ydin on kolmen keskikenttä joista jokainen kykenee sekä puolustuspeliin että pallon jakamiseen. Hyökkäyksessä yksinäistä kärkeä ruokkivat kaksi nopeaa laitalinkkiä. Strategian ongelmana on ettei Villalta löydy Benteken lähdettyä fyysisesti vahvaa ja tehokkaasti viimeistelevää kärkeä.

Viime kauden laukauskartta kertoo, että Villan vedoista jopa 67 prosenttia ammutttiin keskeltä. Koko taktiikka siis perustui kohdehyökkääjänä pelanneen Benteken ruokkimiseen. Hyökkäysmateriaalin heikennyttyä Sherwood saattaa joutua hakemaan tähän muutosta.

Tärkein pelaaja

Brad Guzan

Viime kauden avainpelaajien jätettyä Villan veräjänvartija Guzanin rooli on entistä tärkeämpi. Yhdysvaltalaisvahti pelasi joukkueen viime vuoden heikoista esityksistä huolimatta kelpo kauden pitäen nollat yhdeksässä ottelussa. Torjuntoja Guzanilla oli seitsemänneksi eniten koko Valioliigassa.

Arvio

Benteken ja Delphin jätettyä Villan joukkueen materiaali hyökkäyspäässä on heikentynyt. Samalla nippua on kuitenkin vahvistettu Gueyen, Richardsin ja Amavin tasoisilla puolustuspään pelaajilla. Alakerrassa ei siis ole huolta, mutta hyökkäyspää on arvoitus.

Tulivoiman löytämistä helpottaa alkupään kohtaamiset heikomman kastin seurojen kanssa. Villa pelaa ensimmäisen seitsemän kierroksen aikana muun muassa Bournemouthia, Leicesteriä ja Sunderlandia vastaan. Onnistumiset näissä otteluissa ovat Ayew’lle ja muille kärjille tärkeitä. Kahden viime kauden tärkeimmän pelaajan lähdettyä todennäköisintä kuitenkin on, että Villa taistelee jälleen putoamista vastaan.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Brad Guzan
13 Jed Steer
Mark Bunn

Puolustus

2 Nathan Baker
3 Joe Bennett
5 Jores Okore
6 Ciaran Clark
14 Philippe Senderos
18 Kieran Richardson
21 Alan Hutton
23 Aly Cissokho
Micah Richards
Jordan Amavi
José Ángel Crespo

Keskikenttä

7 Leandro Bacuna
9 Scott Sinclair
12 Joe Cole
15 Ashley Westwood
22 Gary Gardner
24 Carlos Sánchez
25 Carles Gil
28 Charles N’Zogbia
40 Jack Grealish
Aleksandar Tonev
Idrissa Gueye

Hyökkäys

11 Gabriel Agbonlahor
27 Libor Kozak
Jordan Ayew