Sunderland lähtee kauteen kokeneen Dick Advocaatin komennossa. Joukkue pelastui putoamiselta viime kaudella, mikä on ollut Sunderlandin kevätkausien trendi kolmen viimeisen kauden ajan. Nouseeko The Black Cats Advocaatin komennossa mukaan keskikastin taisteluihin?

Viime kausi

”Sunderland jälleen tasapeliin” kuvastaisi yhden otsikon muodossa hyvin kautta 2014-15. Gus Poyet’n ohjaksissa kauden aloittanut joukkue pelasi Valioliiga-kauden aikana peräti 17 tasapeliä. Erityisesti maalinteko tuotti tuskaa, sillä Black Cats teki 38 ottelussa 31 maalia. Ainoastaan sarjaporrasta alemmaksi pudonnut Burnley teki vähemmän maaleja (28). Connor Wickham ja Steven Fletcher olivat joukkueen parhaat maalintekijät Valioliigassa. Oman joukkueen maalikuninkuuden voittaminen viidellä osumalla on tuskin sellainen saavutus, joilla kaksikko haluaa ylpeillä ansioluettelossaan.

Poyet sai väistyä maaliskuun puolessa välissä managerin paikalta. Sunderland voitti Advocaatin käskyttämänä neljästä ensimmäisestä ottelustaan ainoastaan yhden. Toukokuussa hollantilaisen opit tuntuivat purevan joukkueeseen, ja saldona viidestä ottelusta oli kaksi voittoa, kaksi tasapeliä ja vierastappio mestarijoukkue Chelsealle. Sunderland haki toukokuussa pisteet Evertonin vieraana ja pelasi tasan Arsenalin vieraana. Sarjapaikka uusiutui lopulta näiden kahden saavutuksen ansiosta.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Anthony Réveillère (ilman seuraa)

Kokenut ranskalaispuolustaja edusti Sunderlandia yhden kauden ajan. Réveillère pelasi viime kaudella 17 Valioliiga-ottelua Black Catsin riveissä. 35-vuotias puolustaja on toistaiseksi ilman seuraa.

Santiago Vergini (Getafe, laina)

Vergini pelasi paljon Poyet’n alaisuudessa, mutta Advocaat ei luottanut argentiinalaiseen samassa määrin. 26-vuotias puolustaja pelaa alkavan kauden lainasopimuksella La Ligan Getafessa.

Sunderlandin jättivät myös Joel Dixon (Barrow), Andrew Cartwright (ilman seuraa), Jassem Sukar (ilman seuraa), El-Hahji Ba (Charlton) ja Tom McNamee (ilman seuraa).

Pelaajasiirrot – saapuneet

Jeremain Lens (Kiovan Dynamo)

Hollannin maajoukkuepelaaja on monipuolinen hyökkäyspään pelaaja, joka viihtyy sekä laitahyökkääjän että kärkipelaajan paikalla. Lens pelasi merkittävässä roolissa MM-karsinnoissa Louis van Gaalin alaisuudessa Oranjesin paidassa. 27-vuotias Lens teki karsinnoissa viisi maalia ja antoi viisi maaliin johtanutta syöttöä.

Younès Kaboul (Tottenham)

Tottenhamia tammikuusta 2010 lähtien edustanut ranskalaistoppari jäi Spursissa vähemmälle vastuulle kahden viime kauden aikana. Vahva taklaaja esiintyi viime kaudella vastuuta saadessaan kelvollisesti. Vahvistaa Sunderlandin toppariosastoa.

Sebastián Coates (Liverpool)

Coates kuului Advocaatin luottopelaajiin jo viime kaudella. 24-vuotias puolustaja pelasi täydet minuutit Black Catsin viiden tappiottoman ottelun putkessa, joka takasi sarjapaikan uusimisen myös alkavalle kaudelle. Lainasopimus vaihtui pysyväksi siirroksi, ja uruguaylainen teki kesään 2019 asti ulottuvan sopimuksen.

Adam Matthews (Celtic)

23-vuotias walesilainen voitti Celticissä neljä Skotlannin mestaruutta, ja pelasi neljän kauden aikana yli 100 ottelua skottiseuran riveissä. Sunderland maksoi oikean laitapuolustajan paikalla viihtyvästä pelaajasta noin 2,8 miljoonaa euroa.

Valentin Roberge (Reims) ja Charalampos Mavrias (Panathinaikos) palasivat lainoiltaan Sunderlandiin.

Joukkueen vahvuus

Advocaatilla on käytössään hyvin tasainen ja laajahko materiaali. Jokaisella osa-alueella on riittävästi paikkaajia peliruuhkissa tai mahdollisten loukkaantumisten osuessa isommin joukkueeseen. Lähtökohtaisesti ykköshyökkääjänä pelaavan Fletcherin fysiikka ei vaikuttaisi kestävän kasassa yhtäkään kokonaista kautta. Hänen tilalleen Advocaatilla on heittää joko Wickham, Jermain Defoe tai Danny Graham. Wickhamin on tosin Sky Sportsin mukaan siirtymässä Crystal Palacen riveihin ennen kauden käynnistymistä. Muutkin osa-alueet ovat hyökkäyksen lisäksi laajasti miehitettyjä.

Hollantilaisen työnä on saada pelaajat suorittamaan tasaisemmin, sillä valtaosa pelaajista alisuoritti Gus Poyet’n alaisuudessa. Esimerkkinä Sebastián Coates, joka näytti kevätkaudella aivan eri pelaajalta, kuin Poyet’n alaisuudessa talvella. Koko joukkue tarvitsee samankaltaista ryhtiliikettä, sillä materiaali riittää viime kautta korkeampiin sijoituksiin.

Joukkueen heikkous

Sunderlandin viime kauden ongelmaksi muodostui maalinteko. Joukkue jäi peräti 17 Valioliiga-ottelussa ilman maalia. Hyökkäyspäähän hankittu Lens ei varsinaisesti ole mikään maalinsylkijä, joten maalinteko roikkuu edelleen vahvasti Fletcherin ja Defoen harteilla.

Ongelmat eivät kuitenkaan rajoitu hyökkääjien tehottomuuteen. Black Cats loi joukkueista vähiten maalintekotilanteita Valioliigassa. Keskikentältä puuttui viime kaudella murtavia syöttöjä tarjoava pelinrakentaja. Adam Johnsonin kautta varjostivat siviilipuolen ongelmat, eikä Sebastian Larsson onnistunut edellisien kausien tapaan.

Valmennus

Dick Advocaat teki kevätkaudella sen, mitä häneltä odotettiin. Kokenut hollantilainen sai Black Catsin riittävään lentoon, jotta joukkue onnistui säilyttämään sarjapaikkansa Valioliigassa.

Advocaat mukautti keväällä Sunderlandin pelimuodostelmaa hyvin paljon vastustajan mukaan. Hollantilaisen suosiossa oli erityisesti 4-3-3-muodostelma, jossa laitahyökkääjinä olivat tyypillisesti puhtaina kärkipelaajina esiintyvät Defoe ja Wickham. Rohkeahko taktiikka tuotti tulosta mm. Evertonia vastaan haetun 2-0-vierasvoiton muodossa. Toisaalta, kuukautta aikaisemmin Crystal Palace kävi nuijimassa Black Catsin maanrakoon Stadium of Lightilla 4-1-lukemin samaisella kenttämuodostelmalla.

Advocaatilla on käsissään nimellisesti kelvollinen miehistö, mutta onko joukkue sopiva hollantilaisen ajamaan pelitapaan? Kokenut manageri käytti ennakkoon vaikeampia joukkueita vastaan 4-2-3-1-muodostelmaa, jolla joukkue haki arvokkaan vieraspisteen Arsenalia vastaan. Kyseinen muodostelma voisi mukautua nykyiseen Sunderlandin miehistöön 4-3-3-muodostelmaa paremmin. Johnson ja Emanuele Giaccherini ovat pelaajatyypeiltään tyypillisiä laitureita, jotka voisivat tuottaa laidoilla parempaa tulosta sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan.

Tärkein pelaaja

Costel Pantilimon

Kookas maalivahti sai mahdollisuutensa, kun Vito Mannone töpeksi useampaan otteeseen alkukaudella. Romanialaisvahti keräsi kauden aikana viidenneksi eniten torjuntoja Valioliiga-maalivahdeista, vaikka pelasi muihin maalivahteihin nähden huomattavasti vähemmän otteluita. 11 nollapeliä 28 ottelussa on kunnioitettava lukema sarjan häntäpäähän sijoittuneen joukkueen maalivahdilta.

Peräti 203-senttinen maalivahti on hyvä refleksitorjuja kokoonsa nähden. Pantilimon piti joukkuettaan pinnalla viime kaudella tärkeillä torjunnoillaan. Joukkue saa kiittää romanialaisvahtia siitä, että Sunderland pelaa Valioliigassa myös kaudella 2015-16.

Arvio

Sunderland on materiaaliltaan hyvin tasapaksu. Nykyisellä materiaalilla putoamisuhkaa ei pitäisi olla, mutta ylempään keskikastiin sijoittuminen vaatisi aivan nappionnistumista.

Advocaat jakaa valmentajana mielipiteet, mutta hollantilaisen meriittilistalta löytyy mm. Uefa Cupin voitto Zenitin valmentajana. Advocaat nimitettiin Pietarin kaupungin kunniakansalaiseksi ansiokkaasta työstään pietarilaisseuran peräsimessä. Ulkomaalainen henkilö on saanut vastaavan kunnian edellisen kerran vuonna 1866.

Black Cats löytänee tiensä 15 parhaan joukkoon.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Costel Pantilimon
13 Jordan Pickford
25 Vito Mannone

Puolustajat

2 Billy Jones
3 Patrick van Aanholt
5 Wes Brown
16 John O’Shea
22 Sebastián Coates
29 Valentin Roberge
Adam Matthews
Younès Kaboul

Keskikenttä

4 Liam Bridcutt
6 Lee Cattermole
7 Sebastian Larsson
8 Jack Rodwell
11 Adam Johnson
14 Jordi Gómez
18 Charis Mavrias
23 Emanuele Giaccherini
30 Will Buckley
Jeremain Lens

Hyökkääjät

9 Steven Fletcher
10 Connor Wickham
19 Danny Graham
28 Jermain Defoe