West Bromwich lähtee tulevaan kauteen pitkälti samoilla eväillä kuin vuosi sitten. Joukkue on muuttunut varsin vähän ja vahvistuksia tehty niukasti. Mihin rahkeet riittävät?

Viime kausi

West Bromwichin syyskautta vaivasivat ongelmat puolustuspelissä. Myös uuden päävalmentajan Alan Irvinen kuviot sekoittivat Baggiesien pakkaa Alkupuoliskon 19 ottelusta West Brom poistuikin voittajana vain neljästi. Päästettyjä maaleja näihin peleihin kertyi peräti 25 ja tappioita 10.

Joulun jälkeen seurajohto sai Irvinestä tarpeekseen joukkueen hävittyä kolme perättäistä ottelua. Seuraajaksi valittiin Stokesta ja Crystal Palacesta tuttu Tony Pulis. Walesilaisen pestaamisen myötä West Bromin alakerta sai peliinsä lisää varmuutta, mikä näkyi nollapelien määrässä. Keväällä birminghamilaiset pitivät maalinsa puhtaana jopa 10 kertaa. Jälkimmäisen puoliskon huippuhetkiä olivat 3-0-voitto Chelseasta ja tasapeli Liverpoolia vastaan. Kausi päättyi Baggiesien osalta 13. sijaan.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Youssouf Mulumbu (Norwich)

Mulumbu ei ollut viime kaudella entisessä vedossaan. Kongolaisen peli oli virhealtista ja peliaika vähäistä. Craig Gardnerin ja James Morrisonin viedessä suurimman peliajan avaukseen puolustava keskikenttäpelaaja mahtui vain 10 ottelussa. Nousijaseura Norwichissa 28-vuotiaalle Mulumbulle voidaan odottaa jälleen suurempia minuutteja.

Graham Dorrans (Norwich)

Myös Dorrans siirtyy Norwichin riveihin. Keskikenttäpelaaja vietti jo osan viime kaudesta lainalla Kanarialinnuissa onnistuen 18 otteluun kolmesti maalinteossa. Skotin otteet vakuuttivat sarjanousijat ja tulevalla kaudella Dorrans nähdään keltaisissa väreissä.

West Bromwichin jättivät myös Jason Davidson (Huddersfield), Brad Garmston (Gillingham), Donervon Daniels (Wigan), Mani O’Sullivan (ilman seuraa), Wes Atkinson (Notts County), Alex Jones (Birmingham), Chris Baird (Derby), Alex Palmer (Kidderminster, laina), Kemar Roofe (Oxford United) ja Georgios Samaras (ilman seuraa).

Pelaajasiirrot -saapuneet

James McClean (Wigan)

McClean tuo monipuolisuutta Pulisin rotaatioon. Irlantilaispelaaja kykenee pelaamaan keskikentän pohjalla, molemmilla laidoilla ja jopa kärjessä. Nopea McClean tukee hyvin nousuillaan hyökkäyksiä ja on taitava keskittäjä. Viime kaudella Wiganissa laituri tehtaili kuusi maalia ja antoi kuusi maalisyöttöä.

Rickie Lambert (Liverpool)

Heikohkosta viime kaudesta huolimatta Lambert tuo hyökkäyspäähän arvokasta kokemusta. 33-vuotias britti oli useita vuosia Southamptonin luottokärki ja kahdella Valioliiga-kaudellaan Saints-paidassa mies takoikin yhteensä 28 maalia.

Lambert laukoo mielellään kaukaa ja viimeistelee tehokkaasti. Englantilainen luo myös syötöillään hyviä tilanteita. Viime kaudella Liverpoolissa Lambert tuli lähinnä vaihdosta kentälle ja maalisaldoki oli sen mukainen (2 osumaa). Hawthornsilla veteraanihyökkääjä saa mahdollisuuden palata parrasvaloihin.

James Chester (Hull City)

Chester oli viiden vuoden ajan Hullin luottotoppari. 26-vuotias puolustaja edusti Tigersia yhteensä 156 sarjaottelussa. Viime kaudella walesilaiselle kertyi pelejä 23 kipaletta.

Chester taklaa rajusti ja omaa rikkonaisen pelityylin. Edellisenä vuonna lappu nousi walesilaispuolustajalle viisi kertaa. Lyhyytensä vuoksi Chester häviää usein ilmassa käytävät kaksinkamppailut.

Joukkueen vahvuus

Erikoistilanteet. West Brom teki Crystal Palacen kanssa viime kaudella eniten erikoistilanne-maaleja koko Valioliigassa (19). Baggiesien toppariosastolta löytyy paljon pääpeli-voimaa muun muassa Joleon Lescottilta, Craig Dawsonilta ja Jonas Olssonilta. Keskuspuolustajien isokokoisuus auttaa voittamaan kaksinkamppailuja kulmatilanteissa ja sitä kautta saamaan tärkeitä osumia.

Joukkueen heikkous

Ohut materiaali. West Bromin materiaali ei kestä tällä hetkellä montaa loukkaantumista. Ykkösvahti Ben Foster on jo valmiiksi kauden alun sivussa ja ainoa varavaihtoehto tolppien väliin on Boaz Myhill. Lähes yhden kortin varassa ollaan myös hyökkäyspäässä, sillä ainoastaan Saido Berahino iski yli 10 maalia. Kokonaisuudessaan 21-vuotiaan hyökkääjän määrä (14) oli enemmän kuin muilla Baggies-kärjillä yhteensä.

Valmennus

Tony Pulis on kokenut kettu valmennusrintamalla. Puolustavasta pelitavastaan tunnettu 57-vuotias walesilainen on luotsannut vuosien varrella useampaa englantilaisseuraa. Pulis tunnetaan parhaiten työstään Stoken ruorissa, missä mies vietti yhtä putkeen jopa seitsemän kautta.

Pulis on tunnettu siitä, että mies on menestynyt usein pienen budjetin seurojen peräsimessä. Walesilaisen valmentama seura ei ole myöskään koskaan pudonnut Valioliigasta.

Pulis kuuluu niihin managereihin, keille tulos on pelityylin kauneutta tärkeämpää. Walesilaisen luotsaaman joukkueet pelaavat usein pitkää palloa vastustajan alueelle, mutta pyrkivät myös vastahyökkäyksiin pitämällä palloa omassa päässä.

Pulis suosii fyysisesti vahvoja pelaajia. Walesilainen käyttää usein hyväkseen erikoistilannepelaamista ja jopa pitkiä sivurajaheittoja. Ei ole ihme, että West Brom oli viime kaudella erikoistilanne-maaleissa kärjessä.

Tärkein pelaaja

Saido Berahino

Berahino nousi toissa kaudella esiin ratkaisemalla West Bromwichille voiton Manchester Unitedista. Viime kaudella 21-vuotias englantilaishyökkääjä tuplasi edellisen vuoden maalimääränsä heilauttamalla verkkoja 14 kertaa. Berahino likkuu hyvin kentällä luo syötöillään tilaa joukkuetovereilleen. Nuori hyökkääjä myös suuntaa usein laukauksensa rangaistusalueen takaa.

Arvio

West Bromin materiaali ei ole tälläkään kaudella leveä. Myöskään vahvistuksia ei ole juuri tullut. Viime kaudella Baggiesillä tökki pahiten viimeistely, sillä joukkue teki viidenneksi vähiten maaleja (38 osumaa). Lambert voisi auttaa tähän ongelmaan ja antaa tukea Berahinolle.

Sarjapaikan säilyttämistä tukee Pulisin vahva historia. Jos walesilaisen taika pitää, ei West Brom karsiudu tälläkään kertaa. Baggies pysynee keväänkin jälkeen Valioliigassa, mutta sijoitus jää todennäköisesti putoamisviivan tuntumaan.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Ben Foster
13 Boaz Myhill
38 Jack Rose

Puolustus

3 Jonas Olsson
6 Joleon Lescott
15 Sébastien Pocognoli
16 Christian Gamboa
23 Gareth McAuley
25 Craig Dawson
James Chester

Keskikenttä

5 Claudio Yacob
7 James Morrison
8 Craig Gardner
11 Chris Brunt
19 Callum McManaman
24 Darren Fletcher
29 Stéphane Sessègnon
James McClean

Hyökkäys

9 Brown Ideye
10 Victor Anichebe
17 Rickie Lambert
18 Saido Berahino