Toimituksemme vieraili perjantai-iltana Liverpool-HJK -harjoitusottelun alla Kalliosssa seuran Suomen kannattajayhdistyksen suosimassa Bar Kipinässä. Tilaisuus oli houkutellut paikanpäälle runsaasti Liverpool-kannattajia eri puolelta maatamme. Tunnelma oli varsin veljellinen ja Kipinässä iltaa viettänyt joukko tuntui yhdeltä suurelta Liverpool-perheeltä. Tiedustelimme yhdistyksen puheenjohtajalta Aki Welanderilta taustoja järjestön synnystä, lauantain ottelun merkityksestä ja yleisesti suomalaisesta jalkapallokulttuurista.

Syntytarinaa ja fanipohjan kasaantuminen

Yhdistys sai alkunsa vuonna 1999 turkulaisen kapakan nurkkapöydässä vanhojen seniorikannattajien illanvieton yhteydessä. Pian lisää jäseniä yhdistykseen toivat Liverpoolia edustaneet suomalaispelaajat, kuten Jari Litmanen ja seuraa muutaman vuoden ajan kipparoinut Sami Hyypiä. Kymmenen vuotta topparin paikalla Anfieldillä luutinut Hyypiä pääsi nostamaan myös seurassa vuonna 2005 Istanbulin illassa Mestarien liigan voittopokaalia.

Myöhempinä vuosina uusia faneja yhdistykseen liitti myös Lauri Dalla Vallen siirto. Vaikka Dalla Valle ei punapaidoissa juuri vastuuta saanut, miehen kotikunta Jyväskylä toi tietoisuutta yhdistyksestä myös Keski-Suomeen ja kasvatti sitä kautta fanipohjaa laajemmalle alueelle.

Kuva: Joni Ahokas
Kuva: Joni Ahokas

Lauantain merkitys

Itse lauantain ottelun Welander näkee hienona mahdollisuutena lisätä fanipohjaa ympäri Suomea. Yhdistys on tehnyt ottelun julkistuksesta lähtien 5-7 tuntia päivässä töitä. Koitokseen on valmistauduttu muun muassa tekemällä sopimuksia hotellien kanssa varta vasten peliä muualta Suomesta seuraamaan saapuvia seuran kannattajia varten.

Harmillista Welanderin mielestä on HJK:n Maarianhaminan vierailun siirtyminen Pool-ottelun vuoksi. Moni Klubin kannattaja oli odottanut reissua ja sen peruuttuminen asetti Olympiastadionin ylle tumman pilven, mikä sai osan faneista boikotoimaan lauantain peliä. Tarkoituksena kuitenkin olisi edistää suomalaista jalkapallokulttuuria.

Mietteitä Liverpoolin lauantain miehistöstä

Welanderista on hienoa, että Brendan Rodgers tuo Helsinkiin mukanaan nimivahvan ryhmän. 16-miehistössä nähdään niin viime kauden avainpelaajia (Jordan Henderson, Philippe Coutinho) kuin myös uusia hankintoja (Nathaniel Clyne, Danny Ings)

Tärkeimpänä hankintana Welander pitää kuitenkin Manchester Citystä ilmaiseksi saapunutta James Milneriä, koska englantilaislaituri on kokenut, eikä tee juurikaan virheitä. Sen sijaan hyökkäyksen huippuhankinnan Christian Benteken Welander ei usko pelaavan alkuun Poolin avauksessa, sillä belgi halutaan ajaa rauhassa sisään miehistöön.

IMG_0977
Kuva: Joni Ahokas

Legendan vierailu

Myöhemmin illalla Kipinässä vieraili 90-luvun Pool-legenda ja Irlannin entinen maajoukkuetähti Jason McAteer, joka tarinoi faneilleen peliurastaan. Lopuksi McAteer jakoi vielä nimikirjoituksia ja otti yhteiskuvia kannattajien kanssa. Tunnelma oli käsinkosketeltava, kun illan tähti yhtyi vielä lopuksi yhteislauluun ihailijoidensa kanssa.

Tänään Suomen Liverpool-kannattajat aloittavat Kalliosta Kipinän edestä marssin Stadionille. Marssiin on huhuttu osallistuvan jopa 5000 henkeä. Toivottavasti You’ll Never Walk Alone raikaa ja Stadion saa kokea ikimuistoisen jalkapallo-illan.