Swansea jäi viime kaudella niukasti Euroopan kentille oikeuttavista sijoituksista. Joukkue lähtee nyt toiseen täyteen kauteen Garry Monkin alaisuudessa. Swans on vahvistunut muutamalla pelaajalla, ja viime kauden runko on muutoin pysynyt hyvin kasassa.

Viime kausi

Swansean elokuu oli täydellinen. Joukkue kaatoi otteluissaan Manchester Unitedin, Burnleyn ja West Bromwichin. Hyvä alku kääntyi alamäeksi, ja Swansea voitti syys- ja lokakuun aikana ainoastaan yhden ottelun. Kauden vanhetessa otteisiin löytyi tasaisuutta. Swansean sarjasijoitus ei valahtanut kymmenen parhaan ulkopuolelle missään vaiheessa kautta.

Swansea saavutti kaudella 2014-15 merkittävän virstanpylvään, kun joukkue voitti kauden aikana molemmissa kohtaamisissaan sekä Arsenalin että Man Unitedin. Monkin miehistö oli kolmas joukkue, joka onnistui Valioliigan historian aikana edellä mainitussa teossa. Swansea keräsi kauden aikana 56 pistettä, mikä on seurahistorian ennätyslukema korkeimmalla sarjatasolla.

Seurajohto osoitti tyytyväisyytensä Monkin toimintaan tarjoamalla miehelle kolmivuotisen jatkosopimuksen heinäkuussa.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Gerhard Tremmel (ilman seuraa)

Tremmel oli pitkälti kakkosmaalivahdin roolissa koko Swansea-uransa ajan. Viime kaudella saksalaisvahti esiintyi kahdessa Valioliiga-ottelussa.

Nélson Oliveira (Benfica, laina päättyi)

Oliveiran lainasopimus ei ollut kannattava kenenkään osapuolen kannalta. Hyökkääjä esiintyi lähinnä vaihtomiehenä, ja portugalilainen onnistui maalinteossa ainoastaan kertaalleen.

Swanseasta lähtivät myös Jazz Richards (Fulham), Alan Tate (ilman seuraa), Giancarlo Gallifuoco (ilman seuraa), Curtis Obeng (ilman seuraa), David Cornell (Oldham), Scott Tancock (ilman seuraa), Rory Donnelly (Gillingham), Adam King (Crewe, laina) ja Kenji Gorré (ADO Den Haag, laina).

Pelaajasiirrot – saapuneet

Éder (Braga)

27-vuotias portugalilainen on tehnyt kelvollisia maalimääriä Bragan riveissä. Parhaalla kaudellaan Éder iski 13 maalia 18 Primeira Ligan ottelussa. Hyökkääjä on esiintynyt 18 kertaa Portugalin maajoukkueessa. Portugalin paidassa Éder on osunut ainoastaan kertaalleen.

Franck Tabanou (Saint-Étienne)

Tabanou on tahkonnut tasaisesti isoja ottelumääriä Ranskan Ligue 1:ssä viimeisen kuuden kauden ajan. Vasempana laitapuolustajana viihtyvä Tabanou teki Saint-Étiennessä viime kaudella yhden maalin ja antoi viisi maaliin johtanutta syöttöä. Haastaa Neil Taylorin kilpailussa avauskokoonpanon paikasta.

Kristoffer Nordfeldt (SC Heerenveen)

Heerenveenin kolmen edelliskauden ykkösvahti hankittiin alustavasti korvaamaan Tremmelin jättämä aukko kakkosmaalivahtina. Nordfeldt on pelannut viidesti Ruotsin maajoukkueessa.

André Ayew (Marseille)

Monipuolinen pelaaja takoi viime kaudella kymmenen maalia Marseillen paidassa. 62 ottelua Ghanan maajoukkueessa pelannut Ayew siirtyi Swanseaan ilmaisella siirrolla. Ayew on parhaimmillaan vasempana laitahyökkääjänä. Hyvä hankinta.

Michu (Napoli, laina päättyi)

Michu teki kaudella 2012-13 peräti 18 Valioliiga-maalia Swansean paidassa. Seuraava kausi meni piloille loukkaantumisten vuoksi. Viime kaudella espanjalainen pelasi vain kolme ottelua lainasopimuksellaan Napolissa. Michu on osoittautumassa yhden kauden tähdenlennoksi.

Joukkueen vahvuus

Ashley Williams, Federico Fernández ja Lukasz Fabianski muodostavat vahvan kolmikon Swansean alakerrassa. Fabianski osoitti viime kaudella olevansa yksi Valioliigan parhaista maalivahdeista. Puolalaisvahti piti viime kaudella maalinsa puhtaana 13 kertaa.

Isokokoinen Williams on ollut viime kausina erittäin hyvä, ja on joukkueelleen puolustuksen tärkeä johtohahmo. Fernández siirtyi Swanseaan vasta viime syksynä, joten yhteistyö Williamsin kanssa lienee edelliskautta vahvempaa alkavalla kaudella.

Joukkueen heikkous

Swansea oli hyökkäyspäässä sarjan heikoin erikoistilannejoukkue viime kaudella. Swans teki ainoastaan kuusi maalia erikoistilanteista, joista kaksi tuli rangaistuspotkuista. Gylfi Sigurdsson on vaarallinen vapaapotkujen lähettäjä, mutta joukkue ei voi pelkästään nojata islantilaisen osumatarkkuuteen.

Kaksi maalia kulmapotkuista koko kauden aikana on säälittävä lukema. Listauksen toisessa päässä majaileva West Bromwich teki 14 maalia viime kaudella kulmapotkuista.

Valmennus

Garry Monk luottaa pelitavan toteuttamisessaan lyhytsyöttöpelaamiseen. Sigurdssonilla on merkittävä rooli joukkueessaan murtavien syöttöjen lähettämisessä. Islantilainen antoikin viime kaudella kymmenen maaliin johtanutta syöttöä.

Monk suosii 4-2-3-1-taktiikkaa. Melko vapaata roolia pelaavan Sigurdssonin alapuolella on vastustajalle ilkeä Jonjo Shelvey, joka pyrkii taklaamaan kentällä jokaista eriväristä paitaa kantavaa pelaajaa. Viime tammikuussa seuraan saapunut Jack Cork otti myös isoa roolia, ja tuo vahvaa pääpelitaitoa Swansean keskikentälle. Ki Sung-yueng pelasi myös erinomaisen kauden. Eteläkorealainen iski kahdeksan Valioliiga-maalia viime kaudella. Laidoilla useimmiten viilettävät nopeat ja väkkärämäiset Nathan Dyer ja Jefferson Montero.

Suurin kysymysmerkki on joukkueen hyökkäys. Wilfried Bonyn jättämää aukkoa ei ole toistaiseksi täytetty. Joukkueen hyökkäyskalustoa voisi kutsua keskinkertaiseksi.

Tärkein pelaaja

Gylfi Sigurdsson

Sigurdsson nousi esiin Swanseassa kaudella 2011-12, kun islantilainen pelasi joukkueessa lainasopimuksella. Tottenham huomasi keskikenttäpelaajan kyvyt, ja Sigurdsson siirtyi Tottenhamiin seuraavana kesänä. Aika Tottenhamissa ei mennyt odotusten mukaisesti, ja islantilainen teki paluun Swanseaan vuosi sitten.

Swanseassa Sigurdsson nousi jälleen omalle tasolleen, kun islantilainen saa pelata omilla vahvuuksillaan. 25-vuotias keskikenttäpelaaja teki viime kaudella seitsemän maalia ja antoi kymmenen maaliin johtanutta syöttöä. Sigurdssonilla on suuri vastuu joukkueensa pelinrakentamisessa, murtavien syöttöjen antamisessa ja erikoistilanteiden lähettäjänä. Elintärkeä pelaaja joukkueelleen.

Arvio

Lähtökohtaisesti Swansea on hieman vahvistunut alkavalle kaudelle. Lähtijät olivat lähinnä vaihtopelaajia, ja osa saapuneista pelaajista noussee jopa avauskokoonpanon pelaajiksi asti.

Joukkueen hyökkäys on silti kysymysmerkki. Viime kauden parhaat maalintekijät löytyivät keskikentältä Bonyn lähdön myötä. Joukkue huutaa kovan luokan maalintekijää, jotta Swansea voisi ottaa seuraavan askeleen kohti Eurooppa-liigan paikkoja. Sarjasijoitus asettunee viime kauden tapaan sijoille 8-10.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Lukasz Fabianski
13 Kristoffer Nordfeldt

Puolustajat

2 Jordi Amat
3 Neil Taylor
6 Ashley Williams
14 Franck Tabanou
19 Dwight Tiendalli
22 Àngel Rangel
26 Kyle Naughton
27 Kyle Bartley
33 Federico Fernández

Keskikenttä

4 Ki Sung-yueng
7 Leon Britton
8 Jonjo Shelvey
12 Nathan Dyer
15 Wayne Routledge
20 Jefferson Montero
21 Matt Grimes
23 Gylfi Sigurdsson
24 Jack Cork
56 Jay Fulton

Hyökkääjät

9 Michu
10 André Ayew
11 Marvin Emnes
17 Éder
18 Bafétimbi Gomis
58 Modou Barrow