Stoke on yllättänyt monet Valioliigan seuraajat hyvillä hankinnoillaan. Seura maksoi hiljattain siirtokorvauksessa ennätyssummansa, kun Xherdan Shaqiri siirtyi Stokeen Inter Milanin riveistä.

Stoke-puheenjohtaja Peter Coatesin mukaan Valioliigan seurat ovat nykyisin hyvin varakkaita, sillä joukkueet saavat pelkästään sarjasijoituksista isoja korvauksia.

– Mikäli Stoke pysyy ylhäällä, se tarkoittaa karkeasti ylimääräistä 55 miljoonaa euroa. Se on valtava möhkäle rahaa, Coates kommentoi.

– Meillä on luultavasti isompi budjetti, kuin useimmilla joukkueilla Euroopassa. Stoke voi kilpailla maailman suurseurojen kanssa.

Valioliiga teki alkuvuodesta uudistetun tv-sopimuksen, joka tuo seuroille jatkossa entistäkin enemmän rahaa. Uusi sopimus on kooltaan niin valtaisa, että Valioliigan sarjajumbo tienaa lähes saman summan televisiointirahoja, kuin La Ligan suurseurat Real Madrid ja FC Barcelona. Suuremmat tulot astuvat kuvioihin ensi kaudesta lähtien.

– Jos saamme parhaat pelaajat – heillä on tapana seurata rahaa – se osoittaa liigan suuruuden, Coates jatkoi.

– Maailmanlaajuisesti mikään ei yllä lähellekään (Valioliigaa). Se näkyy 900 miljoonassa kodissa viikottain, ja sillä on kaksi miljardia katsojaa.

Coates on itse sijoittanut noin 140 miljoonaa euroa Stokeen toisella puheenjohtajakaudellaan seurassa. Seura on laittanut paljon rahaa myös stadioniin ja harjoitusolosuhteisiin. Coates korostaa myös oman akatemian tärkeyttä pelaajien kasvatuksessa ja kehittämisessä.

– Akatemia on iso osa projektiamme. Haluamme parhaat nuoret pelaajat seuraamme. Keskitymme paikallisesti ensisijaisesti, ja haluamme antaa heille parhaan mahdollisuuden onnistumiseen, Stoke-puheenjohtaja selvensi.

– Haluamme tuottaa pelaajia, jotka pelaavat Valioliigassa, ja haluamme neljä omaa kasvattiamme joukkueeseen. Emme vielä pysty siihen, mutta siihen pyrimme.

Lähde: BBC