Mestarien liigan alkulohkot kaudelle 2015-16 arvottiin torstaina Monacossa. Alkulohkojen ensimmäiset ottelut pelataan 15.-16. syyskuuta.

Englantilaisseurojen menestys on ollut viime vuosina heikkoa Mestarien liigassa. Lohkoarvontojen tulokset antavat kuitenkin tänä vuonna jokaiselle englantilaisseuralle hyvät mahdollisuudet jatkopeleihin.

Chelsealla jälleen suotuisa arpaonni

Valioliigan hallitseva mestari Chelsea sai ennakkoon ajatellen helpohkon lohkon. Mielenkiintoa herättää ehdottomasti se, että Chelsea-manageri José Mourinho pääsee kohtaamaan ex-seuransa FC Porton. Porto voitti Mourinhon käskyttämänä Mestarien liigan kaudella 2003-04. Portugalilaisseura tunnetaan hyvien pelaajien ponnahduslautana isompiin seuroihin. Porto on Chelsealle kovin haastaja alkulohkossa.

Kiovan Dynamo on hallitseva Ukrainan mestari. Joukkue on edennyt kolmesti Euroopan ykköskilpailussa välieriin asti, mutta edellisestä kerrasta on aikaa yli 15 vuotta. Joukkuetta käskyttää valmentajatasolla melko kokematon Serhiy Rebrov. 41-vuotias ex-hyökkääjä on valmentanut seuraa vuodesta 2014 lähtien.

Israelilainen Maccabi Tel Aviv jäi viime kaudella Mestarien liigassa karsintavaiheeseen. Israelin hallitseva mestari on Mestarien liigan tasolla kärpässarjalainen ja jäänee lohkossaan viimeiseksi.

Arvio: Chelsea etenee pudotuspeleihin lohkovoittajana.

Man Cityn jatkopaikka kovan työn takana

Manuel Pellegrinin käskyttämä Manchester City oli arvonnoissa Valioliiga-seuroista epäonnisin. Cityn alkulohkoon arvottiin Juventus, Sevilla ja Borussia Mönchengladbach.

Juventus eteni viime kaudella Mestarien liigan finaaliin, jossa FC Barcelona oli torinolaisseuraa vahvempi. Juve menetti tärkeän Arturo Vidalin Bayern Müncheniin, mutta tulijapuolella on Paulo Dybalan, Mario Mandzukicin ja Alex Sandron kaltaisia nimiä. Italialaisseura on kaksinkertainen turnausvoittaja ja neljän edelliskauden Serie A -mestari. Erittäin vaikea vastustaja Cityn kannalta.

Sevilla sai paikan Mestarien liigaan viime kauden Eurooppa-liigan voiton myötä. La Ligassa joukkue sijoittui viime kaudella viidenneksi. Nopeaa tilanteenvaihtopeliä harrastavasta Sevillasta löytyy muutama mielenkiintoinen pelaaja, joita kannattaa seurata. Grzegorz Krychowiak on ollut kesän siirtohuhuissa yhdistettynä mm. Arsenaliin. Vikkelää Evgen Konoplyankaa kannattaa myös pitää otteluissa silmällä.

City on kohdannut jokaisella Mestarien liiga -kaudellaan alkulohkossaan saksalaisen joukkueen. Tällä kertaa arvontakorista nousi Borussia Mönchengladbach. Gladbach on tehnyt hiljalleen nousua Bundesligan kärkijoukkueiden ryhmään. Joukkue ei pursua tähtiä, vaan avain menestykseen on joukkueen tasainen laatu.

Arvio: City osoitti viime kaudella venymiskykyä Mestarien liigassa, ja ennakkoon ajatellen sitä tarvitaan myös tällä kaudella. Lohkovoittoon vaaditaan tasaisia otteita, joita Cityltä ei ole totuttu Euroopan kentillä näkemään. Jatkopaikka on silti todennäköinen.

Bayern München jälleen Arsenalin kiusana

Arsenal saa alkulohkossa vastaansa Bayern Münchenin, joka on pudottanut Tykkimiehet Mestarien liigasta kahdesti edellisen kolmen kauden aikana. Arsenalilla on historiaa myös lohkoon arvottujen Olympiakosin ja Dinamo Zagrebin kanssa.

Bayern München on eittämättä yksi Euroopan kovimmista seurajoukkueista. Joukkue pursuaa laatupelaajia jokaisella pelipaikalla. Alakertaa hallitsee maailman paras maalivahti Manuel Neuer, mikäli häntä voi enää maalivahdiksi kutsua pelityylinsä vuoksi. Joukkue on vahvistunut kesän aikana Douglas Costalla ja Arturo Vidalilla. Saksalaisseura on selkeä ennakkosuosikki lohkon voittajaksi.

Arsenal on pelannut Mestarien liigassa kolmesti vierasottelun Olympiakosia vastaan, ja jokaisella kerralla Tykkimiehet on palannut kotiin pisteittä. Kreikka ei siis ole ollut Arsène Wengerin miehistölle mieluisa matkustuskohde. Materiaaliero Arsenalin ja Olympiakosin välillä on kuitenkin niin iso, että tällä kerralla Tykkimiehet poiminee kotimatkalle mukaan myös pisteitä.

Arsenalin ensimmäinen voitto nykyisellä Emirates Stadiumilla tuli Dinamo Zabregia vastaan vuonna 2006. Hallitseva Kroatian mestari eteni Mestarien liigaan karsintojen kautta murskalukemin, kun albanialainen Skenderbeu kaatui yhteismaalein 6-2. Kroatialaisseuran realistisin tavoite alkulohkossa on kolmas sija, jonka kautta Dinamo Zagreb etenisi Eurooppa-liigaan. On silti todennäköistä, että joukkue jää lohkonsa viimeiseksi.

Arvio: Lohkovoitto vaatisi Arsenalilta nappisuoritusta. Tykkimiehet päätynee lohkon toiselle sijalle.

Man United alkulohkonsa voittajasuosikki

Manchester United tekee paluun Euroopan ykköskilpailuun vuoden tauon jälkeen. Arpaonni oli Unitedille suotuisa, sillä joukkueen seuraksi alkulohkoon arvottiin PSV, TsSKA Moskova ja Wolfsburg.

Unitedin kesähankinta Memphis Depay pääsee kohtaamaan alkulohkossa ex-seuransa PSV:n. Hollannin Eredivisien viime kauden mestari menetti tärkeimmän pelaajansa Unitedille, ja hollantilaisseuran kausi onkin käynnistynyt hieman yskien. PSV:stä löytyy useampi Hollannin maajoukkuepelaaja, jotka ovat United-manageri Louis van Gaalille tuttuja kavereita.

Lohkossa nähdään suomalaisnäkökulmasta mielenkiintoinen joukkue, kun Roman Eremenkon TsSKA Moskova arvottiin Red Devilsin kanssa samaan alkulohkoon. Venäläisseura selvitti tiensä Mestarien liigaan kaatamalla karsinnoissa Sporting Lissabonin yhteismaalein 4-3. TsSKA Moskova aiheutti vaikeuksia Manchester Citylle viime kauden Mestarien liigassa. Moskova ei ole koskaan vierasjoukkueelle helppo paikka vierailla.

Lohkon kovin haastaja Unitedille tulee Bundesligasta. Wolfsburg on yrittänyt horjuttaa Bayern Münchenin asemaa Saksan mahtiseurana, mistä osoituksena Super Cupin voitto elokuun alussa. Joukkueesta löytyy rutkasti laatua ja myös muutama tuttu pelaaja Valioliigan seuraajille (Kevin De Bruyne ja André Schürrle). De Bruyne tosin saattaa pelata Man Cityssä Mestarien liigan alkaessa. Wolfsburgissa pelaa myös kulttipelaajan mainetta nauttiva Nicklas Bendtner.

Arvio: United on lohkossaan voittajasuosikki, mutta Wolfsburg antaa kovan vastuksen kamppailussa ykkössijasta.

Mestarien liigan alkulohkot 2015-16

Lohko A: PSG, Real Madrid, Shakhtar Donetsk, Malmö
Lohko B: PSV, Man United, TsSKA Moskova, Wolfsburg
Lohko C: Benfica, Atlético Madrid, Galatasaray, FC Astana
Lohko D: Juventus, Man City, Sevilla, Borussia Mönchengladbach
Lohko E: FC Barcelona, Leverkusen, AS Roma, BATE
Lohko F: Bayern München, Arsenal, Olympiakos, Dinamo Zabreg
Lohko G: Chelsea, Porto, Kiovan Dynamo, Maccabi Tel Aviv
Lohko H: Zenit, Valencia, Lyon, Gent