Eurooppa-liigan alkulohkot arvottiin tänään. Valioliiga-joukkueista mukana olivat Liverpool ja Tottenham. Käydäänpä läpi miltä lohkot näyttävät.

Lohkovoitto Liverpoolin tähtäimessä

Liverpoolin arpa oli joukkueelle varsin suotuisa. Arvontakorista lohkoon ei osunut yhtäkään ylitsepääsemätöntä vastustajaa.

Lähtökohtaisesti mielenkiintoisin lienee Ranskan liigassa viime kaudella kuudenneksi sijoittunut Girondins Bordeaux. Reds kohtasi joukkueen edellisen kerran kaudella 2006-2007 Mestarien liigan lohkovaiheessa. tuolloin Merseysidelaisseura vei molemmat kohtaamiset yhteismaalein 4-0. Viimeisestä on kuitenkin lähes kymmenen vuotta aikaa, joten voimasuhteet eivät ole samanlaiset.

Bordeaux’n nykyryhmä ei pursua nimimiehiä, mutta muutama mielenkiintoinen pelaaja löytyy. Erityisesti kannattaa seurata hyökkäävän keskikenttäpelaajan roolissa raatavan Wahbi Khabrin otteita. Taitava tunisialainen teki viime kaudella yhdeksän liiga-maalia, jonka lisäksi mies kirjautti itselleen viisi maalisyöttöä. Kärjessä mielenkiintoa herättää Copa Americassa Luis Suárezia Uruguayn paidassa paikannut Diego Rolan. Hyökkääjä oli 15 osumallaan Bordeaux’n viime kauden paras maalintekijä.

Rubin Kazan sijoittui keväällä Venäjän pääsarjassa viidenneksi. Kuluva kausi on lähtenyt seuran osalta tahmeasti käyntiin, sillä kuuten otteluun pisteitä on kertynyt vain kolme. Kazan on Liverpoolille täysin uusi tuttavuus, sillä joukkueet eivät ole kohdanneet aiemmin.

Paperilla Rubin ei näytä erityisen vahvalta. Hyökkäyspäässä viime kauden tehokkain pelaaja oli kymmenen maalia iskenyt venäläiskärki Igor Portnyagin. Laidalta tuttu mies joillekin saattaa olla Turkin maajoukkueessa pitkään pelannut konkari Gökdeniz Karadeniz.

Lohkon viimeinen joukkue Sion on lähtökohtaisesti myös heikoin. Sveitsin liigassa viime kaudella seitsemänneksi sijoittunut seura on Eurooppa-liigan ensikertalainen. Edellisen kerran Sion karsiutui turnauksesta kaudella 2009-10 playoff-kierroksella. Liverpool ei ole kohdannut sveitsiläisseuraa aiemmin.

Sionin pelaajabudjetti ei suuruudellaan hurmaa. Sveitsiläisseuran materiaalin kokonaisarvo on Transfermarktin mukaan vain 20 miljoonaa euroa. Yksittäisesti mielenkiintoisin nimi on senegalilaiskärki Moussa Konaté. 22-vuotias hyökkääjä on viimeistellyt kuluvalla kaudella ensimmäiseen kuuteen otteluun neljä maalia.

Kaikki joukkueet punnittuna Liverpool on selkeä suosikki lohkovoittajaksi. Kaikki on kiinni siitä, millaisella miehistöllä Brendan Rodgers näihin torstain koitoksiin lähtee?

Arvio: 1. Liverpool 2. Bordeaux 3. Rubin Kazan 4. Sion

Monaco haastaa Tottenhamin

Tottenhamin lohkon lähtökohtaisesti mielenkiintoisin vastustaja on Ranskan liigan rahaseura AS Monaco. Viime kaudella Mestarien liigassa puoliväliin selvinnyt ryhmä karsiutui tänä vuonna lohkovaiheesta turnauksen playoff-kierroksella Valenciaa vastaan. Edellisen kerran Spurs kohtasi Monacon elokuussa 2013 harjoitusottelussa. Tuolloin ranskalaisseura pyyhki lontoolaisia 5-2-lukemin.

Monacon suurin vahvuus on joukkueen vahva alakerta. Aymen Abdennourin ja Ricardo Carvalhon johtamaa puolustuslinjaa tukee viime kauden Mestarien liigan lohkovaiheessa vähiten maaleja päästänyt maalivahti Danijel Subasic.

Hyökkäyspäässä joukkue luottaa nuoruuden voimaan. Yksilötaitoa tarjoavat muun muassa entinen Milan-lupaus Stephan El-Shaarawy ja Bernardo Silva. Kärjessä huomiota kannattaa kiinnittää 19-vuotiaaseen Anthony Martialiin, joka oli Silvan ohella viime kaudella yhdeksällä osumallaan Monacon paras maalintekijä.

Anderlecht on totuttu näkemään yleensä Mestarien liigan lohkovaiheessa. Viime kaudella joukkue jäi kuitenkin Belgian pääsarjassa kolmanneksi, mikä johdosta seura joutui tyytymään tänä syksynä Eurooppa-liigaan. Edellisen kerran Tottenham kohtasi Anderlechtin joulukuussa 2007 ja tuolloin päädyttiin 1-1-tasalukemiin.

Anderlechtin mielenkiintoisin pelaaja löytyy keskikentältä. 18-vuotias Youri Tielemans on nuoresta iästään huolimatta nauttinut jo suuresta roolista Belgian pääsarjassa. Viime kaudella kotimaansa suurimpiin lupauksiin kuuluva mies pelasi 35 sarjaottelua onnistuen kuudesti maalinteossa.

Viimeisestä korista Spursin lohkoon arvottu Qarabag on lontoolaisille matka tuntemattomaan. Azerbaidzanin pääsarjan puolustava mestari on voittanut maansa liigan kolmesti.

Qarabag on materiaaliltaan lohkon heikoin joukkue. Azerbaidzanilaisseura luottaa pääosin kotimaansa pelaajiin, eikä nimimiehiä näin niinkään löydy. Joukkue lähteekin Eurooppa-liigaan lohkon selkeänä altavastaajana.

Tottenham ja Monaco ovat lohkon suosikkeja, mutta myös Anderlecht on potentiaalinen haastaja. Spursilla on eväät lohkovoittoon, mutta taistot ranskalaisseuraa vastaan tulevat olemaan tasaisia. Qarabag jäänee lohkon heittopussiksi.

Arvio: 1. Tottenham 2. Monaco 3. Anderlecht 4. Qarabag

Eurooppa-liigan alkulohkot kaudella 2015-16

Lohko A: Ajax, Celtic, Fenerbache, Molde
Lohko B: Rubin Kazan, Liverpool, Bordeaux, Sion
Lohko C: Borussia Dortmund, PAOK, Krasnodar, Qäbälä
Lohko D: Napoli, Club Brügge, Legia Varsova, Midtjylland
Lohko E: Villarreal, Victoria Plzen, Rapid Wien, Dinamo Minsk
Lohko F: Marseille, Braga, Liberec, Groningen
Lohko G: Dnipro, Lazio, St-Ètienne, Rosenborg
Lohko H: Sporting, Besiktas, Lokomotiv Moskova, Skenderbeu
Lohko I: Basel, Fiorentiina, Lech Poznan, Belenenses
Lohko J: Tottenham, Anderlecht, Monaco, Qarabag
Lohko K: Schalke, APOEL, Sparta Praha, Asteras
Lohko L: Athletic Bilbao, AZ Alkmaar, Augsburg, Partizan