– Boltonin hylkiö, Boltonin hylkiö, laulavat hilpeät Bury FC:n kannattajat Wiganin suomalaismaalivahdille, kun Bury johtaa paikallisvastustajaansa 2-0.

Jussi Jääskeläinen on kokenut pitkällä urallaan varmasti pahempaa huutelua Valioliiga-kentillä, mutta silti piskuisen Buryn kannattajien ilkkuminen kantautunee Jääskeläisen korviin. Suomalaisen edustama Wigan juhli vielä vuonna 2013 FA cupin voittoa, mutta sittemmin seura on valahtanut talousongelmineen Englannin Ykkösliigaan. Eilen lauantaina se kohtasi paikallisvastustaja Buryn ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2001.

Jääskeläinen on pelannut Englannissa kaikenlaisilla stadioneilla ja puolen tunnin ratikkamatkan päässä Manchesterin keskustasta sijaitseva Gigg Lane ei varmasti ole listalla huonoimpien joukossa, mutta kaukana se on Valioliigan tasosta. Nurmi on loistokunnossa, kuten on Englannissa yleensä tapana, katsomot ovat aivan kentän laidassa kiinni ja rasvaisen piirakan tuoksu kantautuu istumapaikoille asti. Muuten ympäristö on karu: stadionin katto on ruosteinen, vaihtopenkit ovat pienet ja tuuli puskee stadionin avoimista kulmista läpi.

Entinen Wiganin kapteeni Gary Caldwell valmentaa nykyisin joukkuetta. Wigan pyrkii dominoivaan pallonhallintaan ja Jääskeläinenkin syöttää palloa useammin nurmea pitkin kuin hän on tottunut Boltonissa ja West Hamissa. Pallonhallinta ei auta, kun Bury iskee kahdesti keskityspalloista ennen 60 minuutin täyttymistä. Suomalaisella ei ole maaleissa juuri mitään tehtävissä.

Buryn kannattajat sekoavat maalien jälkeen. Loistavasti kauden avanneen seuran fanit alkavat laulaa jo noususta Mestaruussarjaan. 1700-päiselle Wiganin faniryhmälle he kuittaavat:

– Teidän olisi pitänyt mennä katsomaan rugbyä, Rugbyn MM-kisat kun kiinnostavat varmasti rugbykaupunki Wiganissa.

Jääskeläinen on joutunut istumaan tällä kaudella suurimman osan peleistä penkillä, mutta Wiganin puolustajat näyttävät kuuntelevan huolella, kun kokenut suomalainen ohjeistaa kovaäänisesti nuorempiaan pelin lähestyessä loppua. Otteluun tulee dramaattinen käänne, kun kymmenen minuuttia ennen loppua Buryn pelaaja ajetaan kentältä. Jääskeläinen alkaa lähettää pitkiä potkuja omintakeisella potkutekniikallaan kohti Buryn puolustusalueen kulmia.

Paine käy sietämättömäksi Buryn puolustukselle. Ensin kokenut Grant Holt kaventaa ja 90. minuutilla Graig Morgan tuo Wiganin tasoihin. Vierailijoiden fanit ovat päästä ryntäämään kentälle tuulettamaan maalia, mutta lopulta – huomattavan pieni määrä turvamiehiä verrattuna Valioliigan peleihin – saa pidettyä wiganilaiset kurissa.

Gigg Lanen kotiyleisö puolestaan kiehuu epävarmasti viheltäneelle tuomarille. Ainoastaan ensimmäisellä puoliajajalla sukeltanut Wiganin pelaaja sai osakseen raivoisampaa palautetta – rangaistuspotkun kalastamisyritys on edelleen yksi epäkunnioitettavimmista tempuista Englannin kentillä.

Bury Football Club

@buryfcofficial
The ref calls time on the 1st half. Shouts of CHEAT CHEAT CHEAT in the main stand as McCann aka Tom Daley walks off the pitch Bury 1 Wigan 0

Jääskeläinen on pelannut urallaan luultavasti jo tunteikkaammat pelinsä, mutta kyllä suomalaisen uskoisi nauttivan myös Ykkösliigan vauhdikkaasta jalkapallosta. Kaikkein kirkkain säihke peleistä saattaa puuttua sitä kaipaaville, mutta aito intohimo näkyy kaikessa. Noin 6000 fania todisti kyseistäkin kolmanneksi korkeimman sarjaportaan peliä – jalkapallokulttuuri elää yhä syvässä sumujen saarilla.

Wigan Athletic

@LaticsOfficial
FULL TIME! All over at Gigg Lane, @buryfcofficial 2 Latics 2! Drama on the road again for Latics who battle back to earn a point! #wafc