Jos nimi ei ole vielä tuttu, niin nyt se kannattaa viimein painaa mieleen. FC United of Manchester on yksi Englannin tämän hetken seuratuimmista, kannatetuimmista ja mielenkiintoisimmista jalkapalloliigan, eli neljän korkeimman sarjatason, ulkopuolisista seuroista. Kannattajien omistama seura, entisiä Manchester Unitedin faneja, anarkiaa, hipsteriyttä, 8,7 miljoonan euron uusi stadion – kaikkea tätä on FC United.

Puolisen tunnin ajomatka Manchesterin keskustasta kohti Mostonissa sijaitsevaa Broadhurst Parkia näyttää matkustajalle Suur-Manchesterin karut lähiöt. Sitten katse osuu moderniin, tahrattomaan jalkapallostadioniin. 4 400 ihmistä vetävän komean rakennuksen vieressä on useita uusia tekonurmikenttiä. Ihmisiä virtaa kohti kapeita sisääntuloportteja. Kaikesta näkee, että stadionin sisäpuolella pelaa joukkue, johon todella panostetaan.

FC United of Manchester pelaa tällä kaudella National League Northissa, eli Englannin jalkapallopyramidin kuudenneksi korkeimmalla tasolla. Manchester Unitedin omistaja Malcolm Glazeriin tyytymättömät kannattajat perustivat oman seuransa, joka toimii demokraattisesti ja vastustaa moderniin jalkapalloon yhdistettyjä paheita, kuten korkeita pääsylippujen hintoja sekä seurojen eristäytymistä sen kannattajista.

Seura avasi uuden stadioninsa kauden alkaessa. Se rahoitettiin monien eri tahojen avulla, mutta fanit eli omistajat ovat olleet isossa roolissa rahoituksen keräämisessä. 10-vuotisen historiansa aikana seura on noussut kymmenenneltä sarjaportaalta kuudennelle asti. Seuraava sarjanousu nostaisi sen jo koko maanlaajuiseen sarjaan, entiseen Englannin konferenssiin, nykyiseen Vanarama Nationaliin.

Sunnuntaipäivän FA Cupin kolmannen esikierroksen ottelussa FC United kohtaa Buxtonin. Paikalle on saapunut 2 357 silmäparia. Aikuisten pääsylippu maksaa yhdeksän euroa ja katsoja saa itse valita paikkansa. Pääkatsomossa on muoviset kuppipenkit, kentän toisella laidalla katsojat seisovat puomin takana aivan sivurajassa kiinni, samoin toisen maalin takana. Toisessa päädyssä on iso niin sanottu turvallinen seisomakatsomo.

Seisomakatsomossa tunnelma on avausminuuttien aikana yllättävän leppoisa. Osa kannattajista elää pelissä joka solullaan, osa keskittyy lauantai-illan tapahtumien kertaamiseen ja pieni osa on selvästi katsomossa ensimmäistä kertaa tunnelmaa haistelemassa. Usea polttaa tupakkaa. Viisi vuotta FC Unitedia seurannut mies tokaisee, että lauantaisin tunnelma on yleensä kiihkeämpi.

Buxton siirtyy 0-1-johtoon ja välittömästi selviää, että FC Unitedin päädyssä on yksi päissään oleva Buxtonin kannattaja. Mies saa pysyä päädyssä, ja pian alkaa molemminpuolinen hyvän maun rajoissa pysyvä kuittailu fanien välillä.

– En maksa Glazereille, enkä työskentele Skylle. Laulan kunnes City kuolee. Kaksi Unitedia, mutta sielu on vain yhdelle. ”Busby Babes” jatkaa kulkuaan, sanat Red Rebelsien päivän suosituimmasta laulusta kertovat paljon seurasta.

Yhteistä kaikille joukkuetta seuraaville on vastaisku modernia jalkapalloa vastaan. Useat heistä ovat entisiä Manchester Unitedin kannattajia – osa seuraa yhä Red Devilsiä, osa elää nyt kiihkolla vain Red Rebelsejä. Katsojakunta edustaa laajasti koko yhteiskuntaa. Tosin valtaosa kuuluu luokkayhteiskuntien Britannian työväenluokkaan. Anarkia ja punk-jalkapallo ovat FC Unitedia kuvaavia termejä. Muutama kulttiseura St. Paulin kaulahuivi ja t-paita vilahtaa myös päädyssä.

FC United on myös ensimmäisiä seuroja, jotka toivottivat turvapaikanhakijat tervetulleiksi tänä syksynä. Useat stadionilla olevat lakanat edustavat jalkapallon lisäksi rasismin vastaisuutta ja ennen kaikkea yhteisöllisyyttä.

Toisella puoliajalla tahti on katsomossa ja kentällä täysin erilainen. FC United alkaa pelata peribrittiläistä tempojalkapalloa. Taklauksiin tullaan kovaa ja usein myös myöhässä. Pallo pyritään pelaamaan nopeasti laitalinkeille, jotka lähettävät aikaisia keskityksiä. Alkaa syntyä tilanteita ja yleisö elää intohimoisesti mukana. Suomalainen varmistuu lopulta siitä, että FC United on todellakin ihmisille mielettömän iso ja läheinen asia.

Päädyssä lauletaan useita Man Unitedin vanhoja lauluja, mutta hyvin seuralle kuvaavaa on, että suuri osa lauluista on originaaleja – FC United haluaa tehdä kaiken omalla tavallaan. Sen yli 4 700 jäsentä voi kaikki sanoa omistavansa osan jalkapalloseuraa. Osaomistus maksaa 12 puntaa.

79. minuutilla neljättä kauttaan Red Rebelseissä pelaava Tom Greaves survoo pallon ansaitusti maaliin ja vie ottelun uusintaan, joka pelataan 14. lokakuuta Buxtonin kotikentällä. Pelaajat ja FC Unitedin manageri Karl Marginson kiittävät kannattajia ja kannattajat jatkavat loppumatonta kannattamistaan.

Sama vankkumaton kannattaminen toistuu joka viikko. FC United of Manchester on matkalla kohti jotain suurempaa.