Valioliigaa on pelattu 12 kierrosta, eli noin kolmasosa. Selvitimme ketkä ovat olleet Valioliigan alkukauden tilastollisesti parhaat topparit puolustussuuntaan.

Mukaan arviointiin otettiin vähintään kuusi peliä pelanneet topparit, joita on alkukaudella ollut Valioliigassa yhteensä 42. Paremmuuden määrittämisessä käytettiin tässä selvityksessä viittä mittaria: onnistuneet taklaukset, syötönkatkot, onnistuneet purkupallot, blokatut laukaukset ja pääpallojen voittoprosentti. Datan keruussa käytettiin tilastopalvelu Optan lukuja.

Selvityksessä tilastot laskettiin jokaista pelattua 90:ää peliminuuttia kohden, jotta tilastot olisivat keskenään vertailukelpoisia. Jokaista mittaria verrattiin kaikkien 42 topparin keskiarvoon ja keskiarvojen yhteistulos ratkaisi pelaajien puolustustaitojen paremmuuden. Vertailuluku pelaajan perässä kertoo, kuinka paljon pelaajan kokonaistilastot ovat keskiarvoa korkeampia (keskiarvo on 1,0).

5. Jonny Evans, West Bromwich, 1,20

Evansin vertailukua nostavat syötönkatkot ja etenkin blokatut laukaukset, joita Evansilla on toiseksi eniten, 1,5 jokaista 90:ää minuuttia kohden. Muilla mittareilla täksi kaudeksi Manchester Unitedista saapunu toppari jää hieman keskiarvon alle.

4. Laurent Koscielny, Arsenal, 1,20

Koscielnyn kohdalla on huomioitavaa, että Arsenal on pitänyt keskimäärin palloa noin 56-prosenttisesti Valioliiga-kamppailuissa. Pallonhallinnan jälkeen Arsenal haluaa pallon yleensä mahdollisimman nopeasti takaisin. Tästä syystä Koscielnylle kertyy paljon syötönkatkoja, keskimäärin 4,3 peliä kohden. Muilla mittareilla ranskalainen on melko lähellä keskiarvoja.

3. Sebastián Coates, Sunderland, 1,22

Coates on otannan ahkerin taklaaja yhdessä Manchester Cityn Nicolás Otamendin kanssa. Molemmat ovat keränneet 90:ää minuuttia kohden noin 3,3 onnistunutta taklausta. Syötönkatkoja uruguaylaisella on Koscielnyn jälkeen eniten, 3,6 per 90 minuuttia. Nämä tilastot paikkaavat miehen heikkoa pääpallotilastoa. Liverpoolista täksi kaudeksi saapunut toppari on voittanut vain 43 prosenttia pääpalloistaan. Keskimäärin tämän selvityksen topparit ovat voittaneet 64 prosenttia pääpalloistaan.

2. Chancel Mbemba, Newcastle, 1,25

Mbemban keskiarvoa selkeästi paremmat syötönkatko- ja laukausten blokkaustilastot paikkaavat heikompia purkupallo- ja pääpallotilastoja. Taklaustilasto on puolestaan kongolaisella Coatesin ja Otamendin jälkeen paras: 3,1 onnistunutta taklausta 90:ää minuuttia kohden.

1. Winston Reid, West Ham, 1,30

Reidin vertailulukua nostaa selvästi keskiarvoa parempi laukauksen blokkaustilasto. Hän on Aston Villan Micah Richardsin kanssa otannan ainoa, jolla kaikki tilastot ovat keskiarvoja parempia. Mittarit suosivat luonnollisesti puolustavampia joukkueita. Reidin edustama West Ham on sarjataulukossa kuudentena, mikä nostaa entisestään Reidin alkukauden esitysten arvoa. Toisaalta Reidin West Ham on pitänyt Valioliiga-otteluissa palloa hallussaan keskimäärin vain 48 prosenttia peliajasta.

Myös Koscielnyn vertailulukua voidaan pitää todella kovana. Sarjataulukon viiden kärkijoukkueen toppareista Koscielnyn jälkeen seuraavana on Manchester Cityn Otamendi. Vertailuluku 1,10 oikeuttaa listallallamme 13. sijaan.

Henri Heikkilä