Näkökulma: Arsenalin oikean laitapakin paikalla tuulta ja menestystarinoita

© Kuva: Getty Images

Héctor Bellerín on yksi meneillään olevan kauden jyrkimmin nousevista tähdistä. Vielä muutama vuosi sitten nuori espanjalainen oli kuitenkin kovin kaukana Arsenalin aloituskokoonpanosta pelipaikallaan, pelaten lähinnä irtominuutteja cup-otteluissa. Oikean laitapakin tontilla onkin nähty viimeisten vuosien aikana Arsenalissa monenlaista tarinaa.

Suosittu ranskalainen

Bacary Sagna piti paikkaa hallussaan vuosina ennen siirtoaan Manchester Cityyn. Hänen valtakaudellaan vasemmalla puolella vastaparina pelasi pääasiassa Kieran Gibbs, joka nopeudellaan muistuttaa hieman Belleríniä. Tuolloin puolustajien nousut painottuivat juuri vasemmalle laidalle. Tällä kaudella nousevassa roolissa on ollut oikean laidan Bellerín, kun taas vasemman laidan Nacho Monreal on jäänyt alemmas.

Cardiff City v Arsenal - Premier League
Kuva: Getty Images.

Sagna oli kannattajien keskuudessa hyvin suosittu, vaikka aiheuttikin lukemattomia tuskan hetkiä paikoin luokattomilla keskityksillään. Monien, ennen kaikkea Manchesteriin siirtyneiden Arsenal-pelaajien joukossa nimenomaan Sagna oli se, joka jossain määrin sai kannattajien hyväksynnän bisnesliikkeelleen.

Vaikkei siirtoja liigan sisällä, etenkään vahvan kilpakumppanin riveihin, koskaan katsota varsinaisesti hyvällä, suhtauduttiin Sagnan seuranvaihtoon täysin toisin kuin esimerkiksi Robin van Persien ja Samir Nasrin vastaaviin. Edellä mainitut tuskin koskaan saavat kannattajilta anteeksi tökeröksi katsottua toimintaansa työnantajien vaihdosten suhteen. Sagna vaikutti Arsenal-näkökulmasta loppuun asti rehelliseltä.

Meidän Calle

Norwich City v Arsenal - Premier League
Kuva: Getty Images.

Suomalaisittain oltiin hyvin kiinnostuneita Carl Jenkinsonin siirryttyä Arsenaliin Charltonista. Suomen nuorisomaajoukkueissakin äitinsä syntyperän ansiosta esiintynyt Jenkinson tiesi tulleensa vaikeaan paikkaan Sagnan varjossa. Hänen kuitenkin onnistui saada suhteellisen hyvin peliaikaa, joskin iso osa siitä tuli ranskalaisen loukkaantumisten takia. Jenkinsonin tinkimätön ja periksiantamaton asenne toimi, ja toimii edelleen West Hamissa, jossa miehen rooli on kasvanut mukavasti.

Jenkinson kertoi myös hyvin avoimesti ja mielellään olevansa “synnynnäinen gooner”. Arsenalia on kannatettu perheessä hyvin pitkään, mistä osoituksena muun muassa Carlin isoisälleen omistama muistolaatta Emirates-stadionin ulkopuolella. Vaikka pysyvämpi siirto muualle vaikuttaa viime aikojen valossa melko todennäköiseltä, on Jenkinson edelleen punaisessa Pohjois-Lontoossa “meidän Calle”.

Yllättävä ohitus

Sagnan siirron jälkeen Arsenalissa haettiin hyvän tovin ajan tukipilaria oikean puolustajan tontille. Jenkinsonin taru katkesi ainakin osittain, kun Newcastlessa ja Ranskan maajoukkueessa vakuuttanut, kokenut Mathieu Debuchy siirtyi seuraan. Paikalla, jolle välillä on hälytelty muun muassa Mathieu Flaminia ja Calum Chambersia, Debuchy koki kuitenkin melko pian kovia.

France v Nigeria: Round of 16 - 2014 FIFA World Cup Brazil
Kuva: Getty Images.

Ensimmäisellä kaudellaan Arsenalissa ranskalaispakki joutui ensin nilkkaleikkaukseen, ja vuoden 2015 tammikuussa Stokea vastaan käydyssä ottelussa loukkasi olkapäänsä niin, että se vaati leikkaushoitoa. Pitkät toipumisjaksot avasivat oven Bellerínille, joka otti tilanteen täysin haltuunsa. Toivuttuaan pelikuntoon Debuchylla on ollut todellisia vaikeuksia saada peliaikaa, ja viime huhut kertovatkin hänen suunnittelevan siirtoa pois Gunnersista.

Héctor Bellerín on Arsenalin nopein pelaaja, mitä tulee testattuun juoksuvauhtiin. Aiemmin nopeimman paikka on ollut vuosia Theo Walcottin hallussa, edes lähelle on päässyt ainoastaan Kieran Gibbs. Barcelona-kasvatin vauhtia kaivataankin joukkueen nykymuodostelmassa; hänen puolellaan kenttää pelaava toppari Per Mertesacker ei omista kaikkein vikkelimpiin kuuluvaa jalkaparia.

Bellerínin kaari

Kahdeksanvuotiaasta alkaen Barcelonassa kirjoilla ollut Bellerín siirtyi Arsenalin akatemiaan vuonna 2011, ja kirjoitti ensimmäisen ammattilaissopimuksensa 2012.

Täytettyään 17 vuotta hän debytoi ykkösjoukkueen mukana Liigacupissa West Bromwichia vastaan. Käytyään vuoden verran lainassa Mestaruussarjaa tuolloin pelanneessa Watfordissa, Bellerín teki pitkän sopimuksen Arsenalin kanssa kesällä 2015.

Aika näyttää, miten pysyvä ratkaisu Bellerín on pelipaikalleen. Innokkaimmat huhumyllyt ovat jo aloittaneet jauhantansa siitä, milloin Barcelona haluaa kiiturin takaisin lapsuusvuosiensa maisemiin.