Tampereelta maailmalle lähtenyt Glen Kamara on pelannut Arsenalin akatemiajoukkueessa nyt yli kolme vuotta. Ammattilaissopimuksensa tykkimiesten kanssa hän teki vuonna 2014.

Peliaikaa ykkösmiehistössä on kuitenkin herunut vain tappiollisessa liigacup-ottelussa Sheffield Wednesdayta vastaan, samalla viikolla kun 12-vuotiaana Lontooseen muuttanut keskikenttämies täytti 20 vuotta.

Suomen U21-maajoukkueen vakiokasvo ehti pelata suomalaisseuroista Olarin Tarmossa ja Espoon Palloseurassa ennen kuin muutti saarivaltakuntaan äitinsä kanssa. Kauden 2011-2012 hän pelasi Southend Unitedissa Englannin neljännellä sarjatasolla, josta siirtyi Arsenaliin.

Gunnersin keskikentän kriisin syvetessä huhut mahdollisesta noususta edustusmiehistöön ovat käynnistyneet.

Kamara kertoo Four Four Twon pitkässä haastattelussa olleensa viime kesänä aikeissa siirtyä pois Pohjois-Lontoosta huipputason peliajan perässä. Nyt suunnitelmat ovat kuitenkin monimuotoistuneet.

– Vaikka peli oli todella nopeaa, ja lopputulos liigacup-ottelussa oli raskas pettymys, oli mahtavaa päästä tunniksi kentälle. Tätä haluan ehdottomasti lisää, Kamara kertoo

– Alle 21-vuotiaiden ottelut valmistavat pelaajaa tiettyyn rajaan asti. Sen jälkeen seuraava askel on saada riittävästi peliaikaa miesten tasolla, tuli sitä sitten omassa seurassa, tai esimerkiksi lainalla muualla.

Kun Arsenal hankki puolalaisen Krystian Bielikin kesällä, jäi Kamaran peliaika myös U21 -tasolla aiempaa vähäisemmäksi.

– Tuntui vähän oudolta, että pelasin toisena vuonna enemmän kuin kolmantena. Kavereitten oli vaikea käsittää suunnitelmiani siirtyä muualle, mutta minulle on tärkeintä pelata jalkapalloa, tapahtui se sitten missä tahansa.

Arsenalin keskikentälle murtautuminen ei ole helpoimpia tehtäviä

Edellinen Gunners-akatemian pelaaja, joka on onnistunut vakiinnuttamaan paikan edustusjoukkueen keskikentällä on Jack Wilshere. Hänen jälkeensä vastaavaan ovat pyrkineet muiden muassa sellaiset nimet kuin Emmanuel Frimpong, Henri Lansbury ja Chuks Aneke. Jokainen heistä on jo siirtynyt muualle.

Francis Coquelinilla kävi tilanteessa oikeastaan tuuri. Kun vuosi sitten joulukuussa loukkaantumissuma sitä vaati, hänet kutsuttiin takaisin lainalta Mestaruussarjan Charltonista. Tunnetusti ranskalainen otti saumastaan kaiken irti.

– Täytyy uskoa omiin mahdollisuuksiinsa. En olisi täällä enää, ellen tekisi niin. Tiedän että minun pitää kehittyä esimerkiksi pitkien pallojen pelaamisessa. Tähän asti olen keskittynyt pelaamaan lyhyillä syötöillä, kuten Arsenalissa on tapana, mutta myös muut optiot pitää hallita.

– Uskon omaavani hyvän pelikäsityksen, ja teknisesti olen kehtittynyt huomattavan paljon tänne siirryttyäni, Kamara jatkaa.

Suhde Suomeen

Vaikka Kamara kertoo kokeneensa Suomessa myös negativiisia asioita kuten rasismia, hänen suhteensa synnyinmaahan on lämmin. Glen on edelleen ainoastaan Suomen kansalainen, eikä ole edes harkinnut englantilaistumista virallisessa mielessä.

– Rasismi Suomessa on erilaista kuin täällä. Junnuaikoina sain kuulla nimittelyä ja jouduin silloin tällöin pieniin tappeluihinkin. Pelaaminen Suomen maajoukkueessa on kuitenkin edelleen iso, iso kunnia. Kasvoin siellä, ja on joka kerta mahtavaa päästä käymään, pelata suomalaisten kanssa ja puhua suomea. Totta puhuen en ole koskaan miettinyt pelaamista Englannin maajoukkueissa.

Uuden A-maajoukkueluotsin vakuuttaminen on myös Kamaran mielessä. Tämä hyödyttäisi myös miehen mahdollisuuksia Arsenal-tulevaisuuden suhteen.

-Sitä varten peliaikaa vain on saatava. Lainapesti olisi varmasti paras vaihtoehto, lähes missä tahansa missä pelataan riittävän tason jalkapalloa.

Glen Kamara on edustanut Suomea sekä alle 19-vuotiaiden että alle 21-vuotiaiden maajoukkueissa. A-maajoukkueen kokoonpanossa hän on ollut kertaalleen, ystävyysottelussa Viroa vastaan heinäkuussa 2015.