Manchester Unitedin tie Mestarien liigassa katkesi tiistai-iltana lohkovaiheeseen. Wolfsburg oli Unitedia vahvempi 3-2-lukemin. Red Devilsin pelit jatkuvat Eurooppa-liigassa.

Ennen ottelua huomio kiinnittyi Unitedin avauskokoonpanoon. Puolustusta vaivanneet loukkaantumiset ”pakotti” manageri Louis van Gaalin asettamaan hyvin kokemattoman Guillermo Varelan oikeaksi laitapuolustajaksi. Matteo Darmianin loukkaantuminen ensimmäisellä puoliajalla johti siihen, että Cameron Borthwick-Jackson asteli kentälle Mestarien liiga -debyyttiinsä hyvin vaikeassa paikassa. Ongelmat eivät lopulta johtuneet kokemattomien puolustajien esityksestä, sillä kaksikko oli Unitedin parhaimmistoa tiistai-iltana.

Loukkaantumiset muovasivat Unitedin kokoonpanoa puolustuksen lisäksi myös ylemmästä ryhmittymästä. Loukkaantumiset ovat osittain huonoa onnea, ja niiden taakse on aina helppo piiloutua vaikeiden hetkien äärellä. On silti muistettava, että manageri on lopulta vastuussa joukkueensa iskukyvystä tärkeinä hetkinä. Van Gaal tunnetaan kovana harjoittajana, ja onhan hän peluuttanut kuluvalla kaudella paljon samoja pelaajia (ennen loukkaantumissumaa). Eihän Arsenalin jokavuotiset loukkaantumisetkaan ole sattumaa, vaan Arsène Wengerin jääräpäisyyden seuraus, johon edes fysioguru Shad Forsythen tekemä työ ei ole tehnyt muutosta.

Nyt jos koskaan haluaisin olla kasvokkain van Gaalin kanssa, ja kysyä hollantilaisvalmentajalta: ”Miksi valitsit Marouane Fellainin keskikentän keskustaan Michael Carrickin sijasta?”. Van Gaal teki ison taktisen virheen luottaessaan belgialaispelaajaan keskikentän keskustassa. Miksikö?

Jokainen vähänkään enemmän sekä Unitedia että Fellainin uraa seurannut henkilö voi todeta, että herran parhaat ominaisuudet löytyvät ylemmältä keskikentältä. Belgialainen on toki pelannut myös keskikentän keskustassa, mutta säännöllistä peliaikaa kyseiseltä pelipaikalta pitää hakea Evertonin ajoilta asti. Van Gaalin ajatus Fellainin peluuttamisessa oli luultavimmin kaksinkamppailuvoimassa, erityisesti erikoistilanteissa. Onko hollantilaismanageri ajautunut niin suureen epätoivoon maalinteko-ongelmissa, että uhrasi keskikentän ja ottelun hallinnan edellä mainitun syyn vuoksi?

Enkä halua missään nimessä sanoa, että syy tiistai-illan tappioon olisi Fellainin. Belgialainen ei ole nauttinut säännöllistä vastuuta kuluvalla kaudella, ei edes hänen parhaalla pelipaikallaan. Yhteispeli Bastian Schweinsteigerin ja Juan Matan kanssa ei kulkenut laisinkaan, sillä kolmikko liikkui Wolfsburg Arenan nurmella aivan eri ajatusmaailmoissa.

Joukkueen pinnan alla piileneet ongelmat tulivat eilen esille karulla tavalla. Mikäli United menettää ottelun hallinnan, on joukkue erittäin suurissa vaikeuksissa. Tästä näimme jo aikaisemmin syksyllä hyvän esimerkin, kun Arsenal murjoi Unitedia ensimmäisellä puoliajalla 3-0-lukemiin päättyneessä ottelussa. Red Devils on pitänyt ottelun hallinnalla vastustajat poissa maalintekotilanteista – tiistai-iltana joukkue ei siihen kyennyt.

Joukkueen syöttöprosentti tiistai-illan ottelussa oli ainoastaan 79. Carrick lukeutuu Unitedin tarkimpiin syöttäjiin, ja kykenee varmalla pelaamisellaan rauhoittamaan koko joukkueen pelaamista. Tiistai-iltana nähtiin hyvin hermostunut United-keskikenttä. Ymmärtäähän sen, kun kauden tärkeimmässä ottelussa pelaa toisilleen ”tuntematon” kolmikko.

Merkillinen oli myös hollantilaismanagerin ratkaisu pelaajavaihdoissa, kun hän päätti vaihtaa Carrickin Schweinsteigerin tilalle kentälle. Saksalaispelaaja kärsi ottelussa Fellainin pelillisistä puutteista keskikentän keskustassa. Van Gaal siis poisti kentältä tilanteesta kärsineen pelaajan, eikä ongelmaa. Van Gaal kommentoi Schweinsteigerin vaihtamista hyvin kevyin perusteluin. Hollantilaismanagerin mukaan kentällä ei nähty sitä ”Schweinia”, jonka hän muistaa Bayern Münchenin ajoilta.

On toki myös mainittava, että Fellaini onnistui muutamaan otteeseen siellä, missä häneltä on totuttu näkemään onnistumisia – vastustajan rangaistusalueella. Belgialainen vei kaksinkamppailuissa Wolfsburg-toppari Dantea muutamaan otteeseen kuin litran mittaa. Tämä ei silti poista sitä totuutta, että van Gaal myi ottelun hallinnan tavalla, joka maksoi lopulta Unitedille paikan Mestarien liigan pudotuspeleistä.

Van Gaalia on kuvailtu usein perfektionistiksi. Perfektionistin luonteenpiirteeseen lukeutuu mm. oman täydellisyytensä mainostaminen. Sädekehä on himmentynyt kauden aikana van Gaalin pään päällä, ja nyt olisi korkea aika myöntää omat virheet. Tiistai-illan putoaminen oli hollantilaismanagerilta kallis taktinen virhe, joka van Gaalin on myönnettävä vähintäänkin itselleen. Muutoin Unitedilla on edessään hyvin pitkä loppukausi.