Kuuluisa Manchester United –kannattaja Pete Boylekin sen jo sanoo:

– Myönnän, että otteluissa käyvien kannattajien joukossa on vahva mielipiteiden tulva, että Louis van Gaalin aika on käymässä loppuun. On sanottava, että se ei ole kaikkien mielipide ja kannattajien välillä käydään kiivasta keskustelua.

Boylen tietävät miljoonat seuran kannattajat Unitedin kannatuslaulujen kehittäjänä ja hänet bongaa useista fanien lataamista YouTube-videoista, joissa hän johtaa kannattajia kannatuslauluihin tunnetussa pubissa Old Traffordin kulmalla. Boyle on oiva esimerkki aivan tavallisesta kannattajasta, josta on sittemmin tullut television, internetin ja sosiaalisten medioiden kautta julkkis. Manchesterin lentokentällä asiakaspalvelutyötä tekevä mies myöntää (jouluinen Manchester United -villapaita yllään) turhautumisensa Van Gaaliin.

Viimelauantaisessa Norwich-tappiossa Old Traffordilla tunnelma oli aikaisempaa turhautuneempi. Yksi kannattajakulmaus lauloi uskollisesti yhtäjaksoisesti Louis van Gaal’s red armya, mutta nämä kannattajat saivat vihaisia huutoja suuntaansa, mielettömyydestään.

Old Traffordilla kesti todella pitkään ennen kuin David Moyes sai aikanaan ensimmäisiäkään buuauksia. Kotiyleisö on keskimääräistä kärsivällisempää, eikä useimpien kannattajien mielestä buuaaminen ole Man Unitedin tyylille sopivaa. Van Gaalin aikakaudella lanka on kuitenkin palanut nopeammin, ja kotijoukkue on buuattu pukukoppeihin säännöllisesti ja yhä äänekkäämmin – useiden mielestä häpeällisesti.

Onko Mourinho sopiva mies Unitediin?

Brittilehdistä muun muassa The Guardian ja Independent uutisoivat, että Van Gaalin miehistön on voitettava Stoke ja Chelsea seuraavissa peleissään, jotta hollantilainen välttyisi potkuilta.

Manchester United on elintärkeiden neuvotteluiden edessä. Van Gaal on hyvin lähellä potkuja ja korvaajaksi on vahvimmin tarjottu José Mourinhoa tai kesällä vapautuvaa Pep Guardiolaa, joka on linkitetty kuitenkin Manchester Cityn uudeksi manageriksi.

Seuran varapuheenjohtaja Ed Woodwardille on kertynyt mainetta siirtosopimusten sählääjänä ja seuraava päätös on kokoluokassaan valtava. Moyes oli täydellinen huti ja nyt seuran on päätettävä, luottaako se enää Van Gaalin kääntävän kelkan. Kolmas epäonnistunut manageriratkaisu peräkkäin voisi olla entistäkin tuhoisampaa Unitedin kannalta.

Old Traffordilla kuului yksittäisiä José Mourinho –huutoja jo viime lauantaina, mikä tuntuu ällistyttävältä, koska portugalilainen on ollut halveksittu manageri Manchesterin punaisella puolella. Mourinho on saanut kuraa niskaansa, mutta nyt takki näyttää kääntyvän.

Boyle puhuu myös Mourinhon puolesta. Hän uskoo, että juuri potkut saanut Mourinho on ärsytettynä oikeassa mielentilassa. Ex-Chelsean manageri toisi Old Traffordille uutta särmää, mutta samalla Boyle uskoo, että Mourinho osaisi kunnioittaa Man Unitedin historiaa oikealla tavalla. Boyle nostaa leukansa ylös ja rummuttaa rintaansa, kun hän osoittaa elekielellään, miten Unitedin uusi manageri toisi tarvittavaa asennetta kentän laidalle.

Mourinhon ympärillä on kuitenkin useita kysymysmerkkejä. Miten hän on toipunut katastrofikaudestaan? Onko hän Man Unitedin näköinen manageri? Peluuttaako hän seuran omia junioreita, kuten Red Devilsissä on ollut tapana?

Kaikki paukut Guardiolaan

Mourinho voisi olla toimiva ratkaisu Red Devilsille, mutta riski on suuri erityisesti portugalilaisen kuluvan kauden takia. Guardiolan siirtyminen Man Cityyn voi olla mahdotonta enää estää, mutta jos prosentinkin mahdollisuus on, olisi Unitedin laitettava paukkunsa siihen.

Maailman kuumimman managerinimen saavutukset Barcelonasta ja Bayern Münchenistä ovat kiistattomat. Guardiolan menettäminen Cityyn voisi olla Man Unitedin kannalta huonoin manageripäätös kolmeen vuoteen. Jos Guardiola saa Cityn tähtisikermän pelaamaan tavoittelemallaan tavalla, on City Valioliigan ehdoton mestarisuosikki tulevina kausina.

Manchesterin sininen puoli on tällä hetkellä punaista puolta vakaammin toimiva ja siten varmempi vaihtoehto uudelle managerille. United on isompi seura ja se voi yrittää historiaansa vetoamalla houkutella katalaanin Old Traffordille.

Vaikka Man United onnistuisi värväämään Guardiolan, on sen pystyttävä selviytymään kuluva kausi kunnialla. Mestarien liigan oikeuttava neljäs sija alkaa olla uhattuna Valioliigassa ja jos meno on samanlaista vuodenvaihteessa, Van Gaal ei mitä luultavammin enää Manchesterissa näy.