Eilisiltainen kohtaaminen Eurooppa-liigassa kahden Englannin suurimman seuran välillä osoitti, että kannattajien käyttäytyminen ei näytä olevan paranemaan päin. Samalla ottelutapahtuma osoitti, että kirjastoksi aiheesta usein nimitetty Old Trafford voi olla tunnelmaltaan mahtava stadion katsoa jalkapalloa.

Englannissa Manchester Unitedin ja Liverpoolin kannattajien väliset pilkkalaulut ja fyysiset yhteenotot ovat saaneet paljon huomiota Eurooppa-liigan otteluiden ympärillä. Vastaavat tapaukset ovat vähentyneet englantilaisessa jalkapallossa rajusti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, mutta jättiläisten kohtaamiset nostivat ongelmat takaisin pinnalle.

Kaksi ja puoli tuntia ennen eilisiltaisen ottelun alkua saapuessa näköetäisyydelle Old Traffordista, kuuluu ensimmäiseksi viereisestä pubista äänekkäästi United-kannattajien ”murhaajat, murhaajat, murhaajat -laulu”, joka on osoitettu Liverpoolin kannattajille muistuttamaan Hillsboroughin katsomotapaturmasta, jossa 96 Liverpool-fania menetti henkensä.

Oikeastaan jo aikaisemmin päivällä M6-valtatien Liverpoolista Manchesteriin yläpuoliselle sillalle oli ripustettu lakana, joka toivotti vieraskannattajat tervetulleeksi Manchesteriin tekstillä ”murhaajat.” Tämä oli tietenkin kannattajien kosto liverpoolilaisille, jotka ripustivat viikkoa aikaisemmin samaiselle valtatielle Manc paskiaiset -lakanan.

Greater Manchester Police

@gmpolice
Police made aware of offensive banner that was hanging over the M602. Officers immediately dispatched and banner now taken down

Kaksi ja puoli tuntia ennen pelin alkua pubissa tunnelma on hieno. Suosituimpaan pubiin ei ole toivoakaan mahtua enää sisälle näin lähellä alkuvihellystä.

Kotijoukkueen kannattajat laulavat paljon Steven Gerrardista ja Liverpoolista yleisesti pilkaten, mutta tragedioissa menehtyneet jätetään rauhaan.

– Hienoa, eiköhän ne pilkkaukset jääneet vähiin tänään, joku tokaisi ennen peliä.

Enempää hän ei olisi voinut olla väärässä. Matkalla kohti stadionin sisäänkäyntiä osa Liverpoolin kannattajista on kulkeutumassa vieraspäätyynsä. Murhaajat-laulu voimistuu taas ohikulkevien United-fanien keskuudessa ja poliisihevoset tekevät työnsä hyvin, jottei vieraskannattajien sisäänkäynnin läheisyyteen pääse liikaa kotijoukkuen kannattajia.

Muutavat Liverpool-fanit vastaavat huuteluun perinteisesti levitellen käsiään ja matkimalla lentokoneen lentoa. Tämä on muistutus Unitedille vuoden 1958 lentoturmasta, jolloin iso osa Man Unitedin pelaajista kuoli heidän koneensa törmätessä lumisohjossa.

Stadionin sisäänkäynnillä nuori mies virittelee laulua, jossa mainitaan elottomien Liverpool-kannattajien lojuvan maassa. Kukaan ei yhdy lauluun, joten mies jättää sen kesken. Ryhmäpaine toimi tässä tapauksessa.

– En minäkään sitten laula, jos ei kukaan muu, hän toteaa.

Pelin alkaessa Manchester Unitedin äänekkäimmän katsomonosan Stretford Endin yläriveillä tunnelma on erittäin hyvä. Kannattajat ovat täysin takaa-ajoa yrittävän joukkueen takana.

Pian vastapäädyssä olevasta Liverpoolin leiristä kuuluu kuitenkin: ”Fergie on oikeassa, faninne ovat paskoja.” Tämä riittää sytykkeeksi valtaosalle Stretfond Endissä seisovista. He vastaavat samalla sävelellä: ”The Sun oli oikeassa, te olette murhaajia.” Tämä on puolestaan viittaus The Sunin vuoden 1985 otsikkoon, joka syytti Liverpoolin kannattajia Heyselin katsomotragediasta.

Tämän jälkeen laulut lisääntyvät. ”Olemme voittaneet sen (Euroopan cupin) kolme kertaa, ilman että tappoimme ketään”. Surullinen pointti on, että lauluja eivät laulaneet vain poikkeustapaukset, vaan suurin osa kannattajapäädystä oli äänessä. Fanit kokivat Liverpoolin tasoituksen jälkeen pelin menetetyksi, joten suuttumus selvästi purkautui.

Samalla useiden lehtitietojen mukaan vastakkaisessa päädyssä muutama Liverpoolin fani oli kotijoukkueen kannattajien seassa Liverpool-lakanan kanssa. Tämä aiheutti luonnollisesti ison nujakan ja useita miehiä päätyi selliin yöksi. Liverpoolin kannattajat olivat myös hajottaneet lukuisia penkkejä ja polttivat tulisoihtuja kulmauksessaan.

FootballAwaydays

@Awaydays23
Manchester United clash with Liverpool fans who had tickets in the home end tonight #MUFC #LFC

Ottelutapahtuma osoitti, miten paljon erilaisia ongelmia jalkapallo-ottelu voi vielä Englannissa aiheuttaa. Toisaalta maan jalkapalloliitto tasapainoilee turvallisten seisomokatsomoiden palauttamisen, tunnelman parantamisen ja lipunhintojen laskemisen välillä, toisaalta sen pitää yrittää hillitä väkivaltaa, rasismia ja todella rumaa huutelua peleissä.

Kääntöpuolena illan peli näytti, että isojenkin seurojen otteluissa tunnelma voi olla loistava nykypäivän englantilaisessa jalkapallossa. Stretford End osoitti tyyliä, kun se lauloi taukoamatta viimeiset 15 minuuttia United Calypso -laulua. Kannattajat osoittivat tukensa rakastamalleen seuralle (eivät Louis van Gaalille), vaikka esitykset eivät ole lähelläkään heidän odottamaansa tasoa.