Kansainvälinen jalkapalloliittojen johtokunta IFAB on julkistanut listan sääntömuutoksista. Merkittävin niistä koskee tuomioita rangaistusalueella tapahtuvista rikkeistä.

Tähän asti käytössä on ollut niin sanottu kolminkertainen rangaistus tilanteissa, joissa pelaaja syyllistyy rikkeeseen rangaistusalueella estäen selkeän maalintekotilanteen. Tästä kuuluu nykysääntöjen mukaan tuomita pelaajalle ulosajo ja pelikieltoa, rangaistuspotkun lisäksi.

Uusien säännösten mukaan pelaaja, joka estää maalintekotilanteen boksissa, ei välttämättä saa punaista korttia, vaan voi selvitä pelkällä varoituksella.

Ulosajo tulee edelleen tuomita tilanteista, joissa pelaaja työntää vastustajaa, vetää tätä paidasta, ei pelaa palloa tai edes pyri siihen, sekä vakavista rikkeistä, väkivaltaisesta käytöksestä tai tahallisesta kädellä pelaamisesta.

Torstaina julkistettuihin uusiin sääntöihin kuuluu myös muun muassa se, että palloa saa avauspotkusta pelata mihin suuntaan tahansa, ei ainoastaan eteenpäin.

Johtokunta päätti myös hyväksyä 18 kuukauden koeajan videoteknologian käytöstä tuomarin apuna neljässä tilanteessa: sen tulkitsemisessa, onko maali syntynyt, ulosajotilanteissa, rangaistuspotkutilanteissa, sekä pelaajien tunnistamisessa.

Uudet säännöt tulevat voimaan kesäkuun alusta alkaen.

Lähteet: Sky Sports, IFAB