Valioliiga-kaudesta on jäljellä enää kaksi täyttä kierrosta, mutta kaikki ei suinkaan ole vielä ratkennut. Mestaruus on Leicesterin, tärkeistä sijoista sen takana sen sjiaan taistellaan edelleen. Sarjan häntäpäässä panokset ovat valtavat.

Lähtökohdat

Putoamistaistelussa vain Aston Villa on tiensä päässä; se pelaa ensi kaudella Mestaruussarjassa. Birminghamilaiset kohtaavat tällä kierroksella Newcastlen, ja sen ottelun tuloksella on massiivinen merkitys myös Sunderlandin toiveille jatkaa korkeimmalla sarjatasolla. Peli päättyy vain hetkeä ennen kuin tarkastelemamme ottelu Stadium Of Lightilla alkaa.

Black Cats on pelannut ottelun vähemmän kuin naapurinsa, ja on sitä yhden pisteen jäljessä. Ennen kierrosta säilymässä olisi siis Newcastle, putoajien paikoilla Villan lisäksi Sunderland ja Norwich, joka on pelannut yhtä monta ottelua Sunderlandin kanssa, keräten niistä yhden pisteen näitä vähemmän. Norwich pelaa kierroksen avausottelussa kotonaan Manchester Unitedia vastaan.

Chelsean kausi on jo kauan sitten tuomittu yhdeksi sen huonoimmista aikoihin, tällä ottelulla ei ole asiaan merkitystä. Voittamalla viimeiset pelinsä se nousisi 54 pisteeseen ja sijoittuisi korkeintaan yhdeksänneksi – sijalle jolla se nytkin on. Sinisten pelaajat ovat kuitenkin viime otteluissa osoittaneet näytönhaluja – viimeksi joukkue torpedoi Tottenhamin mahdollisuudet mestaruustaistelussa.

Kokoonpanotilanteet

Pelaajien terveystilanne on molemmilla joukkueilla hyvä – Sunderlandin leiristä ei olla raportoitu yhdestäkään poissaolosta tähän otteluun.

Myös Chelsean miehistö on kauden loppumetreillä lähes täysin pelikunnossa, siltä puuttuvat vain loukkaantuneet Loïc Rémy ja Kurt Zouma.

Edelliset ottelut

  • Stoke-Sunderland 1-1 (Valioliiga)
  • Sunderland-Arsenal 0-0 (Valioliiga)
  • Norwich-Sunderland 0-3 (Valioliiga)
  • Chelsea-Tottenham 2-2 (Valioliiga)
  • Bournemouth-Chelsea 1-4 (Valioliiga)
  • Chelsea-Manchester City 0-3 (Valioliiga)

Viimeisin keskinäinen ottelu

Chelsea-Sunderland 3-1 (Valioliiga 19.12.2015)

Yhteinen historia

Kuten monien nykyisten Valioliiga-seurojen kohdalla, myös Sunderlandin ja Chelsean yhteinen historia on pitkä. Näiden kahden välillä se on kuitenkin alkanut vasta 1900-luvun puolella, 2. marraskuuta 1907. Tuolloin Sunderland otti puhtaan 3-0 -voiton kaksi vuotta aiemmin perustetusta lontoolaisseurasta. Sittemmin tilastot ovat kääntyneet lauantain vierasjoukkueen hyväksi: Chelsea on voittanut kaikista kohtaamisista 59, Sunderland 41. Tasatulokseen on päädytty 22 kertaa.

Suurinumeroisiakin lopputuloksia näiden välillä ollaan nähty. Maaliskuussa 1997 Chelsea voitti 6-2, tammikuussa 2010 vielä selkeämmin, 7-2. Joulukuussa 2013 Valon stadionilla nähtiin myös maaleja, kun Chelsea vei pelin lukemin 3-4.

2010-luvulla pelatuissa otteluissa ollaan muuten oltu numeroiden valossa melko tasapäisiä, Sunderlandin selvitessä voittajana kolmesti, Chelsean 11 kertaa vastaan.

Tilastoniiloille

Cesc Fàbregas on onnistunut maalinteossa Sunderlandia vastaan neljästi, yhtä monta kertaa kuin Evertonia vastaan. Entinen Chelsea-pelaaja Fabio Borini puolestaan on osunut entistä seuraansa vastaan kahdesti viimeisessä kolmessa Valioliiga-ottelussaan.

Tulessa

Eden Hazardin maalimäärä Valioliigassa on tällä hetkellä kolme. Mikäli tämän puolesta olisi ennen kautta lyönyt vetoa, olisi kerroin varmasti vielä suurempi kuin se 5000, jonka on mainittu kertyneen Leicesterin mestaruudesta. Nämä kolme liigaosumaansa belgialainen on kuitenkin tehnyt viimeisissä kahdessa ottelussa, joten hänen todellakin voidaan sanoa olevan tulessa päättymäisillään olevan kauden kokonaisuuteen nähden.

Jäässä

Koko Sunderlandin maalivainu tuntuu olevan pakastettuna. Se on viimeisissä kuudessa ottelussaan saanut pallon toimitettua maalilinjan yli vain viisi kertaa, näistä maaleista kolme syntyi Norwichia vastaan. Toisaalta myös sen vastustajat näissä peleissä ovat olleet maalipaikoissaan heikkoja – Sunderlandin verkkoon on tehty viimeisen puolentoista kuukauden aikana ainoastaan neljä osumaa.

Ratkaisun paikka

Tämän ottelun – pitäisi – ratketa tahtoon, ja sitä on pakko olla enemmän kotijoukkueella. Chelsealla ei ole enää mitään pelattavaa, tosin se tekee mielellään kiusaa jokaiselle vastustajalleen, aina. Managerit ovat avainasemassa; Guus Hiddinkin on saatava pelaajansa syttymään hankalissa olosuhteissa, Sam Allardycen taas omansa uskomaan, uskomaan, uskomaan. Vaikka maalinteko on ollut tuskaista, ei Black Cats ole ollut lainkaan niin pahassa alakynnessä viime aikoina, kuin mitä sarjataulukko antaa ymmärtää. Ennen muita Borini on ollut viime aikojen otteluissa usein todella virkeässä vireessä, ja hänen maalisaldonsa saattaisi pienellä lisäonnella olla niistä melkoinen.

Arvio

Lähtötilanteen, ja liigan viimeisten päivien mielenkiinnon säilymisen kannalta ottelusta soisi voiton Sunderlandille. Chelsea vaikuttaa kuitenkin löytäneen osia kadotetusta identiteetistään viime aikoina, joten se saattaa ottaa kymmenennen vierasvoittonsa tältä stadionilta viimeisten 12 vierailun sisään.