Valioliigan viimeinen kierros pelataan kokonaisuudessaan sunnuntaina. Kello 17 Suomen aikaa alkavista otteluista poimintamme kohdistuu Swansean ja Manchester Cityn kohtaamiseen.

Lähtökohdat

Swansealla ei ottelussa ole sen kummempaa panosta. Walesilaiset pelaavat lähinnä siitä mihin kohtaan sarjataulukon puoliväliä he tulevat sijoittumaan. Joutsenet ovat saaneet kauden viimeisiin otteluihin hyvän vireen päälle. Kahdesta viimeisestä ottelusta on tullut kaksi voittoa. Ensin Liverpool kaatui Liberty Stadiumilla komeasti 3-1, ja viime viikolla West Ham kaatui vieraissa vielä hienommin 1-4-lukemin.

Vierailija-Cityllä panokset ovat suuremmat. Kamppailu viimeisestä Mestarien liiga -paikasta Manchester Unitedia vastaan on yhä voimissaan. Taivaansiniset ovat ennen viimeistä kierrosta kaksi pistettä paikallisvastustajaansa edellä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaiken realismin mukaan tasapeli Swanseasta riittäisi neljännen sijan varmistamiseen. Tasapeli ei riitä mikäli United voittaa oman ottelunsa Bournemouthia vastaan 18 maalilla. Tätä voidaan kuitenkin pitää täytenä utopiana.

City on voittanut edellisestä neljästä Valioliiga-ottelustaan ainoastaan yhden, kun Stoke kaatui 4-0-tuloksella muutama viikko takaperin. Viime ottelussa Arsenalia vastaan Citizens menetti kahdesti johtoasemansa Arsenalia vastaan, jonka myötä pisteet tasattiin 2-2-tuloksella. Tätä ennen Southampton murskasi manchesterilaiset rumin 4-2-lukemin.

Kokoonpanotilanteet

Isänniltä on todennäköisesti kaiken kaikkiaan kuusi pelaajaa sivussa. Jefferson Montero, Alberto Paloschi ja Neil Taylor kärsivät loukkaantumisista. Pari päivää sitten kahden vuoden jatkosopimuksen solminut manageri Francesco Guidolin puolestaan aikoo lepuuttaa tulevan kesän EM-kilpailuihin osallistuvia pelaajiaan. Tähän ryhmään kuuluu Gylfi Sigurdsson, Ashley Williams ja maalivahti Lukasz Fabianski. Runsaan poissaololistan vuoksi Joutsenien miehistö koostuu lähinnä kakkosmiehistön pelaajista.

Vierailijoiden loukkaantumiset keskittyvät puolustuspäähän. Kovista loukkaantumisista koko kauden kärsinyt kapteeni Vincent Kompany joutui västikään jälleen pitkälle sairaslomalle, eikä belgialaista nähdä tässä pelissä eikä myöskään kesän EM-kilpailuissa. Lisäksi puolustuksesta puuttuvat vasemmalta Aleksandar Kolarov ja oikealta Pablo Zabaleta. Koko kolmikon tulevaisuus Cityssä on vaarassa Pep Guardiolan astuessa kesällä joukkueen ruoriin. Hyökkäyspäästä sivussa on pelintekijä David Silva. Espanjalainen loukkaantui huhtikuun lopulla Mestarien liiga -ottelussa Real Madridia vastaan.

Edelliset ottelut

Swansea

West Ham-Swansea 1-4 (Valioliiga)
Swansea-Liverpool 3-1 (Valioliiga)
Leicester-Swansea 4-0 (Valioliiga)

Manchester City

Manchester City-Arsenal 2-2 (Valioliiga)
Real Madrid-Manchester City 1-0 (Mestarien liiga)
Southampton-Manchester City 4-2 (Valioliiga)

Edellinen keskinäinen ottelu

Manchester City-Swansea 2-1 (12.12.2015)

Yhteinen historia

Joukkueet ovat kohdanneet historian saatossa yhdeksän kertaa. Näistä seitsemän on päättynyt manchesterilaisten voittoon ja yksi walesilaisten. Kerran on päädytty pistejakoon. Swansean viimeisimmästä voitosta on aikaa reilut neljä vuotta. 11.3.2012 Joutsenet ottivat 1-0-kotivoiton.

Tilastoniiloille

Man City on tehnyt viidessä viimeisimmässä joukkueiden välisessä kohtaamisessa vähintään kaksi maalia.

Tulessa

Swansean André Ayew on ollut viime päivinä mainiossa vedossa. Ghanalainen viimeisteli Liverpoolia vastaan kaksi osumaa, ja West Hamiakin vastaan syntyi maali ja maalisyöttö. Joutsen-leirissä toivotaan loppukauden hyvän vireen heijastelevan myöskin tulevaan syksyyn.

Jäässä

Yaya Tourén todennäköisesti viimeinen kausi taivaansinisessä paidassa on ollut surkea. Eilen 33 vuotta täyttäneen norsunluurannikkolaisen jalka ei liiku läheskään samaan malliin kuin vielä pari vuotta sitten. Touréa kritisoitiin erityisesti Real Madrid -ottelun esityksistä, jossa hänen prässitasonsa oli lähes nolla. Myöskään puolustuslinjan murtavia syöttöjäkään ei ole tullut. City on pelannut paremmin ilman keskikentän kolossia, mutta Manuel Pellegrini luottaa miehen erityisesti Silvan poissaollessa.

Ratkaisun paikka

Ottelu tulee pyörimään isäntien päässä. Suuri osa Swansean avainpelaajia on ottelusta sivussa, kun puolestaan City lähtee hakemaan kunniakasta päätöstä alaviistoon menneelle kaudelleen. Pellegrinin jäähyväiset Etihadilla menivät niin sanotusti puihin, joten tästä ottelusta haetaan varmasti jonkunnäköistä kompensaatiota. Ottelu kulminoituu Joutsenten puolustuspelaamisen ja siihen kuinka hyvin he pystyvät prässäämällä hankaloittamaan Cityn pelin avaamista. Isäntien iskunpaikka on nopeissa vastahyökkäyksissä.

Arvio

Kuten ennakon alkupuolella todettiin, ei Swansealla ole ottelussa muuta panosta kuin kunniakas kauden päättäminen. City lähtee otteluun varmasti energisemmin, ja hoitaa homman kotiin lopulta suhteellisen helposti. Pisteet ja viimeinen Mestarien liiga -paikka Manchesterin siniselle puolelle 0-2-vierasvoitolla.