Pariisin EM-kilpailuissa taistellaan Euroopan herruudesta viidennen kerran 2000-luvulla. Vuonna 2000 kisoja isännöivät Belgia ja Hollanti. Vuonna 2004 palloa potkittiin Portugalissa, ja neljä vuotta myöhemmin Itävalta ja Sveitsi jakoivat kisaisännyyden. Myös edelliset vuoden 2012 kilpailut jaettiin kahdelle maalle, kun Puola ja Ukraina saivat isännöidä Euroopan ykkösmaajoukkueita. Tässä historiikissa tarkastellaan neljää edellistä EM-turnausta Englannin näkökulmasta.

EM 2000 – Phil Nevillen painajainen

Englannin tie vuoden 2000 EM-kilpailuihin oli pitkä ja kivinen. Joukkue saalisti karsintalohkossaan 13 pistettä. Tällä pistesaaliilla irtosi lohkon toinen sija paremman maalieron turvin Puolaan. Suoraa paikkaa kisoihin ei irronnut, joten vauhtia haettiin playoffseista, joissa vastaan asettui rakas verivihollinen Skotlanti. Playoffsit pelattiin kaksiosaisina. Englanti voitti ensimmäisen osaottelun 0-2-lukemin. Manchester Unitedia edustanut Paul Scholes viimeisteli Three Lionsin molemmat osumat. Toisesta osaottelusta Skotlanti kampesi itselleen 0-1-vierasvoiton Don Hutchisonin maalilla, mutta tämä jäi lopulta laihaksi lohduksi Englannin edettyä kisoihin maalieron turvin.

Itse kisoissa Englanti sijoitettiin A-lohkoon yhdessä Portugalin, Romanian ja Saksan kanssa. Ensimmäisessä ottelussa vastaan tuli Portugali. Englanti johti ottelua 20. minuutin kohdalla Scholesin ja Steve McManamanin maaleilla, mutta ottelupa ei tähän vielä ratkennutkaan. Luís Figo toi Portugalin ensin maalin päähän, João Pinto tasoitti vartti myöhemmin, ja lopulliset 3-2-lukemat viimeisteli lopulta Nuno Gomes.

Toisessa osaottelussa vastaan asettui väkivahva Saksa. Muun muassa Oliver Kahnilla, Michael Ballackilla ja Lothar Matthäusilla varustautuneesta Saksasta odotettiin vaikeaa vastusta. Ottelusta tulikin tasainen, ja ainoasta maalista vastasi brittien riemuksi Alan Shearer. Kahden kierroksen jälkeen Englanti oli lohkossaan toisena. Eroa Romaniaan ja Saksaan oli yksi piste.

Viimeisessä alkulohkon ottelussa vastaan asettuikin Romania. Englantilaiset odottivat jo kieli poskessa tulevia pudotuspelejä, mutta saivat lopulta maistaa karvasta kalkkia. Ottelu eteni aina viimeiselle peliminuutille saakka 2-2-tasatilanteessa, joka olisi riittänyt Englannille jatkopaikkaan. Sitten tapahtui Phil Nevillen painajaismainen hetki. Vasemman laitapuolustajan paikalla pelannut Neville kampitti rangaistusalueella romanialaishyökkääjä Viorel Moldovan rangaistuspotkun arvoisesti. Pilkkua asettui ampumaan toinen hyökkääjä Iovel Ganea, joka ei epäonnistunut yrityksessään. Englanti ei tästä enää toipunut, vaan Romania asteli jatkopeleihin 2-3-voitolla jättäen Three Lionsin alkulohkoon.

Englannin kokoonpano vuoden 2000 EM-kilpailuissa

Maalivahdit: David Seaman (Arsenal), Nigel Martyn (Leeds), Richard Wright (Ipswich)

Puolustajat: Gary Neville (Manchester United), Phil Neville (Manchester United), Sol Campbell (Tottenham), Tony Adams (Arsenal), Martin Keown (Arsenal), Gareth Southgate (Aston Villa), Gareth Barry (Aston Villa)

Keskikenttäpelaajat: David Beckham (Manchester United), Paul Scholes (Manchester United), Steve McManaman (Real Madrid), Paul Ince (Middlesbrough), Steven Gerrard (Liverpool), Dennis Wise (Chelsea), Nick Barmby (Everton)

Hyökkääjät: Alan Shearer (Newcastle), Michael Owen (Liverpool), Emile Heskey (Liverpool), Kevin Phillips (Sunderland), Robbie Fowler (Liverpool)

Manageri: Kevin Keegan

EM 2004 – puolivälierien trillerimäinen rangaistuslaukauskilpailu

Portugalin EM-kisojen karsinnoissa Englanti sai itselleen makoisan lohkon. Samassa lohkossa olivat Turkki, Slovakia, Makedonia ja Liechtenstein. Englanti eteni lopulta helpohkosti kisoihin pelaamalla karsinnat läpi tappioitta. Ainoat pistemenetykset tulivat tasapelien muodossa Makedonialle ja Turkille.

Kesän kilpailuiden alkulohkossa vastaan asettuivat Ranska, Kroatia ja Sveitsi. Englanti lähti otteluihin ennakkosuosikkeina yhdessä Ranskan kanssa, mutta pelko neljän vuoden takaisen pettymyksen uusiutumisesta oli yhä olemassa.

Ensimmäisessä ottelussa Englanti sai vastaansa kovimman vastustajansa Ranskan. Three Lions johti ottelua Frank Lampardin maalilla aina lisäajalle saakka, kunnes sulaminen tapahtui jälleen kerran. Ranskan suurin tähti Zinédine Zidane paukutti kaksi maalia kahteen minuuttiin ohi David Jamesin, ja Les Bleus pääsi juhlimaan ottelun voittoa. Kisat alkoivat Englannin kannalta hirveimmällä mahdollisella tavalla.

Ranskan jälkeen vastaan asettui Sveitsi. Ottelua ei ollut varaa hävitä, tai jatkopelit olisivat jälleen jääneet haaveksi. Englanti siirtyi 25. minuutin kohdalla ottelussa johtoon nuoren Everton-hyökkääjän Wayne Rooneyn osumalla. 1-0-tulos piti aina ottelun viimeiselle vartille, kunnes nouseva kyky viimeisteli ottelun toisen maalinsa. 3-0-loppulukemat viimeisteli tuleva Mestarien liiga -voittaja Steven Gerrard.

Lohkon viimeisessä ottelussa Kroatiaa vastaan nähtiin varsinainen maali-ilottelu. Kroatian Niko Kovac avasi maalihanat viidennen minuutin kohdalla, mikä varmasti aiheutti ylimääräisiä sydämentykytyksiä Portugaliin saapuneille Englannin kannattajille. Helpotusta kuitenkin tuli hieman ennen ensimmäisen puoliajan loppua Paul Scholesin viimeisteltyä turnauksen ensimmäisen maalinsa, ja Wayne Rooneyn vietyä maansa johtoon vielä lisäajalla. Puoliajalle lähdettiin Englannin 1-2-johdossa. Rooney alkoi taputtelemaan peliä Englannin eduksi 68. minuutilla viimeistelemällä turnauksen neljännen maalinsa. Igor Tudor kavensi vielä hetkeä myöhemmin, mutta Frank Lampardin osuma kymmenisen minuuttia ennen päätösvihellystä ratkaisi pelin lopullisesti.

Lohkossaan toiseksi sijoittunut Englanti sai puolivälierissä vastaansa kisaisännät. 65 000 ihmistä ahtautui Lissabonin täpötäydelle Estádio da Luzille seuraamaan joukkueiden otteita. Englanti ei varmasti olisi halunnut kohdata Portugalia vielä tässä vaiheessa, mutta suuremmat paineet olivat varmasti isännillä.

Three Lions sai otteluunsa parhaimman mahdollisimman alun Michael Owenin ohitettua Portugal-vahti Ricardon ottelun kolmannella minuutilla. Pitkään näyttikin siltä, että Owenin maali avaisi portugalilaisten kyynelkanavat, mutta Hélder Postiga oli eri mieltä. Kisoja edeltäneen kauden Tottenhamissa pelannut kärkimies ampui pelin tasoihin reilut viisi minuuttia ennen täyttä aikaa. Maali jäikin varsinaisen peliajan viimeiseksi, ja edessä oli jatkoaika. Toisesta jatkoajan puolikkaasta saatiinkin mielenkiintoinen näytös. Rui Costa tykitti jäätävällä laukauksella kisaisännät 2-1-johtoon 110. minuutilla, mutta Frank Lampard piti joukkueensa hengissä tasoittamalla viisi minuuttia myöhemmin.

Edessä olivat rangaistuspotkut. Portugalin ensimmäinen laukoja Deco onnistui yrityksessään, mutta vastaavasti Englannilta ensimmäisenä vuorossa ollut David Beckham epäonnistui surullisen kuuluisassa yrityksessään. Englannin urakka ei kuitenkaan kaatunut vielä tähän, sillä myös jatkoajalla maalin tehnyt Rui Costa epäonnistui laukauksessaan Portugalin kolmantena laukojana. Ratkaisu saatiin lopulta kuudennessa parissa. Portugalin veräjänvartija Ricardo torjui hyökkääjä Darius Vasselin yrityksen, jonka jälkeen maalivahti itse ampui ratkaisevan rankkarin ohi David Jamesin. Englannin kisat päättyivät toista kertaa perätysten rangaistuspilkulle, tällä kertaa puolivälierissä. Portugal puolestaan eteni turnauksessa lopulta aina finaaliin saakka, joka päättyi Kreikan sensaatiomaiseen mestaruuteen.

Englannin kokoonpano vuoden 2004 EM-kilpailuissa

Maalivahdit: David James (Manchester City), Paul Robinson (Tottenham), Ian Walker (Leicester)

Puolustajat: Gary Neville (Manchester United), Ashley Cole (Arsenal), John Terry (Chelsea), Sol Campbell (Arsenal), Wayne Bridge (Chelsea), Phil Neville (Manchester United), Ledley King (Tottenham), Jamie Carragher (Liverpool)

Keskikenttäpelaajat: Steven Gerrard (Liverpool), David Beckham (Real Madrid), Paul Scholes (Manchester United), Frank Lampard (Chelsea), Nicky Butt (Manchester United), Owen Hargreaves (Bayern München), Joe Cole (Chelsea), Kieron Dyer (Newcastle)

Hyökkääjät: Wayne Rooney (Everton), Michael Owen (Liverpool), Emile Heskey (Birmingham), Darius Vassell (Aston Villa)

Manageri: Sven-Göran Eriksson

EM 2008 & 2012 – Karsintojen katastrofi ja epäonniset Ashleyt

Itävallan ja Sveitsin järjestämien vuoden 2008 EM-kilpailuiden karsinta päättyi Englannin kannalta katastrofiin. Erittäin tasaisessa karsintalohkossa pelasi englantilaisten lisäksi Kroatia, Venäjä, Israel, Makedonia, Viro ja Andorra.

Englanti hävisi karsinnoissa molemmat ottelunsa lohkovoittaja Kroatialle, ja yhden Venäjälle. Tasapeliin Englanti jäi kertaalleen niin Makedoniaa kuin Israeliakin vastaan. 12 ottelusta irtosi seitsemän voittoa ja 23 pistettä. Kroatia keräsi kuitenkin huimat 29 pistettä ja Venäjäkin 24 – pisteen enemmän kuin Englanti. Tämän myötä maa ei selviytynyt EM-kisojen lopputurnaukseen ensimmäistä kertaa sitten Ranskan kisojen 1984.

Englanti kuittasi neljän vuoden takaisen pettymyksen etenemällä kisoihin karsinnoista tappioitta. Samassa karsintalohkossa nähtiin Montenegro, Sveitsi, Wales ja Bulgaria. Ainoat pistemenetykset tulivat tasapelien muodossa kertaalleen Sveitsille, ja hieman yllättäen Montenegrolle, joka onnistui nappaamaan molemmista kohtaamisista itselleen pisteen. Montenegron lento kestikin aina karsintojen playoff-kierrokselle saakka, jossa seinä tuli lopulta vastaan Tsekin muodossa.

Itse kisoissa Englanti sijoitettiin D-lohkoon yhdessä Ranskan, Ruotsin ja kisaisännyyttä Puolan kanssa jakavan Ukrainan kanssa. Karsintojen tapaan lohkovaihe meni Englannilla läpi tappioitta.

Kisa-avaus Ranskaa vastaan päättyi pistejakoon. Joleon Lescott siirsi Englannin johtoon puolen tunnin kohdalla, mutta vajaa 10 minuuttia myöhemmin Samir Nasri toi pelin tasoihin lyöden taululle 1-1-loppulukemat.

Toisessa ottelussa Ruotsia vastaan oli lähellä tapahtua tuttuakin tutumpi sulaminen. Englanti pääsi puoliajalle 0-1-johdossa Andy Carrollin osumalla, mutta heti toisen puoliajan alkajaisiksi Glen Johnson möhli pallon omaan verkkoon. Ruotsin itsetunto nousi maalin myötä rakettimaisesti nousuun, ja tunnin kohdalla toppari Olof Mellberg vei rakkaat länsinaapurimme ottelussa johtoon.

Mellbergin maalin jälkeen Roy Hodgsonin miehistö alkoi heräillä. Eikä lopulta mennyt kovinkaan kauaa, kun Theo Walcott toikin pelin jälleen tasoihin. Johtoasemansa menettäneet ruotsalaiset alkoivat tasoitusmaalin myötä hermoilemaan, mikä avasi 10 minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä paikan Danny Welbeckille, joka ei erehtynyt yrityksessään. Sulamisestaan huolimatta Englanti nousi ja nappasi taskuunsa isot kolme pistettä.

Kolmannessa ja viimeisessä alkulohkon ottelussa vastaan asettui Ukraina, joka oli yhä kamppailemassa paikasta pudotuspeleissä kaatamalla ensimmäisessä ottelussaan Ruotsin. Kisaisäntien taival katkesi kuitenkin Wayne Rooneyn toisen puoliajan alussa tekemään maaliin. Samaan aikaan toisaalla Ruotsi otti kisojen ainoat pisteensä Ranskan kustannuksella, mikä takasi Englannille lohkovoiton.

Puolivälierissä vastaan asettui Italia, joka oli onnistunut ottamaan alkulohkossaan ainoastaan yhden voiton. Tämä tuli Irlannista.

Itse ottelu oli täyttä Italian vyörytystä. Niin Daniele De Rossi, Riccardo Montolivo kuin Mario Balotellikin laukoivat ahkerasti kohti Joe Hartin vartioimaa maalia. Italian vyöryn sydämenä oli kuitenkin keskikentän kapellimestari Andrea Pirlo, joka voitti jopa Andy Carrollia vastaan pääpallon jos toisenkin. Maaleja ei kuitenkaan nähty varsinaisella peliajalla, eikä myöskään jatkoajalla. Päädyttiin rangaistuslaukauskilpailuun. Englanti putosi vuoden 2004 kisoista puolivälierien rankkaritappiolla, joka oli varmasti muistissa.

Ensimmäisessä parissa ampuneet Steven Gerrard ja Balotelli onnistuivat kumpainenkin yrityksessään. Toisessa parissa Englanti otti niskalenkin Montolivon epäonnistuttua ja Rooneyn osuttua. Englantilaisten olivat lähellä mutta kuitenkin niin kaukana. Kolmannessa parissa Pirlo onnistui ohittamaan Hartin, mutta Man United -laituri Ashley Young ampui tolppaan. Neljännen parin aloitti Antonio Nocerino, joka ei erehtynyt. Hodgson lähetti Youngin kaiman Ashley Colen vetämään, mutta Chelsea-puolustaja ei kestänyt paineita, vaan Gianluigi Buffon torjui hänen yrityksensä. Lopulta Italian viimeisenä laukojana ollut Alessandro Diamanti löi viimeisen naulan Englannin arkkuun. Täten Englanti tippui jälleen puolivälierissä rangaistuslaukauksien jälkeen.

Englannin kokoonpano vuoden 2012 EM-kilpailuissa

Maalivahdit: Joe Hart (Manchester City), Robert Green (West Ham), Jack Butland (Birmingham)

Puolustajat: Glen Johnson (Liverpool), Ashley Cole (Chelsea), Martin Kelly (Liverpool), John Terry (Chelsea), Leighton Baines (Everton), Phil Jones (Manchester United), Joleon Lescott (Manchester City), Phil Jagielka (Everton)

Keskikenttäpelaajat: Steven Gerrard (Liverpool), Jordan Henderson (Liverpool), Ashley Young (Manchester United), James Milner (Manchester City), Scott Parker (Tottenham), Stewart Downing (Liverpool), Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal)

Hyökkääjät: Theo Walcott (Arsenal), Andy Carroll (Liverpool), Wayne Rooney (Manchester United), Jermain Defoe (Tottenham), Danny Welbeck (Manchester United)

Manageri: Roy Hodgson