Pelikello Marseillen Velodromella näyttää lauantain iltahämärässä 88. minuuttia, kun Islanti menettää Unkaria vastaan kaksi minuuttia ennen täyttä aikaa johtoasemansa. Purkupallo toisensa perään palasi unkarilaisille, ja balanssi pysyi täysin vastustajalla.

Sehän kostautui mitä karmeimmalla tavalla, kun Nemanja Nikolicin matala keskitys ohjautui puolustaja Birkir Saevarssonin jalasta omaan maaliin. Islannin haaveet kolmesta pisteestä haihtuivat hetkessä savuna ilmaan.

Islanti ei suinkaan ollut ensimmäinen turnauksessa passiivisuuteensa kaatunut maa. Otetaanpa siis pari esimerkkiä lisää.

Torstaina Wales yritti peruutella tasapelin Englantia vastaan viiden puolustajan linjalla isoveljen kolmea kärkipelaajaa vastaan. Suunnitelma toimi lisäajalle saakka, kunnes rako löytyi. Dele Allilta murtaumisen jälkeen nopea syöttö vasemmalle, ja Daniel Sturridge oli etutolpalla valmiina. Kolmen kärjen riskinotto siis toi halutun lopputuloksen.

Viimeinen esimerkki kuvaa kenties tätä ilmiötä kaikkein selkeimmin. Se tulee isäntämaa Ranskan pelistä Albaniaa vastaan. Les Bleus’n pallonhallinta oli 59-prosenttinen ja maalipaikat peräti 21-9 Didier Deschampsin ryhmän eduksi. Tästä huolimatta Albania oli onnistunut pyristelemään liki koko varsinaisen peliajan läpi 0-0-lukemissa. Tuttu virsi kuitenkin toistui tässäkin tapauksessa, kun Antoine Griezmann ohitti puskullaan 90. minuutilla Albanian maalivahti Etrit Berishan.

Tuoko peruuttelu tulosta?

Nämä kolme esimerkkiä kuvaavat hyvin, miten vaikeaa pisteiden voittaminen pelkästään puolustamalla on kisoissa ollut. Vaikka altavastaaja on kuinka yrittänyt vetäytyä kuoreensa, pallollisesti aktiivisempi maa on saanut tehtyä tarvittavan osuman.

Meidän jalkapallon ystävien kannaltahan on hienoa, etteivät nämä edellä mainitut maat ole voittaneet. Eihän pelkän tasapelin hakeminen voi olla vaihtoehtona. Loppujen lopuksi juuri nämä peruuttelijat putoavat turnauksen edetessä kyydistä. Kreikan vuoden 2004 EM-ihme oli tässä kategoriassa ainutlaatuinen poikkeus.

Englanti, Unkari ja Ranska todistivat sen. Pitkäjänteisellä paineella ja yrityksellä se syvinkin puolustusbussi murtuu. Peruuttelulla voi ansaita pisteen, mutta voitot täytyy ansaita.