EM-turnauksen lohkovaihe alkaa olla taputeltu. Kun nyt katsotaan kulunutta kahta viikkoa, yksi asia nousee ylitse muiden: onpa ollut kummallinen EM-turnaus.

Puhutaan alkuun pelitapahtumista. Etenkin kisojen alkuvaiheessa valiteltiin vähämaalisuutta. Sittemmin puheet ovat vähän hälvenneet. Eikä siinä mitään, vähämaalisuus on ihan loogista arvoturnauksissa. Ehkä hieman yllättävää on, että esimerkiksi Saksa ja Englanti ovat toistaiseksi osuneet vain kolmesti. Ja missä kummassa ovat Thomas Müllerin maalit? Kaveri on kaikkien aikojen MM-maalien listalla kahdeksantena, mutta nyt maalisaldo näyttää nollaa. Mahtaa kismittää työpaikkojen kisaveikkaajia.

Tuomaritoiminta pääosin erinomaista

Kentällä on tapahtunut muutakin erikoista. Enkä nyt puhu Sveitsin pelipaidoista, joita on revennyt hämmentävän paljon. Tuomaritoiminta on ollut pääosin kerrassaan erinomaista. Jopa niin erinomaista, että sitä voidaan pitää erikoisena asiana.

Tosin tässäkin on erotettava jyvät akanoista. Siinä missä päätuomarit ja avustavat ovat olleet suurimmaksi osaksi tehtäviensä tasalla, samaa ei ihan voi sanoa päätyrajatuomareista. Mistähän heille maksetaan? Miten ei esimerkiksi puututtu Kroatian maalivahdin Danijel Subasicin toimintaan, kun hän liikkui rangaistuspotkussa liian aikaisin useamman metrin verran kohti palloa?

Isot syövät toisensa

Yksi ehdottomasti hämmentävimmistä asioista on pudotuspelikaavio. EM-kisoissa on ensimmäistä kertaa mukana 24 joukkuetta. Pudotuspeleissä on ensi kertaa 16 ryhmää. Neljännesvälieristä piti tulla ihan läpsyttelyjä, joissa isot murjovat pienempiään. Vaan mitä vielä. Neljännesvälierissä nähdään muun muassa viime EM-kisojen finaaliuusinta: Italia-Espanja. Kroatia-Portugali-parissakin yksi paperilla kova joukkue lähtee lauluun.

Erikoisinta pudotuspelikaaviossa on, että alakaaviosta löytyvät niin Saksa, Italia, Espanja, Ranska kuin Englanti. Kaikki isoimmat mestarisuosikit (ehkä Belgiaa lukuun ottamatta) siis syövät toinen toisensa ennen finaalia. Vastaavasti yläkaaviosta löytyvät muun muassa Sveitsi, Puola, Wales ja Unkari. Jos siis Portugali voittaa kovassa väännössä Kroatian, Cristiano Ronaldon johtama ryhmä alkaa olla melko lähellä finaalipaikkaa. Yhtä lailla Belgialla on niin sanotusti tie auki tähtiin.

Huligaaneja joka lähtöön

Mennään vielä lopuksi kentän ulkopuolisiin asioihin. Ranskassa nähty huliganismi on ollut hyvin erikoista (ja harmillista) katsottavaa. Ennen kisoja pelättiin terrori-iskua. Ehkei oikein osattu varautua ammattimaisiin huligaaneihin ja örveltäviin nakkikioskitappelijoihin. Englannissa on syytetty venäläisiä, ja Venäjällä länttä. Brittilehdistössä nousi jopa epäilyjä, joiden mukaan venäläishuligaanit olisivat Venäjän valtion palkkalistoilla ja siten Vladimir Putinin hybridisodankäynnin välineitä. Kokonaan oman lukunsa muodostavat kroatialaishuligaanit, jotka tiettävästi pyrkivät sabotoimaan omaa joukkuettaan protestina maan jalkapalloliiton korruptiota vastaan.

Kummallista siis – monella rintamalla. Sopii jotenkin ajan oloonkin. Yhtenäinen Eurooppa on ollut kisoissa kaukana, mutta toisaalta myös hyvin läsnä. Riehuvien huligaanien vastapainoksi monet eri maiden kannattajat ovat nimittäin hoilanneet ja juhlineet yhdessä. Se ei ole mitenkään kummallista, vaan ihan toivottua käytöstä.