Brexitin myötä Englannin Valioliigan 32:sta espanjalaispelaajasta vain viidellä olisi työlupa pelaamiseen Englannin Valioliigassa. Asiasta kertoo espanjalaislehti AS oman tutkimuksensa pohjalta.

AS:n tekemä tutkimus paljastaa, että vain Cesc Fabregas, David Silva, Pedro Rodriguez, Santi Cazorla ja David de Gea täyttäisivät Britannian vaatiman työluvan Valioliigassa. Työluvan mukaan espanjalaisten on pitänyt esiintyä maajoukkuepeleissä vähintään 30 prosentin verran viimeisen kahden vuoden aikana. Yllämainittujen pelaajien kohdalla kriteerit täyttyisivät.

Esimerkiksi Jesus Navas ja Victor Valdes olisivat puolestaan täyttäneet tämän vaatimuksen saapuessaan Englantiin. Enää kumpikaan pelaaja ei sitä täyttäisi, koska he eivät ole kahteen vuoteen edustaneet Espanjan maajoukkuetta.

Diego Costa, Ander Herrera ja Juan Mata eivät myöskään täyttäisi kriteereitä. He eivät nimittäin ole edustaneet maataan riittävästi viimeisen kahden vuoden aikana.

Tällainen lainsäädäntö olisi estänyt esimerkiksi Mikel Artetaa tekemästä 284 Valioliiga-esiintymistä tai Angel Rangelia pelaamasta 339 ottelua Swansean paidassa.

Englannin jalkapalloliitto FA ja hallitus vaativat nykyisin EU:n ulkopuolelta tulevilta pelaajilta pääsääntöistä peliaikaa maajoukkueissaan. Vaadittava peliajan suuruus määräytyy maan FIFA-rankingin mukaan. Esimerkiksi rankingissä 1-10 sijoilla olevien maiden pelaajien on täytynyt pelata maajoukkueessa vähintään 30 prosentin verran viimeisen kahden vuoden aikana. Rankingin sijoilla 11-20 olevien taas 45 prosenttia ja niin edelleen.

Britannian eroaminen EU:sta on lähellä, koska kansasta 51,9% äänesti eroamisen puolesta. EU:sta eroamisen uskotaan kuitenkin tapahtuvan aikaisintaan vuonna 2018.