– Varoitus tietää sitä, että Hummelsilta jää välieräottelu väliin.

Jotakuinkin noin Tero Karhu selosti eilisessä Italian ja Saksan välisessä puolivälieräottelussa. Valitettavasti Mats Hummels ei ole ainoa, joka ei välierissä pelaa. Walesilta ovat sivussa Aaron Ramsey ja Ben Davies, Portugalilta William Carvalho. Ramsey ehti jo kommentoida olevansa musertunut pelikiellosta.

No entäs tänään. Ranska ja Islanti pelaavat viimeisestä välieräpaikasta. Ranskan ehkä tärkein pelaaja N’Golo Kanté huilaa pelikiellon takia, samoin avauksen toppari Adil Rami. Laurent Koscielny ja Olivier Giroud ovat yhden varoituksen päässä pannasta. Islannin pelaajista peräti yhdeksän (?!) on yhden lapun päässä pelikiellosta.

Onkohan tässä mitään järkeä?

Pienet kärsivät

Ranskan EM-turnaus on ollut poikkeuksellinen. Wales on neljän parhaan joukossa. Islannillekin välieräpaikka on edelleen mahdollinen. Molemmat ovat pieniä jalkapallomaita ja täysin riippuvaisia parhaista pelaajistaan – etenkin Wales.

Ramsey johtaa EM-kisojen pistetilastoa. Jo se kertoo oleellisen hänen merkityksestään Walesin pelaamiselle. Mitähän nyt seuraa, kun Arsenalin mies on pelikiellossa Portugalia vastaan. Ainakaan Ramseylle ei löydy läheskään samantasoista korvaajaa.

Islanti vasta onkin tuhon partaalla. Joukkue joutuu väkisinkin puolustamaan paljon, jotta se voisi pärjätä parempiaan vastaan. On melko luonnollista, että silloin tulee myös enemmän varoituksia. Mitäpä jos Islanti onnistuisi vääntämään voiton Ranskasta, mutta neljä tai viisi jo varoituksen omaavaa pelaajaa ottaisi turnauksen toisen lappunsa? Saksassa varmaan oltaisiin tyytyväisiä.

Nykyinen linja on suhteellisesti hyvin raju pieniä maita kohtaan. Pienet maat joutuvat luonnostaan puolustamaan ison osan ottelusta, minkä lisäksi niiden materiaalit eivät ole leveydessä läheskään samaa tasoa kuin isoilla jalkapallomailla.

Kolme varoitusta pelikieltoon?

Edellä se jo tuli mainittua. Kaksi varoitusta. Se on määrä, josta rangaistaan. Varoitustili putsataan puolivälierien jälkeen, mutta sitä ennen pitäisi selvittää viisi ottelua yhdellä lapulla. Onkohan UEFA vähän ajastaan jäljessä?

Jalkapallo on pelinä jatkuvasti nopeutunut. Tilanteet tulevat nopeasti, ja kamppailua on paljon. Silloin tulee myös varoituksia, vaikkeivät rikkeet olisi erityisen rumia tai vaarallisia. Ja muistetaan nyt, aiempiin EM-turnauksiin verrattuna, pelataan yksi pudotuspelikierros enemmän.

Kritiikkiä on turha esittää, jos ei ole vastaehdotusta. Esitetään siis sellainen: Jatkuvista rikkeistä pitää jatkossakin saada rangaistus. Mutta mitä jos pelikielto napsahtaisi vasta kolmannesta lapusta? Se antaisi vähän enemmän hengitystilaa pelaajille, jotka joutuvat rooleissaan luonnollisesti kamppailemaan paljon. Samalla pienillä mailla olisi järkevämmät saumat yrittää taistella isoja vastaan.