Kun maanosan päähuomio keskittyy Euroopan mestaruuskisojen huipennukseen, on muutamilla Valioliiga-managereilla mietittävää turnauksessa olleiden pelaajiensa vireen suhteen. Ainakin Arsène Wenger, Jose Mourinho, Alan Pardew, Mauricio Pochettino, Claudio Ranieri, Slaven Bilic ja Southamptonin uusi käskijä Claude Puel saavat pohtia, ketkä pelaajista ovat valmiita sarjan avaukseen.

Valioliiga-kausi alkaa 13. elokuuta Leicesterin ja Hullin välisellä ottelulla. Koko kierros pelataan 13.-15. elokuuta. Pikaisen laskutoimituksen mukaan Euroopan mestaruuskisoissa on vielä tänään keskiviikkona mukana 16 Valioliiga-pelaajaa.

Määrällisesti eniten heitä on Ranskan joukkueessa, jonka jatko selviää tänä iltana pelattavassa välieräottelussa Saksaa vastaan. Didier Deschampsin miehistössä on kaikkiaan 11 brittikentillä palkkaansa ansaitsevaa pelaajaa. Heistä Crystal Palaceen siirtynyt maalivahti Steve Mandanda ei ole pelannut, sen sijaan Tottenhamin Hugo Lloris on tutusti torjunut jokaisessa joukkueen ottelussa. Puolustuksessa Manchester Cityn Bacary Sagna ja Arsenalin Laurent Koscielny ovat kuuluneet valmentajan luottotekijöihin. Cityn Eliaquim Mangalaa ollaan käytetty lähinnä vaihtomiehenä. Ylempänä kenttäasetelmissa Gallian kukon menestyksen eteen ovat raataneet Leicesterin N’Golo Kanté, West Hamin Dimitri Payet ja Arsenalin Olivier Giroud. Crystal Palacen Yohan Cabaye ja Manchester Unitedin Morgan Schneiderlin eivät ole liikaa rasitusta kisoissa saaneet.

Saksan joukkueessa Valioliiga-pelaajia on kolme. Heistä Arsenalin Mesut Özil on ollut työllistettynä eniten, hän on pelannut kaikki Saksan 480 minuuttia turnauksessa. Manchester Unitedin Bastian Schweinsteigerille minuutteja on kertynyt 140. Liverpoolin Emre Can ei ole kentällä esiintynyt.

Finaaliin eilen tiensä selvittänyt Portugali aiheuttaa päänvaivaa Puelille; puolustajat José Fonte ja Cédric kuuluvat Southamptonin miehistöön, ja ovat molemmat pelanneet ennen finaalia yli 300 minuuttia.

Pelaajien levon tarve turnauksen jälkeen vaihtelee luonnollisesti. Eilen kisoista pudonneen Walesin avaintekijä, välierästä pelikiellon vuoksi sivussa ollut Aaron Ramsey ehti jo kertoa The Guardianille, ettei usko ehtivänsä täyteen kuntoon ennen Arsenalin liiga-avausta. Hän palaa joukkueensa harjoituksiin elokuun 1. päivänä.

Lisäksi on huomattavaa, että useampi turnauksessa edelleen mukana oleva pelaaja ei välttämättä edes vielä tiedä, missä seurassa ja liigassa tulevan kautensa aloittaa.