Valioliiga-joukkueilla palaa lentopetrolia oikein kunnolla tänäkin kesänä.

BBC selvitteli lukuja ja tuli sellaiseen lopputulokseen, että yhteensä Valioliiga-joukkueet matkustavat ennen kauden alkamista 277 000 kilometrin verran. Se vastaa noin seitsemää maailmanympärysmatkaa päiväntasaajan kohdalta.

Keskimäärin matkustuslukema on 13 850 kilometriä joukkuetta kohden. Ahkerin matkustaja on Tottenham, joka matkustaa peräti 36 000 kilometriä. Joukkue käy harjoituskauden aikana Australiassa ja Norjassa.

Toisena on Chelsea, jolle tulee mittariin sellaiset 23 000 kilometriä. Lontoolaisseuran maakarttaan lyödään pisteet Itävallan, Yhdysvaltojen ja Saksan kohdalle.

Kesällä vallataan uusia markkinoita

Kaiken kaikkiaan Valioliiga-joukkueet käyvät 14:ssä eri maassa. Suosituin kohde on USA, toiseksi suosituin Itävalta. Matkustamiseen on syynsä.

– Harjoituskausi voi olla taloudellisesti hyvin kannattava. Seura käy kiertueella, se myy enemmän tuotteita, on brändäystä ja sponsoritkin alkavat kiinnostua, jalkapallon rahoituspuolen asiantuntija Rob Wilson sanoi BBC:lle.

Osa Valioliiga-joukkueista matkustaa toiselle puolelle maailmaa kohdatakseen tutun kilpakumppaninsa. Näin on esimerkiksi Manchester Unitedin ja Manchester Cityn kohdalla. Kaksikko pelaa toisiaan vastaan Kiinassa 25. heinäkuuta.

– Olemme nähneet viimeisen 10 vuoden aikana suurseurojen matkustavan aina vain kauemmas. He pyrkivät saamaan jalansijaa uusilta markkinoilta muun muassa Kiinasta, Malesiasta, Indonesiasta ja Thaimaasta. Ei Australiakaan ole huono kohde, Wilson sanoi.

Matkustamisessa on toki huonotkin puolensa. Aikaero ja lentokoneessa istuminen rasittavat pelaajia, jotka tarvitsisivat pitkän kauden jälkeen lepoa. Osa joukkueista on syystä tai toisesta päätynyt vähäiseen matkustamiseen. Kaikkein vähiten matkustaa tänä kesänä Watford, joka käy vain Itävallassa.

BBC:n sivuilta löytyy lista jokaisen Valioliiga-joukkueen matkustuskohteista ja -kilometreistä. Voit tutustua listaan tästä.