Middlesbrough tekee seitsemän kauden Mestaruussarja-tahkoamisen jälkeen paluun Valioliigaan. Puolitoista viikkoa ennen kauden alkua joukkueen tilanne näyttää melko hyvältä. Boro voi yltää jopa keskikastiin.

Viime kausi

Middlesbrough pelasi kaiken kaikkiaan vahvan kauden. Ensimmäiseltä neljältä sarjakierrokselta taskuun tarttui vain yksi voitto, mutta joukkue oikaisi nopeasti kurssinsa voitokkaaksi. Suuren osan kaudesta Boro vietti kahden suoran nousijan paikalla.

Sarjavoittokin oli lähellä. Se kaatui kauden neljä viimeistä kierrosta kestäneeseen tasapeliputkeen. Tumpelointi oli käydä kalliiksi, sillä Middlesbrough päätyi tasapisteisiin Brightonin kanssa. Boron pelasti kaksi osumaa Brightonia parempi maaliero. Marginaalien kapeudesta kertoo, että maalieron ansiosta Boro nousi suoraan, kun taas Brighton putosi nousukarsinnoissa kuudenneksi sijoittuneelle Sheffield Wednesdaylle.

Kauden jälkeen Middlesbrough on tehnyt runsaasti joukkuetta vahvistavia hankintoja, toisin kuin muut nousijat Burnley ja Hull.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Middlesbrough’n menetykset ovat olleet sen verran marginaalisia, ettei oikeastaan voida edes puhua menetyksistä. Rhys Williams lähti ilmaiseksi Perth Gloryyn, Jonathan Woodgaten sopimusta ei jatkettu ja Connor Ripley lainattiin Oldhamiin. Lisäksi Kike Solan ja Michael Agazzin lainapestit päättyivät. Kumpikaan ei ollut viime kaudella merkittävässä roolissa.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Marten de Roon (Atalanta)

Keskikentän pohjalla tai keskustassa operoiva pelaaja. Viime kaudella 36 ottelua Italian Serie A:ssa. Eniten taklauksia ja syötönkatkoja Atalantan pelaajista ottelua kohden. 15 miljoonan euron hankinta on näillä näkymin avauksen mies. Jää nähtäväksi, kumpi väistyy tieltä, Adam Clayton vai Grant Leadbitter.

Viktor Fischer (Ajax)

Mielenkiintoinen hankinta. Puhutaan 22-vuotiaasta tanskalaisesta, joka operoi vasempana laitahyökkääjänä. Ajaxissakin Fischer oli vaihtopelaaja, joten kehitystä pitää tapahtua, että hän syrjäyttäisi Stewart Downingin avauksesta.

Antonio Barragán (Valencia)

Boron espanjankielisten klikki on kasvanut runsaasti kesän aikana. Yksi Pyreneiden eteläpuolelta hankittu on Valencian kokenut Antonio Barragán. 29-vuotias Barragán oli viime kaudella Valencian ykkösvaihtoehto oikean puolustajan tontille, joskin hän suurelta osin jakoi vastuun João Cancelon kanssa. Voi nousta avaukseen ohi Emilio Nsuen.

Bernardo Espinosa (Sporting Gijón)

Erittäin hyvä hankinta, mitä tulee hinta-laatusuhteeseen, Boro kun sai Espinosan ilmaiseksi. Sporting Gijónista saapunut toppari on voimakas ja hyvä pääpalloissa. Daniel Ayalaa Espinosa ei avauksesta syrjäytä, mutta Ben Gibson saattaa joutua väistymään.

Víctor Valdés (Manchester United)

Hyvin ristiriitainen pelaaja. Erimielisyyksiä Manchester Unitedissa, takana merkittävä loukkaantuminen ja pitkä tauko huipputason jalkapallosta. Toisaalta, Valdés on edelleen parhaita maalivahteja jalalla pelaamisessa, ellei paras. Jos vire on saatu kesän aikana hiottua kuntoon, voi nousta ykkösvahdiksi.

Gastón Ramírez (Southampton)

Southamptonissa sivuraiteelle ajautunut Ramírez pelasi viime kevään Borossa lainalla. Nousi nopeasti ykkösvaihtoehdoksi kymppipaikalle. Hyvien esitysten myötä siirtyi vapaana agenttina pysyvästi Boron riveihin. Paljon vastuuta luvassa.

Álvaro Negredo (Valencia)

Valdésin tavoin ristiriitainen hankinta. Kokenut, tasonsa näyttänyt espanjalaishyökkääjä, jolla on ollut erimielisyyksiä useammassa paikassa. Oli Valencialta todellinen huti, sillä Los Che maksoi viime kesänä Negredosta 28 miljoonaa euroa. Nyt siirtyi Boroon lainalle. 4-2-3-1-ryhmityksessä voi edelleen olla hyvä boksihyökkääjä, mutta kysymysmerkkejä riittää.

Brad Guzan (Aston Villa)

Hieman erikoinen haku. Joukkueessa olivat jo ennestään 37-vuotias Dimitrios Konstantopoulos, 34-vuotias Valdés ja 27-vuotias Tomás Mejías. Miksi hankkia siihen päälle 31-vuotias Guzan? Pelaako manageri Aitor Karanka varman päälle siltä varalta, että Valdés osoittautuu täydeksi hudiksi?

Joukkueen vahvuus

Puolustus edellä mennään. Boron lähtökohta on kliseisesti se, että oma pää pysyy puhtaana. Viime kaudella joukkue päästi Mestaruussarjassa 31 maalia, vähiten kaikista joukkueista. Nyt puolustusta on vahvistettu ennestään parilla maalivahdilla, oikealla pakilla, topparilla ja puolustavalla keskikenttäpelaajalla. Kertoo Boron prioriteeteista. Puolustuksen edessä pelaavaa de Roonia kannattaa muuten seurata tarkasti. Voi parhaimmillaan osoittautua uudeksi N’Golo Kantéksi.

Joukkueen heikkous

Maalivahtitilanne äityy pahimmassa tapauksessa sirkukseksi. Joukkueessa on nyt kolme yli 30-vuotiasta maalivahtia, jotka kaikki ovat tottuneet ykkösmaalivahdin rooliin. Ovatko kaikki avoimen valmiita kilpailuun ja hyväksymään sekä penkki- että katsomokomennukset?

Valmennus

Aitor Karanka on valmentajana uransa alkuvaiheessa. Toisaalta, hän on oppinut yhdeltä lajinsa parhaalta, sillä baski toimi kausina 2010-13 Real Madridissa José Mourinhon oikeana kätenä. Boroa Karanka on luotsannut marraskuusta 2013 lähtien.

Karankalla on selkeä 4-2-3-1-muotti, jota hän käyttää käytännössä jokaisessa ottelussa. Pelaaminen lähtee puolustuksen kautta, eli riskitaso pidetään matalalla. Puolustuslinjan suojana on kaksi keskikenttäpelaajaa. Hyökkäyksissä Boro suosi viime kaudella paljon laitoja, mikä näkyy lopputulemana keskitysten suurena määränä.

Pelitapaan nähden Boro on tehnyt mielenkiintoisia hankintoja. Esiin on syytä nostaa erityisesti de Roon ja Negredo, jotka ainakin paperilla sopivat hyvin joukkueen pelitapaan.

Tärkein pelaaja

Daniel Ayala

Sevillan ja Liverpoolin kasvatti on ollut useamman vuoden ajan Mestaruussarjan parhaita pelaajia. Nyt on aika ottaa uralla seuraava askel. 190-senttinen toppari pelannee alkavalla kaudella niin paljon, kuin jaksaa. Jos pystyy nostamaan tasoaan, saattaa vuoden kuluttua siirtyä isompaan seuraan.

Arvio

Middlesbrough’n ja Hullin välinen piste-ero viime kaudella oli kuusi pinnaa. Tällä hetkellä sitä ei uskoisi. Boro on huomattavasti valmiimpi alkavaan kauteen kuin Hull. Tietysti kysymysmerkkejäkin on. Nyt vastassa on kovempia pelaajia ja taktisesti parempia managereita kuin viime kaudella. Uusia hankintojakin on paljon, mikä aiheuttaa aina haasteita. Boron ensimmäinen tavoite on sarjapaikan säilyttäminen, mutta kaiken mennessä nappiin keskikastiin sijoittuminen ei ole mahdoton ajatus.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Tomás Mejías
21 Dimitrios Konstantopoulos
Víctor Valdés
Brad Guzan

Puolustajat

3 James Husband
4 Daniel Ayala
5 Alex Baptiste
6 Ben Gibson
17 George Friend
19 Antonio Barragán
22 Dael Fry
37 Mark Kitching
Bernardo Espinosa
Adam Jackson

Keskikenttäpelaajat

4 Julien de Sart
6 Bryn Morris
7 Grant Leadbitter
7 Albert Adomah
8 Adam Forshaw
11 Carlos de Pena
12 Mustapha Carayol
14 Adam Clayton
19 Stewart Downing
23 Adam Reach
Marten de Roon
Gastón Ramírez

Hyökkääjät

2 Emilio Nsue
9 David Nugent
18 Christian Stuani
22 Jordan Rhodes
Viktor Fischer
Álvaro Negredo
Bradley Fewster

Manageri

Aitor Karanka