Manchester City tiedotti eilen hankkineensa Gabriel Jesusin Palmeirasista. 19-vuotiaasta maksettu kauppahinta oli tiettävästi 27 miljoonaa puntaa (noin 32 miljoonaa euroa).

Brasilialaishyökkääjästä tuli yksi kaikkien aikojen kalleimmista teinipelaajista. Tässä kohtaa on hyvä listata järjestykseen 10 kalleinta. Siirtosummat Sky Sportsin mukaan.

10. Antonio Cassano (Bari -> Roma, £20m)

Antonio Cassano oli erittäin lupaava pelaaja vuosituhannen vaihteessa. Hankalan pelaajan maineessa oleva hyökkääjä siirtyi isolla rahalla Romaan, missä markkina-arvo laski, mutta viisi vuotta myöhemmin italialainen pääsi vielä Real Madridiin. Italian Serie A:ssa Cassano on iskenyt 400 ottelussa 112 maalia. Tällä hetkellä 34-vuotias hyökkääjä pelaa Sampdoriassa.

8. Marquinhos (Roma -> PSG, £22m)

22-vuotiaan topparin läpimurtoa on odotettu. Kolmen vuoden takaisen PSG-siirron myötä hänestä piti tulla seuraava eliittitason puolustaja. Se on toki vielä mahdollista, mutta kehitystä pitää tapahtua. Jotain kertoo sekin, että Barcelona on useamman vuoden ajan ollut brasilialaisen perässä. Lopulta seura päätyi tänä kesänä hankkimaan Samuel Umtitin Lyonista.

8. Anderson (Porto -> Man United, £22m)

Anderson on hyvä esimerkki siitä, kuinka pieleen arvio nuoren pelaajan kehityskaaresta voi joskus mennä. Keskikenttäpelaaja siirtyi isolla rahalla Portosta Man Unitediin kesällä 2007. Englantilaisseurassa pelejä kertyi kaiken kaikkiaan 181. Ei koskaan lyönyt itseään kunnolla läpi. Palasi puolitoista vuotta sitten ilmaiseksi Brasiliaan.

7. Javier Saviola (River Plate -> Barcelona, £25m)

Kaiken piti olla kunnossa. Javier Saviola oli täysin pitelemätön alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa 2001. Pienikokoinen argentiinalainen ei kuitenkaan koskaan päässyt sille tasolle, mitä häneltä odotettiin. Pelasi toki Barcelonassa ja Real Madridissa, teki 70 maalia La Ligassa ja niin edelleen. Mutta silti, Saviolan piti olla se kaveri, joka tänä päivänä nähdään Lionel Messin muodossa. Saviola lopetti uransa huhtikuussa 34-vuotiaana.

6. Wayne Rooney (Everton -> Man United, £26m)

Wayne Rooneyn lahjakkuus näkyi hyvin nuorella iällä. Siinä vaiheessa kun moni teini on vielä fyysisesti täysin keskenkasvuinen, Rooney oli jo härkämäinen hyökkääjä. Kehitys ei jäänyt vain fysiikan varaan. On pystynyt uransa aikana jatkuvasti sopeutumaan uudenlaisiin rooleihin ja kehittämään eri osa-alueita pelissään.

5. Gabriel Jesus (Palmeiras -> Man City, £27m)

Manchester Cityn tuore hankinta kiilaa teinien kaikkien aikojen hankintalistalla viidenneksi. 19-vuotiasta hyökkääjää on jo ehditty tituleerata uudeksi Neymariksi. Tällä kaudella Jesus on iskenyt 19 pelaamassaan ottelussa 15 maalia. Nuorukainen nähdään Brasilian paidassa Rion olympiaturnauksessa.

4. Renato Sanches (Benfica -> Bayern München, £27,5m)

Yksi tämän hetken puhutuimpia nuoria pelaajia. Sen verran arvokas lupaus, että Bayern München nappasi 18-vuotiaan heinäkuun alussa Benficasta lähes 30 miljoonan punnan hintaan. Voimakas keskikenttäpelaaja väläytteli osaamistaan EM-kisoissa. Pelasi Portugalin paidassa yhtä vaille kaikki ottelut, iski yhden maalin ja lähti kotiin kultamitali kaulassaan.

3. Lucas Moura (São Paulo -> PSG, £28m)

Lucas Mouran tilanne on vähän samanlainen kuin Marquinhosin. Nuori lupaus Brasiliasta, rahakas siirto PSG:hen vuonna 2013 ja kehityksen hidastuminen. Viime kaudella peliaikaa alkoi jo tulla mukavasti, ja Lucas iski Ligue 1:ssä tehot 9+4. Erinomainen 1v1-haastaja, mutta tehokkuutta pitäisi saada lisää.

2. Luke Shaw (Southampton -> Man United, £31m)

Historian kallein teinipuolustaja. Southamptonin kasvatti ei tullut puskista, vaan häntä pidettiin useamman vuoden ajan erittäin lupaavana. Siirtyi kaksi vuotta sitten Man Unitediin. Ensimmäisellä kaudella oli neljä erillistä loukkaantumista, ja viime kausi meni lähes kokonaan ohi, kun jalka meni poikki. Potentiaalia siis on, mutta lunastaakseen sen Shaw’n pitäisi pysyä terveenä.

1. Anthony Martial (Monaco -> Man United, £36m)

Man Unitedille naurettiin melko avoimesti vuosi sitten, kun seura iski teinien maailmanennätyssumman tiskiin. Vastineeksi United sai nuoren Anthony Martialin. Avauskaudellaan ranskalainen viimeisteli 18 maalia ja antoi yhdeksän maalisyöttöä pelaamassaan 56 ottelussa. Kehitystä pitää vielä tapahtua, jotta Martial on investoinnin arvoinen. Tällä hetkellä kehityskaari vaikuttaisi olevan ihan mallikkaalla tasolla.