Everton lähtee kauteen Ronald Koemanin alaisuudessa. Isot kysymysmerkit liittyvät pelaajahankintoihin. Lehtitietojen mukaan rahaa piti olla valtavasti. Sitä ei kuitenkaan ole käytetty juuri lainkaan. Seuraavien viikkojen toimet siirtomarkkinoilla määrittelevät suurelta osin Evertonin kauden suunnan.

Viime kausi

Evertonilla ei ollut kauden alussa mitään hätää. Kauden 16 ensimmäisestä ottelusta joukkue hävisi vain kolme. Haasteena oli tasapelien kääntäminen voitoiksi. Tuon putken aikana Everton pelasi peräti kahdeksan kertaa tasan. Joka tapauksessa joukkue majaili mukavasti ylemmässä keskikastissa.

Pikku hiljaa alkoi ongelmia tulla yhä enemmän. Tasapelit eivät edelleenkään kääntyneet voitoiksi, mutta sen lisäksi tappiosarake kasvoi turhan kovaa vauhtia. Everton putosi pahimmillaan 14:nneksi. Seurajohto vihelsi pelin poikki kauden toiseksi viimeisen ottelun jälkeen. Roberto Martínez sai kenkää. Väliaikaismanageri David Unsworthin johdolla Everton voitti kauden viimeisessä pelissään Norwichin ja sijoittui lopulta 11:nneksi. Sitäkään ei voi pitää erityisen hyvänä sijoituksena joukkueelle, joka on tottunut kolistelemaan europelipaikkojen portteja.

Cupeissa Everton oli lähellä finaalia. Liigacupissa joukkue selätti Barnsleyn, Readingin, Norwichin ja Middlesbroughn. Välierissä Manchester City oli vahvempi yhteismaalein 4-3. FA Cupissakin Everton ylsi välieriin. Matkalla kaatuivat Dag&Red, Carlisle, Bournemouth ja Chelsea. Manchester United taivutti Evertonin nurin maalein 2-1.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Tim Howard (Colorado)

10 vuotta Evertonissa. Viime kaudella vielä 25 liigaottelua. Nyt oli 37-vuotiaan maalivahdin aika lähteä kotimaahansa jäähdyttelemään. Ehti nousta Evertonin kaikkien aikojen pelatuissa otteluissa sijalle 13.

Leon Osman (ilman seuraa)

Toinen seuraikoni. Evertonin oma kasvatti, joka on paria lyhyttä lainaa lukuun ottamatta pelannut aina Toffeesin paidassa. Pelasi Evertonissa yhteensä 433 ottelua, mikä oikeuttaa seuran kaikkien aikojen tilastossa 10:nteen sijaan. Viime kaudella vastuuta enää hyvin marginaalisesti. 35-vuotiaan sopimusta ei jatkettu.

Tony Hibbert (ilman seuraa)

Kolmas pitkän linjan Everton-mies. Osmanin tavoin seuran oma kasvatti. 35-vuotias oikea pakki pelasi liverpoolilaisseurassa yli 250 Valioliiga-ottelua. Viime kaudella vastuuta enää yhdessä pelissä, toki osittain polvivamman takia.

Steven Pienaar (ilman seuraa)

Ja vielä neljäs kokenut konkari. Eteläafrikkalainen Pienaar pelasi ensimmäisen kerran Evertonissa jo kaudella 2007-08. Hibbertin tavoin kärsinyt loukkaantumisista. Pelasi kaiken kaikkiaan Evertonissa 229 ottelua. Viime kaudella 34-vuotias oli mukana enää neljässä Valioliiga-pelissä.

Myöskään Felipe Mattionin sopimusta ei jatkettu.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Idrissa Gueye (Aston Villa)

Voi osoittautua erittäin hyväksi hankinnaksi. Saapui Aston Villasta 8,5 miljoonalla eurolla. 26-vuotias keskikentän keskikaistan pelaaja ahkeroi viime kaudella Villassa 35 sarjaottelua. Taklaa paljon, katkoo syöttöjä ja syöttää hyvällä prosentilla omillle.

Maarten Stekelenburg (Fulham)

Pätevä korvaaja Tim Howardille. Kuten Howard, on 33-vuotiaana jo kokenut veräjänvartija. Todennäköisesti soittaa kakkosviulua Joel Roblesin takana.

Shani Tarashaj (Grasshoppers, laina päättyi)

Hankittiin tammikuussa, kun Martínez oli vielä puikoissa. Siksi rooli on kysymysmerkki. Pelasi kevään lainalla Grasshoppersissa, joten uusi tuttavuus Evertonin kannattajille. 21-vuotias sveitsiläinen operoi lähtökohtaisesti kärjen takana. Voi pelata myös laitahyökkääjänä tai sentterinä.

Joukkueen vahvuus

Tuttu runko on kasassa. Evertonilta on odotettu isoja liikkeitä siirtomarkkinoilla, mutta toistaiseksi niitä ei ole nähty. Siinä on hyvätkin puolensa. Managerinvaihdoksessa on jo aika paljon sulateltavaa ja uuden oppimista. Siinä auttaa, jos avauskokoonpanoon ei tule kovin montaa muutosta. Toki tässä on vielä kolmisen viikkoa siirtomarkkina-aikaa jäljellä, mutta näillä näkymin Everton lähtee kauteen jotakuinkin samalla avauksella kuin vuosi sitten.

Joukkueen heikkous

Siirtomarkkinoiden hiljaiselossa on myös kääntöpuolensa. Tällä hetkellä Ronald Koeman ja koko Evertonin joukkue joutuvat työskentelemään epävarmassa tilanteessa. Viikko aikaa kauden alkuun, eikä kukaan tunnu tietävän, lähtevätkö Romelu Lukaku ja John Stones. Lukaku pelasi viime kaudella Evertonin pelaajista eniten ja iski komeat tehot 18+6. Stones oli puolestaan peliajalla mitaten joukkueen ykköstoppari. Jonkinlaista liikehdintää ainakin toppariosastolla on ilmassa, sillä Everton on havitellut Swansean Ashley Williamsia – toistaiseksi tuloksetta. Pelaajatilanne olisi hyvä ratkaista mahdollisimman pian.

Valmennus

Roberto Martínez oli vahvasti pallonhallintavalmentaja. Ronald Koeman taas edustaa linjaa, jossa korostuvat sanat aggressiivinen prässi ja nopeat riistonjälkeiset iskut. Toisaalta managerien filosofioissa on myös yhtäläisyyksiä, sillä Martínezinkin aikakaudella Everton käytti suhteellisen paljon pitkiäkin pystysyöttöjä.

Laitapelaaminen on yksi asia, jota alkavalla kaudella Evertonilta kannattaa seurata. Koemanin aikakaudella Southampton käytti paljon keskityksiä, kun taas Evertonissa laiturit ovat leikanneet paljon sisään. Todennäköisesti keskitysten määrä Evertonissa kasvaa, etenkin jos Lukaku jää joukkueeseen.

Toinen asia, joka todennäköisesti muuttuu, on prässitaso. Martínezin aikakaudella Everton prässäsi melko alhaalta, ja pallo pyöri paljon Toffeesin kenttäkolmanneksella. Koemanin Southampton taas pyrki pitämään pelin painopisteen vastustajan kolmanneksella. Puolustamisessa Everton on todennäköisesti jatkossa aiempaa aktiivisempi. Eli luvassa on enemmän syötönkatkoja mutta vastapainona selustaan jää myös enemmän tilaa. Tästä syystä uusi hankinta Gueye saattaa nopeallakin aikataululla syrjäyttää keskikentältä äärimmäisen hitaan Gareth Barryn.

Tärkein pelaaja

Romelu Lukaku

Muita mitat täyttäviä keskushyökkääjiä ei oikein ole, joten maalintekovastuu on korostetusti Lukakun harteilla. Viime kauden Valioliigassa komeat 18 osumaa, seuraavaksi paras Everton-maalintekijä Ross Barkley ylsi kahdeksaan.

Lukakussa hyvää on se, että koostaan (190 senttiä) huolimatta hän on tarpeeksi monipuolinen keskushyökkääjä. Hän on nopea ja pystyy juoksemaan puolustuksen selustaan syötettyjä palloja kiinni. Toisaalta hän pystyy myös pelaamaan perinteisenä kohdepelaajana. Koemanin alaisuudessa maalimäärä voi pelitavan puolesta kasvaa entisestään ensi kaudella.

Nyt vain se suuri kysymys: onko Lukaku vielä kolmen viikon kuluttua Evertonin pelaaja?

Arvio

Evertoniin liittyy useita kysymysmerkkejä. Valmentajanvaihdos aiheuttaa aina haasteita, mutta ehkä vielä suuremmat kysymykset esitetään siirtomarkkinoihin liittyen. Mitä Everton aikoo tehdä Stonesin ja Lukakun suhteen? Jos kaksikko aiotaan myydä, miksi on jahkailtu näin kauan? Miksei korvaajia ole vielä hankittu? Lehtitietojen mukaan uusi omistusporras antoi Koemanille käyttöön 125 miljoonan euron siirtokassan. Siitä on nyt käytetty 9,5 miljoonaa. Mistä siis kiikastaa?

Jos materiaali pysyy nykyisessä muotissaan, Everton sijoittunee turvallisesti keskikastiin. Ei joudu putoamistaisteluun, muttei pelaa myöskään europaikoista. Jos vahvistuksia onnistutaan hankkimaan, tilanne voi muuttua.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Joel Robles
22 Maarten Stekelenburg
54 Connor Hunt

Puolustajat

3 Leighton Baines
5 John Stones
6 Phil Jagielka
23 Seamus Coleman
25 Ramiro Funes Mori
27 Tyias Browning
32 Brendan Galloway
30 Mason Holgate
38 Matthew Pennington
50 Gethin Jones
Luke Garbutt

Keskikenttäpelaajat

4 Darron Gibson
8 Ross Barkley
12 Aaron Lennon
15 Tom Cleverley
16 James McCarthy
17 Idrissa Gueye
18 Gareth Barry
20 Bryan Oviedo
21 Muhamed Besic
26 Tom Davies
28 Kieran Dowell
39 Conor Grant
42 Ryan Ledson
46 Joe Williams
52 Liam Walsh
Aiden McGeady

Hyökkääjät

7 Gerard Deulofeu
9 Arouna Koné
10 Romelu Lukaku
11 Kevin Mirallas
24 Shani Tarashaj
53 David Henen
Oumar Niasse
Leandro Rodríguez
Conor McAleny

Manageri

Ronald Koeman