Chelsea aloittaa kauden epätyypillisestä tilanteesta. Alla on heikoin kausi 20 vuoteen. Nyt puikoissa on entinen Italian maajoukkueluotsi Antonio Conte. Pystyykö Blues nousemaan takaisin mestaruustaistoon?

Viime kausi

Ei ole liioittelua kutsua Chelsean viime kautta katastrofiksi. Kaikki alkoi kauden avausottelusta Swanseaa vastaan (sitä ennen Chelsea oli jo hävinnyt Community Shieldissä Arsenalille). Lääkäri Eva Carneiro ei toiminut, kuten manageri José Mourinho olisi halunnut. Siitä alkoi työpaikkakiusaamissaaga, jota puitiin pitkin kautta niin lehdistössä kuin oikeudessa.

Kentällä ei mennyt sen paremmin. Chelsea hävisi enemmän kuin voitti ja pelasi kerrassaan surkeasti. Puhuttiin kuitenkin edelliskauden mestarista. Hämmentävällä tavalla myös monen pelaajan taso oli ihan jotain muuta kuin vain joitain kuukausia aiemmin. Chelsean johtokunta katsoi taaperrusta joulukuun puoliväliin asti, jolloin Mourinho sai kenkää.

Tilalle palkattiin väliaikaismanageriksi Guus Hiddink. Hänen ensimmäinen tavoitteensa oli varmistaa, ettei Chelsea putoa Mestaruussarjaan. Se tavoite saavutettiin nopeasti. Hiddinkin kausi alkoi Valioliigan puolella 15 peräkkäisellä tappiottomalla ottelulla. Chelsea nousi keskikastiin, muttei enää onnistunut kirimää europaikoille.

Pokaali jäi haaveeksi muillakin rintamilla. Mestarien liigassa Mourinho ehti johtaa joukkueensa lohkovaiheesta jatkoon. Neljännesvälierissä tuli Hiddinkin alaisuudessa takkiin PSG:ltä. FA Cupissa Chelsea putosi kuudennella kierroksella Evertonille ja Liigacupissa neljännellä kierroksella Stokelle.

Uudeksi manageriksi nimitettiin kesällä Antonio Conte. Alkavalla kaudella Chelsealla on siinä mielessä etu muihin suurseuroihin nähden, että se voi keskittyä vain kotimaisiin kilpailuihin.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Mohamed Salah (AS Roma)

Chelsea ei ole kesän aikana varsinaisesti menettänyt ketään. Kokoonpanoa on lähinnä siivottu ylijäämäpelaajista. Mohamed Salah myytiin 15 miljoonalla eurolla Romaan. Hyökkääjä pelasi joukkueessa jo viime kauden lainalla.

Papy Djilobodji (Sunderland)

Chelsean kannattajat odottivat viime kesän siirtoikkunan päätöspäivänä John Stonesia. Kannattajat saivat Papy Djilobodjin. Istui syksyn penkillä, ja siirtyi kevääksi lainalle Werder Bremeniin. Nyt Chelsea myi topparin hyvällä voitolla Sunderlandiin.

Stipe Perica (Udinese)

Tyypillinen Chelsea-hankinta. Saapui nuorena poikana lontoolaisseuraan, josta hänet lähetettiin lainalle hollantilaiseen NAC Bredaan. Keskushyökkääjä ei kehittynyt tarpeeksi, mutta neljän miljoonan euron myynti Udineseen toi Chelsean kassaan 1,55 miljoonan voiton.

Abdul Rahman Baba (Schalke, laina)

Saapui Chelseaan viime vuoden elokuussa. Hankinta oli iso, sillä Chelsea maksoi Augsburgille 20 miljoonaa euroa. Vasen pakki alkoi keväällä saada peliaikaa, mutta pelaa ensi kauden Schalkessa lainalla. Sanoi aiemmin kesällä olevansa liian hyökkäävä Conten makuun.

Nathan Aké (Bournemouth, laina)

Aké on Perican tavoin tyypillinen Chelsea-hankinta. Eli nuorena seuraan ja lainalle muualle kehittymään. Viime kauden 21-vuotias pelasi Watfordissa. Löi itsensä läpi ollen joukkueen parhaita. Pelaa ensi kauden lainalla Bournemouthissa. Jos kehitys jatkuu, saattaa vielä nousta Chelsean pelaavaan kokoonpanoon.

Chelseasta on kesän aikana lähtenyt muutama muukin. Alexandre Pato palasi lainaltaan Corinthiansiin ja Radamel Falcao Monacoon. Victorien Angban puolestaan lainattiin alkavaksi kaudeksi Granadaan, Tomás Kalas Fulhamiin, Jeremie Boga Granadaan ja Matej Delac Royal Mouscroniin. Maalivahti Marco Amelian sopimusta ei jatkettu.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Michy Batshuayi (Marseille)

Iso hankinta. Maksoi Chelsealle 39 miljoonaa euroa. 22-vuotiaalla Batshuayilla on vain yksi tehtävä: tehdä ja syöttää maaleja. Viime kaudella tehoja syntyi Ranskan pääsarjassa 17+9. On nopea ja erinomainen viimeistelijä. Diego Costan asema joukkueessa riippuu jatkossa siitä, peluuttaako Conte yhtä vai kahta keskushyökkääjää.

N’Golo Kanté (Leicester)

Yksi viime kauden puhutuimmista pelaajista. Nousi jossain määrin puskista Euroopan parhaaksi keskikentän ankkurimieheksi. Hyvin contemainen pelaaja; taklaa, lukee hyvin peliä ja riistää uskomattoman määrän palloja. Maksoi Chelsealle 35,8 miljoonaa euroa. Erittäin hyvä hankinta.

Kaksikon lisäksi Chelseaan ovat palanneet lainoiltaan Mario Pasalic, Jamal Blackman, Todd Kane, Marko Marin, Nathaniel Chalobah, Marco van Ginkel, Danilo Pantic, Cristian Cuevas, Christian Atsu, Isaiah Brown, Kenneth Omeruo ja Juan Cuadrado. Omista junioreista on nostettu ylös Ola Aina.

Joukkueen vahvuus

Keskikentän keskikaista alkaa olla hyvällä mallilla. Löytyy pari pätevää katiskamiestä (Kanté ja Nemanja Matic), löytyy pelinrakennustaitoa (Cesc Fàbregas ja Oscar) ja löytyy pallon kanssa keskelle leikkaavia laitureita (Eden Hazard ja Willian). Maailmanlaajuisestikaan ei kovin monesta muusta joukkueesta löydy tämän tason keskiakselia keskikentälle ja osin hyökkäykseen. Nyt suurin kysymys lienee se, miten Conte onnistuu ryhmittelemään ja ohjeistamaan pelaajansa niin, että tällaisesta materiaalista saadaan mahdollisimman suuret tehot irti.

Joukkueen heikkous

Puolustuspää huutaa vahvistuksia. Conte ei oikeastaan voi käyttää kolmen topparin linjaa niin kauan kuin topparit ovat tätä tasoa. John Terry on seuraikoni, mutta 35 vuotta alkaa jo painaa jaloissa. Gary Cahill on kulmikas ja tietyillä osa-alueilla hyvä, mutta vastaavasti puutteitakin on tämän tasoiseen joukkueeseen liikaa. Kurt Zouma on erittäin kehityskelpoinen, mutta hän on polvivamman vuoksi sivussa lokakuuhun asti. Lisäksi Branislav Ivanovicilla on erittäin heikko kausi allaan, ja Baba Rahman lainattiin pois. Mielenkiintoista nähdä, tekeekö Chelsea vielä joitain peliliikkeitä puolustuksen suhteen ennen siirtoikkunan umpeutumista.

Valmennus

Antonio Conte on työmies. Hänellä on itsellään kuvainnollisesti haalarit päällään aamusta iltaan. Hyvin vahvaa sitoutumista vaaditaan myös pelaajilta. Jos ei työnteko kiinnosta, voi pakata laukkunsa.

Conte haluaa joukkueensa pelaavan hyvin korkealla intensiteetillä. Prässi alkaa saman tien pallonmenetyksen jälkeen, eli pallo pyritään voittamaan mahdollisimman nopeasti takaisin. Kantén pitäisi sopia pelitapaan erinomaisesti.

Kaksi mielenkiintoista kysymystä: montako pelaajaa on puolustuslinjassa ja montako hyökkäyksessä? Juventuksessa ja Italian maajoukkueessa Conte käytti kolmea topparia. Sama ei välttämättä toistu Chelseassa, vaikka sitä on pidetty melko varmana. Syy on se, että Juventuksessa ja Italian maajoukkueessa Contella oli käytössään kolme erinomaista topparia, joiden varaan linjan saattoi rakentaa. Lisäksi joukkueista löytyi sopivia pelaajia wingbackeiksi. Chelsean materiaali ainakin tällä hetkellä sopii paremmin neljän miehen linjaan. Ehkä kolmen topparin linjaa ajetaan sisään vasta vuoden kuluttua, kun Conte on saanut vahvistettua joukkuetta haluamillaan pelaajilla?

Chelseassa on pelattu paljolti yhden keskushyökkääjän taktiikalla. Batshuayin hankinnan myötä Contella olisi mahdollisuus käyttää kahta sentteriä. Kahden keskushyökkääjän taktiikka oli käytössä muun muassa Italialla kesän EM-kisoissa. Toisaalta taas, jääkö Kantélle liian suuri puolustuksellinen tontti, jos kentällä ovat samaan aikaan Hazard, Fàbregas ja kaksi keskushyökkääjää? Kenties kahden keskushyökkääjänkin taktiikkaa ajetaan sisään vasta silloin, kun puolustus rakennetaan kolmen topparin varaan?

Tärkein pelaaja

N’Golo Kanté

Ranskalaisen merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa. Hän oli elintärkeä pelaaja viime kaudella, kun Leicester paineli sensaatiomaiseen mestaruuteen. Erinomaisten riisto-ominaisuuksiensa ohella hän on juuri sellainen pelaaja, joita Conte haluaa joukkueeseensa. Chelsealla on monta hyvää hyökkäyspään pelaajaa, mutta samaan aikaan joukkueelta on myös löydyttävä tasapainoa. Kanté on se pelaaja, jonka harteille tasapainon pitäminen laitetaan.

Arvio

No ei se ainakaan huonommin voi mennä kuin viime kaudella. Haasteita toki on. Managerinvaihdos aiheuttaa aina kysymyksiä pelitavan ja siihen sopeutumisen suhteen. Lisäksi Chelseaan liittyy kysymyksiä, mitä tulee puolustuslinjan pelaamiseen. Jos Conte nostaa prässitasoa merkittävästi, miten esimerkiksi Terry pysyy mukana vauhdissa? Hyviäkin asioita on. Kanté oli paperilla erinomainen hankinta. Lisäksi Chelsean pelaajat väsyvät vähemmän, kun ei ole europelien rasitusta.

Jos Conte on saanut ohjeensa iskostettua pelaajiin kesän aikana, Chelsea taistelee mestaruudesta. Materiaali kyllä riittää siihen. Joka tapauksessa tällä kokonaisuudella pitäisi yltää neljän joukkoon.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Asmir Begovic
13 Thibaut Courtois
Jamal Blackman

Puolustajat

2 Branislav Ivanovic
5 Kurt Zouma
20 Matt Miazga
24 Gary Cahill
26 John Terry
28 César Azpilicueta
34 Ola Aina
Kenneth Omeruo
Cristian Cuevas
Todd Kane
Michael Hector

Keskikenttäpelaajat

4 Cesc Fàbregas
7 N’Golo Kanté
8 Oscar
10 Eden Hazard
11 Pedro
12 John Obi Mikel
16 Kenedy
21 Nemanja Matic
22 Willian
36 Ruben Loftus-Cheek
Nathaniel Chalobah
Marco van Ginkel
Mario Pasalic
Juan Cuadrado
Marko Marin
Christian Atsu
Lucas Piazón
Victor Moses

Hyökkääjät

14 Bertrand Traoré
18 Loïc Rémy
19 Diego Costa
23 Michy Batshuayi
Patrick Bamford

Manageri

Antonio Conte