Arsenalin manageri Arsène Wenger aloittaa ensi sunnuntaina Valioliiga-kauden, joka saattaa hyvinkin olla hänen viimeisensä tässä roolissa. Johdettuaan Gunnersia 20 vuoden ajan ranskalainen myöntää olevansa huolissaan siitä mitä tapahtuu kun ura päättyy.

– Tämä on ollut minun elämäni, ja totta puhuen pelkään sitä päivää, jona eläke koittaa. Mitä pidempään odotan, sitä vaikeammaksi riippuvuudesta eroon pääseminen muuttuu, Wenger sanoo.

– Kun Alex Ferguson jäi eläkkeelle, ja pelasimme Unitedia vastaan Manchesterissa, hän lähetti viestin jossa kutsui minut drinkille kanssaan. Kun kysyin, kaipaako hän tätä kaikkea, hän vastasi ettei ikävöi työtään lainkaan. En ymmärtänyt sitä.

– Miten kohdata se tyhjyys elämässä, joka koittaa kun on koko ikänsä odottanut seuraavaa ottelua ja pyrkinyt voittamaan sen?

”Seuran rahoja käytettävä kuin omia”

Vanhaa Highburyn stadionia ”elämänsä rakkaudeksi” kutsuva manageri avasi myös näkemyksiään ikuisuusaiheesta – rahan käytöstä.

– Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että ainoa tapa toimia managerina on käyttää seuran rahoja niin kuin ne olisivat sinun omiasi. On tehtävä isoja päätöksiä, ja mielestäni silloin on toimittava kuten rahat olisivat omiasi, sinä omistaisit koko seuran, ja pystyisit samaistumaan siihen kokonaisuutena täydellisesti.

Wengeriä haastatellaan tällä viikolla julkaistavassa Game Changers -kirjassa. Opuksessa entinen Charlton Athleticin manageri Alan Curbishley käy keskusteluja lajin merkkitekijöiden, kuten Fergusonin, Harry Redknappin, Ryan Giggsin ja Harry Kanen kanssa.

Yksi Arsenal-legendalle esitetty kysymys koskee sitä, miten asiat ovat muuttuneet sen jälkeen kun hänet nimitettiin nykyiseen työhönsä syyskuussa 1996.

– Olen taistellut elämäni sen puolesta, että pelaajille maksettaisiin kunnolla. Mutta kun näin tapahtuu ennen kuin he todella alkavat suorittaa, on vaarana että nälkä kuolee. Olen hieman huolissani tilanteesta, jossa jo alle 17-vuotiaille maksetaan miljoona puntaa kaudesta.

– Kun Ian Wright ansaitsi vastaavia summia, hän oli jo tehtaillut maaleja, ja laittanut itsensä todella likoon. Nyt meillä on nuoria, jotka ovat miljonäärejä jo ennen kuin ovat edes kunnolla pelanneet.

Pelaajapolku muuttumassa

Arsenal kiinnitti kesällä 20-vuotiaan toppari Rob Holdingin Bolton Wanderersista. Wenger näkee tämän olevan osa tulevaa suurempaa kaavaa.

– Uskon että tulevaisuudessa näemme nykyistä enemmän pelaajia, jotka nousevat huipulle alemmilta sarjatasoilta. Heidän on täytynyt taistella tiensä ylös. Siinä on melkoisesti eroa tilanteeseen, jossa pelaaja on kasvanut esimerkiksi meillä, seurassa, joka on pelannut Mestarien liigaa 17 viimeistä vuotta. Tällaiselle pelaajalle tilanteessa ei ole mitään ihmeellistä, se on normaalia.

– Mutta kun pelaaja on alemmalla sarjatasolla, hän katsoo Real Madridia ja Barcelonaa keskiviikkoiltaisin miettien ”olisi mahtavaa pelata tuolla”.